Ihmiset & kulttuuri

Aarre-lehti: Kenen vaivoja sauna parantaa, kenen pahentaa?

Ihmiset & kulttuuri 19.03.2017

Sauna on köyhän apteekki, sanoo kansanperinne. Mitä sanoo nykytutkimus?


Jaana Kankaanpää
Saunomisen kiistattomin terveyshyöty on rentoutuminen. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan löylyttely voi myös ehkäistä muistisairauksia.

Saunalöyly on sairaan ruumiin ja sielun paras lääke, määritteli Aleksis Kivi.

Suomen saunaseuran kunniapuheenjohtaja Lasse Viinikka on saunarakkaudestaan huolimatta hieman eri mieltä Kiven kanssa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tutkimusjohtaja Viinikka kertoo Aarre-lehden jutussa saunomisen, terveyden ja sairauden yhteyksistä.

Kansanperinne on jossakin määrin väärässä. Saunomisen todelliset, sairauksia parantavat ominaisuudet ovat vähäisiä, lähes olemattomia. Saunominen voi kuitenkin lievittää joidenkin sairauksien oireita, vaikka itse sairautta se ei parannakaan.

Esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan oireita sauna helpottaa. Samoin astmaatikon olo saattaa kohentua, koska lämpö rentouttaa supistuneita keuhkoputkia. Monet reumaatikot kertovat saunan vähentävän kipuja, mutta osalla kivut saattavat seuraavana päivänä pahentua.

Saunan ehdottomasti tärkein terveysvaikutus on rentoutuminen. Sen merkitystä ei nykyisinä kiireisinä aikoina pidä vähätellä, Viinikka miettii.

Ja vaikka sauna ei paranna, se ei myöskään aiheuta sairauksia – ellei nyt joku sitten tyhmyyttään polta nahkaansa.

Saunassa sydämen syke kiihtyy. Pulssi saattaa jopa yli kaksinkertaistua.

Saunominen rasittaa elimistöä suurin piirtein saman verran kuin reipas kävelylenkki. Jos pystyy kävelemään reippaasti, voi yleensä myös saunoa turvallisesti. Jos taas jo kävellessä tuntuu epämukavalta tai saa sydänoireita, kannattaa saunoa vain varovaisesti, Lasse Viinikka neuvoo.

Lue koko Aarre-lehden juttu:

Kenen vaivoja sauna parantaa, kenen pahentaa?

Asiasanat:

Aiheeseen liittyvät artikkelit