Ihmiset & kulttuuri

Video: Mikä ihmeen siementen lauttaidätys? – MT testasi tomaatilla, nyt on aika suunnitella istutukset ja kylvöt

Lautalla siementen olot pysyvät tasaisen kosteina. MT testasi menetelmää.

Siementen kylvö suoraan multapotteihin voi turhauttaa, jos itämisprosentti jää matalaksi. Kylvöissä onnistumisen takaamiseksi on tärkeää, että itävien siementen olosuhteet pysyvät tasaisen kosteina.

Lauttaidätys ratkaisee ongelmat: Vaahtomuovinen lautta kelluu vedessä, joten kastelusta ei tarvitse stressata. Itämättömät siemenet on helppo jättää lautalle ja siirtää potteihin vain vihreät versot.

MT testasi menetelmää ja tulokset näemme videolla. Seurasimme Kekkilän ohjeita, jotka löytyvät kokonaisuudessaan täältä. Kylvimme kahta tomaattilajiketta: Red Cherrya ja Moneymakeria, joiden siemenet hankimme Plantagenista.

Siemenet itivät hyvin. Lauttaidätys onnistui kierrätystarvikkeilla: alusta ja muovirasia hyödynnettiin roskista.

Oikaisimme toimituksessa ja käytimme kylmää vettä. Toimituksessa ei ollut kasvivaloa, joten taimet kasvoivat helmikuisen päivänvalon voimin. Lisävalosta on hyötyä.

Siementen oikea kylvöaika löytyy siemenpussista. Esimerkiksi tomaatit ja chilit vaativat pitkän esikasvatuksen tuottaakseen satoa.

Taimien kasvu jatkuu Biolanin pienoiskasvihuoneessa sammalnappien päällä. Teemme aiheesta jatkojutun, kun taimet ovat juurtuneet.

1. Kaada kuumaa, keitettyä vettä läpinäkyvään astiaan ja sulje kansi. Näin desinfioit vielä astian puhtaaksi. Homeet tai bakteerit voivat tuhota herkän kylvöksen.

2. Kääri talouspaperi styrox- tai vaahtomuovipalan päälle ja laita se astiaan kuumaan veteen. Leikkaa suodatinpaperista sopiva pala, ja kirjaa lajikkeille omat alueet.

3. Asettele paperi kuumassa vedessä kelluvan lautan päälle ja sulje kansi. Vettä tulee olla sen verran, että lautta kelluu, muttei koske kanteen.

4. Veden jäähdyttyä asettele siemenet lautalle. Tee työ puhtain käsin, ja vältä jopa hengittämistä lautalle. Sulje kansi kiinni ja ajasta valoa 12h/vrk.

5. Tarkkaile siemeniä kannen läpi päivittäin. Tasaisessa ilmankosteudessa siemenet eivät kuivahda ja taimet vapautuvat helposti siemenkypärästään.

6. Kun sirkkalehdet ovat tulleet näkyville, on aika siirtää taimet lautalta multaan.

Lue lisää

Onneksi on talvi ja ruokaa saa kaupasta

Eivätkö tomaatit kypsy? Älä heitä satoasi turhaan roskiin – vihreät tomaatit sisältävät myrkyllisiä aineita mutta ne voi kypsyttää sisällä

Suomalainen syö vuodessa 12 kiloa tomaatteja – suosikki sai nyt nimikkovuoden

Espanjalainen paprikakastike