MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Ihmiset & kulttuuri

Sisäisen kotipuutarhurinsa saa jo päästää irti: Taimien kasvatuksen voi aloittaa maaliskuussa

Chilejä, mausteyrttejä, purjoa ja selleriä voi kylvää ensimmäisten joukossa. Kurpitsan ja avomaankurkun kanssa kannattaa vielä hillitä itsensä.
Säde Aarlahti
Hajakylvetyt taimet koulitaan eli siirretään omiin ruukkuihinsa.

Aurinko paistaa, päivä pitenee ja viherpeukaloa kutittaa. Joko kotipuutarhuri voi ryhtyä idättämään vihanneksia ja kesäkukkia vai onko aivan liian aikaista?

Riippuu kasvilajista, puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen Marttaliitosta toteaa.

"Maaliskuu on kotipuutarhureille hyvä taimikasvatuksen aloituskuukasi. Jos käytettävissä on valoisa ikkuna, kasvatuksen voi kyllä aloittaa jo nyt."

Chilejä, mausteyrttejä, purjoa ja selleriä voi kylvää ensimmäisten joukossa.

Myös tomaatti sopii maaliskuussa kylvettäväksi. "Tosin lajikkeissa on eroja – kannattaa tarkistaa lajikekohtaiset ohjeet siemenpussista", Ikonen suosittelee.

Kurpitsan ja avomaankurkun kanssa kannattaa vielä hillitä itsensä. Ne ehtivät hyvin istutuskuntoon toukokuun alussa kylvettyinä.

Myös kurkku vaatii lyhyehkön taimikasvatusajan. "Jos sen saa lämmitettyyn kasvihuoneeseen aikaisin, taimikasvatuksen voi aloittaa huhtikuussa", Ikonen toteaa.

Kylvöastian tärkein vaatimus on puhtaus.

Vanhat ruukut sopivat hyvin, kunhan ne pesee kunnolla. Muutenkin Ikonen kannustaa kierrätykseen.

"Jos on ostanut esimerkiksi jauhelihaa tai kanafileitä, niiden muovirasia sopii hyvin taimikasvatukseen."

Maitopurkistakin saa leikattua sopivan kylvöastian.

Mullaksi Ikonen suosittelee kylvö- ja taimikasvatusmultaa. "Se on vähäravinteista ja läpäisevää."

Myös esimerkiksi yli jääneen kaktusmullan voi käyttää kylvöihin.

"Sitten on olemassa esimerkiksi käteviä rahkasammalpellettejä. Ne ovat ympäristöystävällinen valinta. Rahkasammal kuoritaan suon pintakerroksesta ja se on nopeammin uusiutuvaa kuin perusturve."

Vasta kun taimet koulitaan, niille voi antaa ravinteikkaampaa perusmultaa.

Pienet siemenet voi kylvää hajakylvönä eli ripotella niitä runsaasti mullan pintaan. Silloin laakea astia on paras.

Isot, esimerkiksi kurpitsan tai kurkun siemenet voi kylvää kaksittain suoraan kasvuruukkuun. Kun taimet ovat itäneet, heikompi poistetaan ja vahvempi saa jatkaa kasvuaan.

Kovakuorisia, isoja siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä muutaman tunnin ajan tai yön yli. Esimerkkeinä Ikonen mainitsee herneen, pavun ja kurkun.

Kun hajakylvetyt taimet ovat hiukan kasvaneet, ne koulitaan eli istutetaan omiin astioihinsa.

Oikea aika siirrolle on, kun taimiin on kasvanut ensimmäisten eli sirkkalehtien lisäksi ensimmäiset varsinaiset kasvulehdet ja taimet alkavat koskettaa toisiaan.

Koulimisessa voi käyttää apuna puutikkua tai vaikkapa teelusikan varsipäätä.

"Ota kasvulehdestä kiinni ja nosta varovasti. Irrota samaan aikaan juuristoa teelusikan varrella."

Juuristo on tässä vaiheessa hyvin herkkä vioittumaan.

Ikonen antaa kätevän vinkin, joka sopii esimerkiksi purjon koulimiseen.

"Tee sanomalehdestä pieniä potteja, laita ne vieri viereen isompaan astiaan ja täytä mullalla. Jokaiseen istutetaan yksi taimi."

"Taimet voi istuttaa lopulliseen kasvupaikkaan sanomalehtineen päivineen. Niiden juuret pysyvät erillään toisistaan eivätkä hajoa siirtovaiheessa."

Kylvöksiä kastellaan tasaisesti ja mielellään suihkutellaan. Vesi ei saa seistä taimen tyvellä.

Kosteuden säilyttämiseksi kylvösten päälle voi laittaa muovipussin tai -kalvon, jossa on reikiä.

Tomaatin taimia kannattaa tukea jo taimikasvatusvaiheessa

Jos taimikasvatusaika on pitkä, taimelle voi antaa lisälannoitusta aikaisintaan kaksi viikkoa koulimisesta.

Ennen ulos tai kasvihuoneeseen istuttamista taimia kannattaa karaista.

"Pidä niitä ulkona ensin vaikka tunti ja seuraavina päivinä aina hiukan pidempään", Ikonen neuvoo.

Ulos siirtämisen jälkeen kannattaa seurata kevään säätä. "Jos tulee kylmiä öitä, taimet voi suojata kasvuharsolla."

Lue lisää

Näin saat kesän kukat talteen kuivaamalla ja glyserolilla – trendikkäin kimppu syntyy sekoittamalla kuivaa ja tuoretta

Osalle suomalaisista perusruuan valmistus on vaikeaa, Marttaliiton asiantuntijat kertovat – "Saatetaan osata tehdä herkkuruokaa, mutta ihan arkiruokaa ei"

Marttaliitto tutki: Vain joka neljäs kuluttaja tarkistaa pakkausmerkinnöistä alkuperämaan, eniten pakkausmerkinnät vaikuttavat yli 50-vuotiaisiin naisiin

Ruoka olkoon lääkkeesi