Ihmiset & kulttuuri

Verivalmisteita tarvitaan lähes normaali määrä viruksesta huolimatta

Veripalvelun kaikki toimipisteet ovat avoinna remontissa olevaa Oulun toimipistettä lukuunottamatta.
Ritva Tuomi / Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
Luovutettua verta tarvitaan joka päivä.

Meneillään oleva koronavirustilanne ei anna Veripalvelun henkilökunnalle mahdollisuutta hengähtää, luovutettua verta tarvitaan joka päivä. Veripalvelun vastaavan lääkärin Johanna Castrénin mukaan verenluovuttajia on kuitenkin käynyt tavanomaista vähemmän.

”Tämä on ollut nähtävissä jo yli viikon ajan. Toivommekin, että terveet ihmiset tulisivat luovuttamaan, jotta varastojemme tilanne ei ala hiipua”, Castrén sanoo.

Castrén painottaa Veripalvelun toimivan myös poikkeusoloissa. Kaikki toimipisteet lukuun ottamatta remontin vuoksi suljettua Oulun toimistoa ovat avoinna.

”Joitakin työpaikoilla järjestettäväksi suunniteltuja luovutustilaisuuksia sekä yksittäisiä yleisluovutuksia on jouduttu perumaan. Veripalvelulle on tärkeää, ettei tilaisuuksia tarvitsisi perua, sillä potilaille tarvitaan verivalmisteita joka päivä myös poikkeusoloissa.”

Meneillään oleva tilanne ei ole vielä aiheuttanut varsinaista veripulaa, sillä toimitukset sairaaloihin ovat olleet hieman tavallista pienempiä epidemian puhjettua.

”Kiireettömiä toimenpiteitä on peruttu, ja verivalmisteiden käyttö on ollut tämän vuoksi vähäisempää.”

”Olemme tämän vuoksi pystyneet vastamaan sairaaloiden tarpeeseen, mutta toivomme, että luovuttajien määrä kääntyisi nousuun poikkeusolojen aiheuttaman alkuhämmennyksen jälkeen.”

Castrén sanoo ensimmäisenä huononevan niin sanotun hätäveren eli O-ryhmän tilanteen.

”Näin käy myös ryhmien A- ja A+ kohdalla. Verkko­sivuiltamme www.veripalvelu.fi voi tarkistaa oman veriryhmän ajankohtaisen tilanteen.”

Poikkeuksellinen korona­virustilanne näkyy luovutuskriteereissä. Keskiviikkona 18.3. päivittyivät matkailusta aiheutuvat luovutusesteet.

”Kaikesta Euroopan alueella tapahtuvasta matkailusta seuraa 14 vuorokauden verenluovutuseste kotimaahan paluusta lukien. Euroopan ulkopuolelle suuntautuvista matkoista tulee vähintään 28 vuorokauden luovutuseste.”

”Laboratoriokokein varmennettu koronavirusinfektio taas aiheuttaa 14 vuorokauden luovutusesteen. Näin käy myös, mikäli on ollut lähikontaktissa potilaaseen, jolla on laboratoriossa todettu koronavirus­tartunta”, Castrén painottaa.

Edellä mainittujen lisäksi kuumeinen hengitysinfektio aiheuttaa aina 14 vuorokauden luovutusesteen. Sen sijaan lievä­oireinen flunssa, johon ei ole liittynyt kuumetta, estää luovutuksen ainoastaan oireiden ajan.

”Verenluovutukseen saa mennä ainoastaan, mikäli tuntee itsensä terveeksi ja hyvinvoivaksi. Toivomme myös, että luovutukseen tullaan ajanvarauksella sellaisissa paikoissa, johon siihen on mahdollisuus. Tämä sen vuoksi, etteivät tilat ruuhkautuisi.”

”Verenluovutuksessa on myös tehostettu pintojen puhdistusta ja käsihygieniasta huolehtimista. Näin ollen verenluovutus ei ole todennäköinen paikka saada koronavirustartunta.”

Castrén muistuttaa myös riittävästä etäisyydestä verenluovutuksessa.

”Luovuttajia ohjeistetaan pitämään toisiinsa noin metrin välimatka. Tällä toimenpiteellä voidaan vähentää entisestään riskiä, että verenluovuttaja saisi tartunnan. Samalla on tärkeää muistaa, että potilaat tarvitsevat koronavirustilanteesta huolimatta verivalmisteita myös nyt.”

Lue lisää