Suomen elokuvateatterit suuren uhan alla koronan takia – paikkakunnat vaarassa menettämässä oman elokuvateatterinsa - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Suomen elokuvateatterit suuren uhan alla koronan takia – paikkakunnat vaarassa menettämässä oman elokuvateatterinsa

Kotimaisen elokuvan katsojaosuus on Euroopan huippua, joten kun elokuvateatterit ovat vaikeuksissa, on koko kotimainen elokuva kriisissä, johon tarvitaan valtion apua.
Kari Salonen
Monet paikkakunnat ovat vaarassa menettämässä omat elokuvateatterinsa.

Koronaviruksen vuoksi Suomen kaikki 176 elokuvateatteria 130 paikkakunnalla ovat kiinni. Maaliskuun puolessa välissä elokuvateatterit saivat olla vielä auki ja esittää elokuvia normaalisti Helsingin Sanomien mukaan. Esimerkiksi Finnkino piti näytöksiä, joissa ihmiset pääsivät istumaan saleissa mahdollisimman etäälle toisistaan.

Myöhemmin uuden tiedon mukaan elokuvateatterit suljettiin.

Tällä hetkellä koko maan elokuvateatteriverkosto on vaarassa. Suomen elokuvateatteriliiton tiedotteen mukaan elokuvateatteriala kuuluu niihin toimialoihin, joiden tulot ovat koronan vuoksi lakanneet kokonaan, eikä apua toistaiseksi ole näkyvissä.

"Elokuvateatterit ovat toimineet vastuullisesti ja noudattaneet Suomen hallituksen määräyksiä ja suosituksia sulkea teatterit", kertoo Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen.

Taloudelliset menetykset ovat suuret. Elokuvateattereiden sulkeminen vaikuttaa myös suomalaisiin elokuvatuottajiin, joiden suurin tulonlähde on nyt suljettu. Mikäli elokuvateatterit ovat kiinni kolme kuukautta, liikevaihdon menetykseksi on arvioitu olevan yli 35 miljoonaa euroa.

"Jos elokuvateattereita ei auteta, on seurauksena elokuvateattereiden kuolemia. Suomalaiset elokuvateatteri ovat lähes pelkästään mikroyrityksiä tai pk-yrityksiä. Hallituksen koronatuet eivät näytä sopivat elokuvateattereille juuri lainkaan, tarvitaan suoria tukia", sanoo Koistinen.

Suomalaisissa elokuvateattereissa on viime vuosina käyty vuosittain 8-9 miljoonaa kertaa.

Lue lisää

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle

THL: Suomessa kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Venäjän koronakuolemien määrä kohosi yli viiden tuhannen – vuorokaudessa 182 uutta kuolemaa

Korona peruutti ruokamessuja maailmalla, Food from Finland siirtyi webinaareihin