Kuuntele upea navettakonsertti: "Laulun tarina on synkkä, mutta minua vain nauratti, kun lehmät huutelivat siellä takana" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Kuuntele upea navettakonsertti: "Laulun tarina on synkkä, mutta minua vain nauratti, kun lehmät huutelivat siellä takana"

Kaustislainen maitotilan emäntä Johanna Paavola taltuttaa esiintymisjännitystään laulamalla navetassa.

Eipä uskoisi harrastelijaksi! Se on ensimmäinen ajatus, kun kuulee Johanna Paavolan laulavan lehmilleen. Samaan aikaan syvä ja kirkas ääni täyttää koko navetan.

Paavola on jo jonkin aikaa jakanut lauluvideoitaan Lintu-Paavolan tilan Facebook-sivulla. Uusin esitys, tulkinta kappaleesta Hijo de la Luna eli kuun poika, on saanut valtavan suosion.

Paavola kertoo yllättyneensä runsaasta positiivisesta palautteesta. "Itsestä tuntuu, ettei se esitys nyt sen kummempi ole."

Laulajana Paavola kertoo olevansa harrastaja. Taustalla on 20 vuotta paikallisessa Kaustisen hääkuorossa. "Mutta päätoimeni on maatalous ja maidontuotanto."

Esiintymisrohkeutta hakiessaan Paavola törmäsi netissä Smule-sovellukseen, jossa voi laulaa valmiiden taustanauhojen päälle, yksin tai toisten kanssa.

"Sitä kautta rohkaistuin ensin osallistumaan toisten nauhoittamiin lauluihin ja sitten laulamaan yksin." Lopulta hän myös uskalsi jakaa nauhoitteita. "Kun laittaa itsensä likoon, sillä sitä rohkeutta saa."

Kuun poika -kappaleen levytti aikanaan espanjalainen Mecano-yhtye. Sen tarina on dramaattinen. Nainen pyytää kuulta puolisoa, ja kuu lupaa sen, jos saa vastineeksi naisen esikoisen.

Kun tummien vanhempien esikoinen sitten syntyy valkoihoisena kuin kuu, mies uskoo tulleensa petetyksi. Hän surmaa naisen ja hylkää lapsen vuorelle, jossa kuu tuudittaa lasta öisin.

"Tulkintani ei ollut ihan synkän tarinan hengen mukainen. Minä vaan hymyilin, kun lehmät huutavat siellä taustalla ja yrittävät osallistua."

Johanna ja Kari Paavolalla on Kaustisella 70 lypsävän ja yhden robotin maitotila. Sukupolvenvaihdos tehtiin kymmenisen vuotta sitten. Uusi navetta rakennettiin 2013.

Lehmät ovat Johanna Paavolan mukaan hyvä yleisö. "Hyvin vastaanottavaisia, eivät välitä, vaikka menisi väärin. Toiset jatkavat omia hommiaan, toiset tulevat ihmettelemään siihen viereen."

Eniten huomiota laulaja saa silloin, kun vetää kovaa ja korkealta. "Silloin korvat nousevat pystyyn."

Lempikappaleitaan Paavolan on vaikea nimetä. "Iskelmä ei ole minun tyyliäni. Pitää olla haastetta, omaan korvaan pitää kuulostaa kauniilta ja vähän ehkä erikoiselta."

Lue lisää

Kokeile klassista musiikkia, se kannattaa: ”On käsittämätöntä, miten ilman sanoja voidaan sanoa niin paljon”

Suomalaisten tuntojen sanoittaja Veikko "Vexi" Salmi on kuollut

Viihde on kansantalouden hukattu voima

Herkistytkö sinäkin tänä keväänä tavallista helpommin? – Viisi esitystä, jotka saavat silmäkulmat kostumaan