Ihmiset & kulttuuri

Jokioisten seurakunta keksi ratkaisun talviriparin käyneille: kaksitoista konfirmaatiota putkeen

Koronaviruksen vuoksi kirkoissa järjestetään tällä hetkellä enintään kymmenen hengen tilaisuuksia.
Heini Kataja-Kantola
Viime sunnuntaina Jokioisten kirkossa konfirmoitiin kaksitoista talvirippikoululeirin käynyttä nuorta. Jokainen yksityinen konfirmaatio kesti 20 minuuttia ja paikalla oli vain muutama vieras.

Viime viikon sunnuntaina Jokioisten kirkon pääovelle saapui albaan pukeutunut nuori ristiä kantaen. Kun musiikki alkoi soida, nuori konfirmoitava alkoi astella kohti alttaria perässään enintään kuusi läheistä. Jokioisten seurakunnan pappi Johanna Parviala suoritti konfirmaation ja pieni juhlaseurue lauloi pari säkeistöä Herra kädelläsi -virrestä.

Parikymmentä minuuttia kestäneen toimituksen jälkeen konfirmoitu nuori perheineen poistui kirkon sivuoven kautta. Sitten olikin viisi minuuttia aikaa pukea alba seuraavalle nuorelle ja aloittaa koko seremonia alusta. Yhteensä kaksitoista nuorta konfirmoitiin tuona sunnuntaina Jokioisten kirkossa.

"Etukäteen mietin, että miten jaksan seistä kahdentoista konfirmaation ajan ja miten ääni kestää. Mutta kun nuori asteli alttarille, oli tilanne aina ihan uusi ja joka kerta ainutlaatuinen", Parviala kertoo.

Sunnuntaina konfirmoidut nuoret viettivät talvilomansa rippikoulussa. Huhtikuun 26. päivä oli valittu konfirmaatiopäiväksi jo syksyllä, mutta koronapandemian vuoksi koko kirkkoa ei voitu täyttää juhlakansalla.

"Ajattelen, että tämä järjestely oli seurakunnan kädenojennus nuorille ja heidän perheilleen. Monet halusivat saada rippikoulun valmiiksi, niin ettei se jää roikkumaan", Parviala sanoo.

Paristakymmenestä rippikoululaisesta noin puolet halusi konfirmoinnin pienen kaavan mukaan. Loput konfirmoidaan, kunhan kirkkoon saa taas kokoontua kerralla enemmän kuin kymmenen henkilöä.

Toistaiseksi kesän rippikoululeirien tilanne on Jokioisten seurakunnassa epäselvä. Hallituksen odotetaan linjaavan pian, mikä on kesän leirien kohtalo.

Johanna Parviala on iloinen, että Jokioisissa saatiin järjestettyä nämä pienet konfirmaatiot. Monet perheet videoivat tilaisuuden, jotta se voidaan näyttää rippijuhlissa, kunhan sellaisia taas voidaan järjestää.

"Vanhemmilta saamamme palaute oli todella lämmintä. Olin aivan kuitti päivän jälkeen, mutta todella onnellinen. Tällaista ei voisi toteuttaa isossa seurakunnassa, mutta tällaisessa pienessä kyllä."

Lue lisää

Olympialaisten yllä huolia: kasvavat koronatapaukset ja mahdollinen ennätyskuumuus tekevät Tokiosta haasteellisen koitoksen

HS:n tiedot: Kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla tulossa voimaan ravintolarajoitukset

THL: Suomessa on todettu 453 uutta koronatartuntaa, sairaalahoidossa olevien määrä kasvanut hieman

Suomalaisten tutkijoiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa on löydetty koronaviruksen vakavalle muodolle altistavia geenialueita