Ihmiset & kulttuuri

Sotainvalidit ottivat videoloikan – iltapäivähetkessä pärähti onnittelulaulu 100-vuotiaalle Taitolle

Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa halutaan saattaa poikkeustilan eristämät veteraanit turisemaan yhdessä ainakin päiväkahveilla.
Oulunkylän kuntoutuskeskuksen Facebook-sivu
Videon kautta tehdyillä iltapäivätreffeillä oli näin iloinen tunnelma. Osallistujat olivat muutamaa henkilökuntaan kuuluvaa lukuun ottamatta yli 95-vuotiaita.

Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa asuville sotainvalideille koitti keskiviikkona iloinen jälleennäkeminen. Se toteutui videoyhteyksien välityksellä, kun iltapäiväkahville saatiin mukaan kotona asuvia veteraanituttuja.

Päiväsalissa raikasi laulu, kun Teams-yhteyden välityksessä onniteltiin 100-vuotissyntymäpäiväänsä sunnuntaina viettänyttä Taito Vesalaa. Tilaisuuteen osallistuivat niin ikään kotonaan asuva Erkki Tolvanen ja kuntoutuskeskuksessa asuva Helena Muurinen, jotka niin ikään viettävät lähikuukausina100-vuotisjuhliaan.

Kuntoutuskeskuksen Facebook-sivulla kuvataan, että tunnelma oli huippu: "Huumoria riitti, vaikka koronakummallisuuksiakin ihmeteltiin. Onhan se niin viheliäinen virus ja vaarallinen juuri iäkkäille. Muisteltiin myös espanjantautia."

Idean takana on veteraaneille tuttu reservin everstiluutnantti Juho "Janne" Raulo, kiittää Oulunkylän kuntoutuskeskuksen toimitusjohtaja Katja Ilvonen.

Osa veteraaneista asuu kotona karanteeninomaisissa olosuhteissa. He eivät pääse normaaliin tapaan kuntoutuspalveluiden pariin ja tapaamaan tuttuja. Kuntoutuskeskuksessakin asuvat veteraanit ovat koronatilanteen vuoksi omalla osastollaan. "Vaikka heillä on oma piha ja terassi, niin olemme pohtineet, miten heidän elämäänsä voisi piristää."

Joukon keski-ikä on reilusti yli 95 vuotta ja sataa hipovia on ryhmässä useita.

"Tunnelma oli oikein iloinen. Veteraanit osasivat täysin luontevasti keskustella toistensa kanssa ruudun välityksellä", Ilvonen toteaa.

Oulunkylän kuntoutuskeskus on käyttänyt etäkuntoutuksessa videoteknologiaa, mutta sen käyttäjät ovat olleet nuorempia kuin veteraanit. Heille on annettu laitteet ja opastus kotiin.

"Nyt on ollut haaste, kuinka veteraanit voisivat avustettuina myös olla yhteydessä toisiinsa", Ilvonen kertoo.

Ainakin iltapäivähetkiä on halu jatkaa nyt, kun homma saatiin onnistumaan.

Asiaa on pohdittu yhdessä Sotainvalidien veljesliiton kanssa. "kun heillä käy kodinhoitaja, niin ehkä heillekin voitaisiin järjestää tähän mahdollisuus", Katja Ilvonen puntaroi.

Etäyhteyksiä voitaisiin sitten luonnollisesti myös hyödyntää niin, että veteraanit saisivat helpommin yhteyttä omaisiinsa.

Helsinkiläinen Oulunkylän kuntoutuskeskus tarjoaa ja myös kehittää kuntoutuspalveluja senioreiden lisäksi työikäisille. Sen takana olevan säätiön perustivat vuonna 1986 Sotainvalidien Veljesliiton Helsingin ja Uudenmaan piirit, Aivoinvalidit ry ja Helsingin kaupunki. Kuntoutussairaala aloitti toimintansa kesällä 1992.

Uutista korjattu kello 21:06: sadan vuoden kunnioitettavaan ikään on pääsemässä myös Helena Muurinen, jonka sukunimessä oli ensin yhden kirjaimen virhe.

Lue lisää

"Sodassa koronaa vastaan joka ikisen ihmisen on itse puolustauduttava", sanoo Koivistolta lähtenyt lotta Aila Salo

Jatkosodan Joen taistelun johtaja paljastetaan ensimmäistä kertaa Antti Rasilon kirjassa – hänen isänsä pelasti juomaan sortuneen esimiehen

Koronaviikkojen digiloikka ei koskettanut kaikkia

Verkkokauppa ottaa loikan