Ihmiset & kulttuuri

Uskoisitko, että korona vaikuttaa jopa golfiin näin monella tavalla – rei'issäkin on nyt korokkeet

Viruksen torjuminen golfkentillä ja klubeilla on pannut monet golfetikettiin juurrutetut säännöt ihan uuteen järjestykseen. MT:n toimittaja kokeili kierroksen viheriöllä koronasäännöin.
Rami Marjamäki
Koronakevät toi aivan uudet säännöt myös Suomen golfkentille. Turvaväli on noin kaksi metriä, lähtöön korkeintaan kolme pelaajaa. Kuva on Golfin SM-kisoista Ypäjältä vuonna 2016.

Unohda kättelyt kentällä. Lippuun ei saa koskea.

Greenillä golfpallo ei nyt uppoakaan syvälle reikään. Koloa on korotettu korokerenkaalla, jotta pallo olisi helpompaa ja hygieenisempää nostaa se sieltä.

"Jos pallon putoaminen reikään on kokonaan estetty, tulee ymmärtää, että pelikierros ei ole tasoituskelpoinen, mutta varmaan hyvä vaihtoehto harjoituskierrokselle", opastaa Suomen Golfliitto.

Ja hiekkabunkkeria ei pidä haravoida – koska haravat on takavarikoitu.

Koronakevät toi aivan uudet säännöt myös Suomen golfkentille. Terveys ennen kaikkea, ja pöpöt poissa viheriöilta.

Golfkentät voi pitää auki, sillä aluehallintoviranomaisen AVI:n julkaisemat määräykset eivät velvoita sulkemaan yleisön käytössä olevia tiloja.

Golfsäät ovat olleet suosiolliset. Eteläisessä Suomessa useammallekin golfkentälle pääsi pelaamaan jo pääsiäisen tienoilla. Nyt huhtikuun lopussa kentät tuntuvat talvehtineen hyvin ja pelaajia on riittänyt ruuhkaksikin asti.

Ruuhkaa kentillä? Etäisyyttähän tässä tuli pitää useampikin mailanmitta kanssapelaajiin!

Tästä kenttien vastuulliset ovat pitäneet huolen. Alkuun yhteen lähtöryhmään pääsi vain kaksi pelaajaa kerralla, kun normaalisti ryhmän enimmäiskoko on rajoitettu neljään pelaajaan.

Viime viikolla ryhmän kokoja höllennettiin ainakin osalla kentistä kolmeen pelaajaan. Ryhmien rajoittaminen vähentää luonnollisesti pelaajien määrää normaalilla 18 väylän kentällä. Näin siitäkin huolimatta, että lähtöaikoja on tihennetty normaalista kymmenen minuutin sijasta 6–7 minuuttiin.

Esimerkiksi Siuntion Pickala Golfissa tavallisesti tervetulleita vieraspelaajia ei parisen viikkoa sitten otettu kentälle, koska lähdöt olivat täynnä.

Pickala ei ole poikkeus. Ja lähdöt Siuntion kolmella kentällä ovat edelleen aika täysiä.

Golf tuntuukin olevan tänä keväänä suosittu ulkoilulaji, kun muuta ei oikein ole urheilupuolella harrastettavissa. Ja tilaa ja lääniä vihreillä veroilla riittää.

Turvallinenkin laji golf on: ihmiskontaktit pysyvät kauempana kuin suosituimmilla ulkoilupoluilla. Kaveri kannattaa kuitenkin pitää mailaetäisyyden päässä.

Ja kun kuulet jonkun huutavan kovaa FORE! – suojaudu, vaikka mailabägisi taakse. Golfpallo iskee kovaa, jos osuu kohdalle.

Myös lainagolfkärryt olivat jonkin aikaa pannassa, mutta nyt ne desinfioidaan kierroksen jälkeen seuraavaa pelaajaa varten. Omat kärryt ovatkin olleet niin suosiossa, että Turun suunnalla liikkeiden kerrottiin myyneen jo ei-oota.

Suomen Golfliitto on koonnut ohjeet koronaturvallista golfia varten ja jäsenseurat tuntuvat noudattavan lisäsääntöjä kuuliaisesti.

Golf on sääntöniilojen luvattu peli ja harrastusmuoto. Koronakevään myötä moni totuttu etiketti ja sääntö ovat saaneet kuitenkin väistyä koronasääntöjen tieltä.

Palloa ei tietenkään muutenkaan pidä lyödä hiekkabunkkeriin, mutta sinnehän se toisinaan epäonnekkaasti päätyy. Normaalisti jäljet bunkkerista haravoidaan tarkasti ennalleen, mutta nyt haravat on takavarikoitu bunkkereista, ettei niihin koskemalla tartutettaisi ja levitettäisi pöpöjä.

Turun Kakskerran Harjattula Golfissa huolellisimmat golfarit ovat havaintojen mukaan hankkineet bäginsä mailojen seuraan mukaan myös lastenharavan. Tarkka kun on aina tarkka.

Kentän ohjeissa opastetaan tasoittamaan vaikka mailoilla suurimmat kuopat hiekasta.

Range on kentän harjoittelulyöntialue. Palloautomaatista voi normaalisti lunastaa korillisen palloja lyötäväksi. Pallokorit ovat edelleen pannassa, ja pelaajalla tulee olla oma kori tai kassi pallokuormaa varten. Mailabägin huppukin toimii tarvittaessa. Rangella joka toinen harjoitusmatto oli poistettu. Näin parin metrin etäisyys on varmistettu.

Golf on sosiaalinen laji. Kättely saati halailu kentillä ovat nyt "niin edellisen kauden juttuja".

"Sosiaalinen etäisyys kaikessa tekemisessä on noin kaksi metriä", suosittelee Suomen Golfliitto.

Klubit ovat kiinni, syötävää ja juotavaa saa ysiväylän kioskista vain take-awayna. Istumaan ei sovi jäädä.

Penkit ovat muutenkin poissa. Samoin roskakorit. Ja katkenneille tiille varatut kupit.

Samoin pannassa ovat lyöntien merkkaukseen käytetyt kortit. Golfliitto suosittelee käyttämään digitaalista korttia esimerkiksi eBirdien kautta.

Entä kilpailut? Yli kymmenen hengen kisoja ei nyt voimassa olevien suositusten perusteella voi järjestää. Samoin yli kymmenen hengen harjoituksia ei sovi järjestää.

5 vinkkiä turvalliseen golfiin

- Pidä etäisyyttä kavereihin niin rangella kuin kentälläkin.

- Vältä kättelyä.

- Pese käsiä usein saippualla ja vedellä, vähintään 20 sekunnin ajan. (Jos vettä ja saippuaa ei ole, käytä käsidesiä.)

- Pidä lipputanko aina reiässä. Nosta pallo reiästä varovasti hanskalla.

- Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita – vaikka lieviäkin – pysy kotona.

Lähde: Suomen Golfliitto

Lue lisää

Pääministeri Marin ei tyrmää Sputnik-rokotteen käyttöä Suomessa – rokoteasiat eivät ole poliittisia kysymyksiä

Neuvottelut kuntavaalien järjestämisestä jatkuvat iltapäivällä – aamupäivällä ei tullut valmista

Tanska poisti Astra Zenecan koronarokotteelta yläikärajan – Italia on estänyt rokotetoimituksen Australiaan

Hallitus käyttää valmiuslakia heikentyneen koronatilanteen takia: koronaviestintä keskitetään valtioneuvoston kanslialle ja kiireettömästä hoidosta on mahdollista väliaikaisesti luopua