Ihmiset & kulttuuri

Suurella yleisöllä on ainutkertainen mahdollisuus tutustua Sodankylän elokuvajuhliin verkossa – "Kyllä se real thing on Lapissa keskiyön auringon alla"

Sodankylä elää on Suomen ensimmäinen virtuaalinen elokuvafestivaali.
Juho Liukkonen
Filmihullut eivät kokoonnu tänä kesänä Lappiin, vaan Sodankylän elokuvajuhlat toteutetaan virtuaalifestivaalina.

"Tämä on jännittävä hyppy tuntemattomaan. Ensimmäisen kerran Suomessa jokin elokuvafestivaali tapahtuu virtuaalisesti", Sodankylän elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi tuumii.

Sodankylän elokuvajuhlat perui tämän kesän fyysisen tapahtuman, siirsi 35-vuotissyntymäpäivät ensi kesään, ja päätti järjestää festivaalin verkossa. Syynä on koronavirus.

Sodankylän kunnan majoituskapasiteetti asettaa elokuvajuhlien yleisömäärälle luonnolliset rajansa, eikä kaikilla ole mahdollisuutta matkustaa kesäkuussa Lappiin.

"Kaikilla suomalaisilla ympäri maata on nyt ehkä ainutkertainen mahdollisuus nauttia Sodankylän elokuvajuhlien laajasta ja laadukkaasta tarjonnasta.”

Malmi toivoo, että virtuaalifestivaali jää ainutkertaiseksi kuriositeetiksi Sodankylän elokuvajuhlien historiassa.

"Emme halua ampua itseämme jalkaan, että kukaan saisi verkossa korvattua aitoa festivaalikokemusta. Kyllä se real thing on Lapissa keskiyön auringon alla. "

Syksyllä saatetaan järjestää pieni Sodankylän varjofestivaali, mutta sen kohtalo riippuu koronaepidemian etenemisestä.

Sodankylän elää -virtuaalifestivaalin ohjelmistossa on yli 50 elokuvaa. Niitä pohjustetaan koosteilla elokuvajuhlien aamukeskusteluista.

Yksi kiinnostavimmissa aamukeskusteluista taltioitiin 2002, kun Kummisedistä ja Ilmestyskirja Nyt -elokuvista tunnettu amerikkalaisohjaaja Francis Ford Coppola vieraili Sodankylässä.

Yleisö pääsee myös kuulemaan alkuvuonna kuolleen Jörn Donnerin ajatuksia. Donnerin ja Peter von Baghin 2004 käymästä aamukeskustelusta ei puutu jörkkämaista huumoria ja terävää kritiikkiä.

"Suurin osa aamukeskusteluista on englanninkielisiä, eikä niissä silloin ole tulkkausta. Se voi olla joillekin kynnyskysymys", Malmi muistuttaa.

Uusista elokuvista Malmi suosittelee Cannesin filmifestivaaleilla palkitun brasilialaisen Karim Aïnouzin ohjaamaa The Invisible Life of Euridíce Gusmão -melodraamaa.

"Kyseessä on koskettava ja tunteellinen sisaruskuvaus, joka on varmasti kenelle tahansa katsojalle elämys."

Olaf Möller johdattaa katsojat Mestariluokassa 1960-luvun slovakialaisten klassikkoelokuvien pariin.

Näyttelijä Ville Virtasen isännöimä sanavalmis Leffaraati arvioi kotimaisia lyhytfilmejä mykkäelokuvien kaudesta 2010-luvulle.

"Perinteiseen tapaan raadin jäsenet paljastetaan vasta ohjelman alussa, kuten aikanaan television levyraadissa. Sikermässä on mielipiteitä herättäviä, outoja ja jänniä filmilöytöjä, joita on hauska katsoa."

Yhdeksi tärpiksi Malmi nostaa elokuvakaraoken, johon on koottu kavalkadi kotimaisen elokuvan ikivihreimpiä lauluja Kulkurin valssista Satumaahan.

Tapahtuman avajaispäivänä Facebookiin avataan virtuaalinen Festaribaari, jossa kuka tahansa voi keskustella elokuvista ja antaa palautetta.

Elokuvien katselu tapahtuu verkossa tietokoneen tai mobiililaitteen kautta. Esitysoikeuksien vuoksi tapahtuma on rajattu vain Suomeen.

Lippujen hinnat ovat huokeita, muutamasta eurosta viiteen euroon. Yhdellä lipulla elokuvaa voi katsoa saman vastaanottimen ääressä koko perhe tai iso kaveriporukka.

Sodankylän kunnanjohtaja Kirsi Virtanen uskoo, että virtuaalifestivaali avaa uusia mahdollisuuksia myös tulevien kesien elokuvajuhlille. Hän ottaa esimerkiksi digitaalisten palveluiden, kuten lipunmyynnin, kehittämisen.

Kunnanjohtaja on ylpeä Sodankylän elokuvajuhlien järjestäjistä, jotka saivat nopealla aikataululla kasaan Sodankylä ikuisesti -tapahtuman.

"Lapin keskiyön aurinko ja ympäri vuorokauden pyörivät elokuvat ovat iso osa elokuvajuhlien viehätystä. Nyt kun maailman tilanne on koronaviruksen vuoksi tämä, virtuaalitapahtuma on olosuhteisiin nähden huikea juttu."

Virtanen aloitti Sodankylän kunnanjohtajana loppukesästä 2019. Hän ehti jo käydä viime kesänä elokuvajuhlilla.

"Festareille tyypillinen kova meteli ja örvellys puuttuu Sodankylästä, jossa keskityttiin elokuviin. Ihmiset olivat kiireettömiä ja kirkonkylältä sai juttuseuraa, kun avasi suunsa. Tästä Sodankylän arvokkaasta hengestä kannattaa pitää kiinni jatkossakin."

Elokuvajuhlat tuo kesäkuisena viikkona Sodankylään paljon matkailijoita, mutta tapahtumalla on myös laajempi merkitys kunnan imagolle.

"Maailmankuulut elokuvajuhlat oli minullekin yksi innostava juttu hakea tänne kunnanjohtajaksi", Virtanen myöntää.

Timo Malmin mukaan Sodankylän elokuvajuhlien taloustilanne on turvattu, koska pitkäaikaiset yhteistyökumppanit ovat pysyneet festivaalin takana.

"Mikään festivaali ei tietenkään kestää useaa vuotta tapahtuman peruutusta. Uskomme, että Sodankylän kirkonkylä täyttyy taas ensi kesänä elokuvan ystävistä."

Lue lisää

Aarre: Lokan tekoaltaalla nähtiin 70-luvulla erikoinen savotta, kun veden alle jätettyjä koivuja alettiin korjata giljotiinileikkurilla – lopulta ainuttakaan koivumottia ei toimitettu eteenpäin

Suojellulla metsäalueella Sodankylässä saa kaivaa kultaa koneellisesti – KHO hylkäsi saamelaiskäräjien valituslupahakemuksen

MT vieraili Peruna-elokuvan kuvauksissa Liettuassa – niissä syötiin jatkuvasti mitäs muuta kuin perunaa

Yle uutiset: Maastoa paloi Sodankylässä, Kittilässä ja Kolarissa