Opettele lukemaan ainakin nämä kaksi asiaa aurinkovoidepurkin kyljestä – UV-säteilyillä ja suojakertoimella on väliä - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Opettele lukemaan ainakin nämä kaksi asiaa aurinkovoidepurkin kyljestä – UV-säteilyillä ja suojakertoimella on väliä

Aurinkosuojatuote voi sisältää kemiallisia tai fysikaalisia suoja-aineita tai molempia.
Jukka Pasonen
Auringon UV-säteilystä maan pinnalle ja ihmisten iholle asti pääsee UVB- ja UVA-säteilyä. Aurinkosuojatuotteet auttavat suojautumaan niiltä.

Aurinkosuojatuotteiden tarkoituksena vähentää iholle pääsevän UV-säteilyn määrää, ja tuotteista tutuimpia ovat erilaiset aurinkovoiteet ja -suihkeet.

Auringon UV-säteilystä maan pinnalle ja ihmisten iholle asti pääsee UVB- ja UVA-säteilyä. Näistä UVB-säteet tunkeutuvat ihon pintakerrokseen ja aiheuttavat punoitusta ihon pinnassa ja DNA-vaurioita pintakerroksen soluissa. UVA-säteily ei polta yhtä paljon, mutta tunkeutuu syvemmälle ja vaurioittaa muun muassa ihon DNA:ta ja solukalvoja.

Kaikki UV-säteilyn aallonpituudet lisäävät ihosyövän riskiä. Molemmilta säteilyiltä aurinkosuojatuotteen tunnistaa pakkauksen UVA- ja UVB-merkinnöistä.

Aurinkosuojatuotteissa käytettävä SPF-lukema (sun protection factor) kertoo, kuinka hyvin tuote estää UVB-säteilyn aiheuttamaa ihon punoitusta.

Jos SPF-lukema on esimerkiksi 30, auringon UV-säteiltä pitäisi kestää 30 kertaa kauemmin saada iho punoittamaan verrattuna tilanteeseen, jossa sama henkilö ei olisi suojannut ihoaan. Auringolta suojautumisessa tärkeää on kuitenkin muistaa myös varjossa pysyttely ja vaatetus.

Aurinkosuojatuote voi sisältää kemiallisia tai fysikaalisia suoja-aineita tai molempia.

Kemialliset suoja-aineet imeytyvät ihoon ja imevät UV-säteilyä muuttaen sen vaarattomaksi lämpösäteilyksi. Fysikaaliset suoja-aineet levittyvät ihon pinnalle ja heijastavat UV-säteet pois iholta.

Lähteinä on käytetty Terveyskirjaston ja Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuja.

Lue lisää

Oulussa kehitettiin läpinäkyvä biomuovi, joka suojaa tehokkaasti auringon UV-säteilyltä ja ilmalta

Tiesitkö, että antiikkinen täyteteksti on edelleen graafikkojen ahkerassa käytössä

Tiesitkö, millainen on pohtia-verbin maatalousmenneisyys?

Tiesitkö, että Antti Rinne erosi nopeammin kuin Trumpin lyhyimmän kauden tehnyt ministeri