LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Muistatko Roope Ankan, hipon ja maapallon? – Markat ja pennit on talletettu säästölippaaseen jo yli sadan vuoden ajan

Lapsiasiakkaat ovat pankeille tärkeitä. Pankkien asiakkaiksi heitä houkuteltiin toinen toistaan vetävimmillä säästölippailla.
Jaana Kankaanpää
Roope-säästölipas oli Kansallis-Osake-Pankin hittituote. Sitä valmistettiin vielä Meritan ja Nordeankin aikana 2000-luvun alkuun saakka. Disneylle maksettava lisenssimaksu kohosi lopulta niin suureksi, että Roopesta oli luovuttava.

Pankit ovat aina kannustaneet asiakkaitaan säästämiseen. Ensimmäinen suomalainen säästölipas oli pronssinen talonmuotoinen lipas, jonka Pohjoismainen Osakepankki tarjosi asiakkailleen jo 1902.

Lipas oli maksullinen, mutta pankki tarjosi myös lisäpalvelun. Pankin vahtimestari kävi kerran kuussa tyhjentämässä lippaan asiakkaan kotona.

Viimeistään 1920-luvulla tulivat kaikkiin pankkeihin käyttöön yksinkertaisemmat metalliset lippaat. Ne olivat aikuisille suunnattuja ja usein maksullisia.

Sodan aikaisen metallipulan seurauksena monet lippaat kerättiin sulatettavaksi ja ne korvattiin pahvisilla lippailla. Niiden kuva-aiheista näkyy, että säästäväisyys on yhtä lailla lapsia koskettava asia.

1950-luvulla lippaita suunnattiin jo aktiivisesti lapsille. Säästölipas saattoi olla maksullinen tai edellytettiin, että asiakas avaa tilin ja tilille tehdään talletus.

Kun lippaaseen oli säästetty rahaa, se vietiin pankkiin avattavaksi. Kaikkien pankkien säästölippaissa oli samanlainen luukku, jonka avainta säilytettiin pankissa. Samalla avaimella pystyi avaamaan kaikkien pankkien säästölippaiden lukot.

Viimeistään 1960- ja 1970-luvuilla kaikki pankit olivat kiinnostuneita lapsiasiakkaista ja kehittelivät erilaisia keinoja kannustaakseen lapsia säästämään. Säästölippaitakin annettiin ilmaiseksi kaikille, jotka niitä kävivät kysymässä, ja säästölipas löytyikin monen lastenhuoneen kirjahyllystä tai pöydältä.

Jaana Kankaanpää
Rahan tallettaminen pankkiin on ollut piensijoittajan eniten käyttämä sijoitusmuoto. Yhdyspankki otti maapallolippaan käyttöön jo 1953.

Kultapossukerho oli Postipankin lapsille suunnattu kanta-asiakasohjelma, joka alkoi 1958. Kerhossa oli suurimmillaan 300 000 jäsentä ja jäsenet saivat kotiin lähetettävän kirjeen tai lehden lisäksi säästöpossun, joka oli aluksi kultainen, myöhemmin kaikissa väreissä.

Yhdyspankki värväsi Muumit säästötalkoisiin syksyllä 1956. Silloin lehtimainonnassa käytettiin Tove Janssonin piirtämiä hahmoja, jotka mainostivat rahan säästämistä maapallolippaaseen.

Hipot tulivat 1970, kun osuuskassat muuttuivat osuuspankeiksi. Leppoisalta näyttävä virtahepo on yksi Afrikan savannien vaarallisimmista eläimistä. Säästöpankin hahmoksi tuli samojen seutujen norsu.

Jaana Kankaanpää
MK-Tuote valmisti Postipankin kultapossua, Osuuspankin hippoa, KOP:n Roopea ja oravaa, Säästöpankin norsua sekä aluepankkien omia hahmoja.

Yhdyspankista lähtemään joutunut elinkeinoelämän vaikuttajahahmo Heikki Tavela osti 1959 perustetun ja muovituotteisiin erikoistuneen MK-Tuote Oy:n. Hänen liikeideanaan oli suunnitella ja valmistaa muovisia säästölippaita pankeille. Yrityksen ensimmäinen tuote oli maapallon muotoinen säästölipas Tavelan entiselle työnantajalle Yhdyspankille.

Vuonna 1962 Kansallis-Osake-Pankki (KOP) lanseerasi Roope-säästölippaansa. Tämänkin lippaan takana oli Heikki Tavela. Hän on kertonut menneensä Kansallis-Osake-Pankkiin ehdottamaan ankka-aiheista lipasmallia, mutta pankki ei heti innostunut ehdotuksesta.

KOP:n Orava-lehden (no 50, 1964) mukaan Tavela sai tapaamisessa oivalluksen ja ehdotti Roope-Ankan istuvan raha-arkun päällä. KOP:lla oli jo entuudestaan puinen arkkulipas, joten asia oli sillä ratkaistu.

Kuvanveistäjä Taisto Martiskainen sai tehtäväkseen muotoilla Roopen hahmon arkun kannelle. Mallin valmistuttua sille hankittiin copyrightit Disneyltä. Näin MK-Tuote sai yksinoikeuden lippaan myyntiin Euroopassa.

MK-Tuote, myöhemmin MK-Tresmer, valmisti loppujen lopuksi kaikkien pankkien säästölippaat ja teki lippailla myös vientiä. Yhdyspankin maapallolipas oli monelle pankille sopiva kuva-aihe ja siitä on tehty omia versioita moneen pankkiin ulkomailla.

Pertunmaan Kuortissa sijaitseva Plastep Oy osti 2017 MK-Transmer-yrityksen ja jatkaa säästölippaiden valmistusta. Yritys valmistaa myös Palaset-tuoteperheen muovituotteita, niiden joukossa on Ristomatti Ratian pinottavat muovikuutiot, vaateripustimet sekä erilaiset keräyslippaat. Myös säästölippaiden vienti on jatkunut, esimerkiksi kenialainen pankki tilaa papukaijan muotoiset säästölippaansa yritykseltä.

Lapsia kannustetaan edelleen säästämiseen, vaikka säästölippaat ovatkin kadonneet. Tällä hetkellä usealla pankilla on sähköinen säästöpossu. Virtuaalipossulla on uusia toiminnallisuuksia. Voit asettaa säästötavoitteita, seurata säästämisen kehitystä ja saada bonuksia säännöllisestä säästämisestä. Kultapossukerho elää siis edelleen.

Jaana Kankaanpää
Säästölippaiden muotoilussa vain mielikuvitus oli rajana.

Lue lisää

Hyvinvointialueilla on valtavasti pahoinvointia

Yle uutiset: Paltamossa etsitään metsämummuja ja -ukkeja päivähoitolasten metsäretkille – samalla lapset ja ikäihmiset pääsisivät kohtaamaan

Sähkölämmittäjää kuritetaan jopa 600 eurolla – näin säästät energiaa tehokkaimmin

Nuoret aikuiset laittavat nyt rahaa sukanvarteen – OP:n mukaan nuorten aikuisten talletukset kasvaneet tuplavauhtia verrattuna muihin ikäryhmiin