Luomutarkastajan täpärä hetki: "Tavarat lensi takapenkiltä ja näin vain sen traktorinkuljettajan kasvot – varmasti yhtä säikähtäneinä kuin omani" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Luomutarkastajan täpärä hetki: "Tavarat lensi takapenkiltä ja näin vain sen traktorinkuljettajan kasvot – varmasti yhtä säikähtäneinä kuin omani"

Kuljettaja ei nähnyt kirkkaassa auringonpaisteessa vasemmalle yllättäen kääntyneen traktorin peräkärryn vilkkua.
Kari Salonen
Liikenteessä on nyt runsaasti traktoreita suurten peräkärryjen kanssa.

Aurinkoinen sää ei ainakaan auttanut edellä kulkevan traktorin peräkärryn vilkun näkemistä, arvioi luomutarkastuksia työkseen tekevä Helena Kämäräinen Kajaanista.

"Olen ajanut samoja teitä työkseni vuosia. Tunnen nämä mutkat ja suorat."

Kämäräinen ajoi keskiviikkoiltapäivällä jälleen tuttua tietä, kun eteen osui samaan suuntaan kulkeva traktori täyden rehukuorman kanssa.

"Lähdin sitä sitten ohittamaan, kun oli suora tie ja hyvä näkyvyys eteenpäin. Se kääntyikin yhtäkkiä vasemmalle eteen!"

Kämäräinen kuvailee seisseensä jarrulla ja sydämen nousseen kurkkuun.

"Henki siinä salpautui. Tavarat vaan lensi takapenkiltä niin että kolina kävi ja näin vain sen traktorinkuljettajan kasvot – varmasti yhtä säikähtäneinä kuin omani."

"Maaseudun ihminen olen, näitä teitä työkseni ajan, tunnen tien ja kylän. Mutta silti voi käydä mitä vain. En osannut arvata, että täysi rehukuorma menee siitä kohtaa pellolle. Varmaan menivät tekemään satelliittiaumaa. Oikeita tienristeyksiä siinä ei ole."

Kämäräinen toivoo, että muutkin liikenteessä osaisivat nyt varoa töitään tekeviä maaseudun ihmisiä koneineen.

Ja toisin päin. Nyt on kiihkeä aika rehunteossa meneillään.

"Pitää muistaa aina olla huolellinen liikenteessä. Etenkin vasemmalle kääntyvä työkone voi yllättää. Kun on näin kirkasta ja aurinko paistaa suoraan traktorin perään, vilkkua ei välttämättä näe kunnolla."

Kun tilanne oli ohi, molemmat jatkoivat matkaansa.

"Kaveri säikähti varmasti myös. Minä pysäytin tien laitaan ja vähän aikaa puuskutin. Kylläpä täti säikähti."

"Ensimmäisen puhelun soitin kottiin pojalle. Olen edelleen luojalleni kiitollinen, että ajelen kotia kohti. Ei päättyneet luomutarkastukset minun osaltani tähän. Aion nauttia illasta perheen kanssa."

Lue lisää

Nautalauma karkuteillä Pieksämäellä – poliisi varoittaa teillä liikkuvia

Jotkut autoilijat ihmettelevät pensaista ja jopa puustosta raivattua leveää kaistaa valtateiden varsilla – ely-keskus kertoo, mistä asiassa on kyse

50 uutta liikennemerkkiä, vähimmäisnopeus, rikesakon tilalle liikennevirhemaksu – uusi tieliikennelaki tuo myös pyöräilijöille muutoksia

Englannin kanaali ylitettiin traktorilla ensimmäisen kerran 1960-luvulla – Koneviesti kertoo erikoisen retken taustat