Korona kutisti paikallismuseopäivän tapahtumia, mutta Asutusmuseolla pääsee tutustumaan vuosikymmenten takaiseen elämänmenoon - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Korona kutisti paikallismuseopäivän tapahtumia, mutta Asutusmuseolla pääsee tutustumaan vuosikymmenten takaiseen elämänmenoon

Työnäytöksessä esitellään hevosella vedettävä niittokone, ja paikallinen murretaitaja opettaa karjankutsuhuudon.
Suomen Asutusmuseo
Asutusmuseona toimii vuonna 1952 valmistunut rintamamiestalo Lapinlahdella.

Sotien jälkeiseen elämänmenoon pääsee tutustumaan lauantaina Suomen Asutusmuseolla Lapinlahdella Pohjois-Savossa.

Tänä vuonna Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto ry:n oli tarkoitus pilotoida paikallismuseopäivää 27. kesäkuuta, mutta korona laittoi kapuloita rattaisiin ja suurin osa museoista perui Paikallismuseopäivän tapahtumat.

Asutusmuseo kuitenkin järjestää tapahtuman, vaikkakin pienimuotoisemmin kuin oli suunniteltu.

"Halusimme osallistua, sillä museolla on 20-vuotisjuhla ja maatalousmuseo Sarka valitsi meidät vuoden kesäkohteeksi. Lisäksi työnäytökset kiinnostavat ihmisiä, ja ulkosalla on helppo säilyttää turvavälit", kertoo museovastaava Ilona Tuomi.

Suomen Asutusmuseossa pääsee tutustumaan maanviljelykseen ja elämänmenoon 1940-luvulta 1970-luvulle. Museoon kuuluu rintamamiestalo, johon päästetään vain 10 ihmistä kerrallaan, jotta kävijät voivat liikkua riittävän väljästi. Navettaan ja navetan ylisille pääsee viisi ihmistä kerrallaan. Myös siivousta on tehostettu.

"Olemme myös siirtäneet pois kosketusetäisyydeltä ne esineet, joihin ihmiset todennäköisimmin koskisivat", Tuomi kertoo.

Työnäytöksessä esitellään hevosella vedettävä niittokone, ja paikallinen murretaitaja opettaa karjankutsuhuudon.

Tuomi toivoo, että ensi vuonna paikallismuseopäivää on mahdollista viettää isommin.

"Tälle vuodelle oli suunniteltu esimerkiksi karjalanpiirakkatalkoita. Ehkä ne onnistuvat ensi vuonna."

Lue lisää

Maanviljelijä ja karjankasvattaja Asko Männistön mukaan lihan maku tulee suoraan luonnosta — "Liha on kuin viinit ja samppanjat. Maku riippuu siitä, missä päin ja millaisella ravinnolla eläin on kasvanut"

Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut

Oi ihanat tirisevät nakit! Runon ja suven päivää juhlistetaan kokoelmalla makkararunoja

Säännöllinen uni suojaa sydäntapahtumilta – laaja amerikkalaistutkimus paljastaa