Ihmiset & kulttuuri

Iltalehti: Valio muuttaa pakkauksiaan, muun muassa fetsipäinen mies saa lähteä jukurttipurkin kyljestä

Mikroblogipalvelu Twitterissä käytiin torstaina lyhyehkö sananvaihto jukurttipurkin turkkilaishahmosta. Valio vastasi pakkausten olevan parasta aikaa uudelleenarvioinnin kohteena.
Sanne Katainen
Valio kertoo mikroblogipalvelu Twitterissä suunnittelevansa pakkauksiaan uudelleen.

Iltalehti kertoo Valion suunnittelevan turkkilaisen jukurtin pakkauksen uudelleen. Purkin kyljessä on mies, jolla on päässään fetsi. Fetsipäähineet olivat yleisessä käytössä Ottomaanien aikaisessa Turkissa 1830-luvulta 1920-luvulle.

Nykyisen Turkin tasavallan perustaja Mustafa Kemal Atatürk kielsi hatut, sillä hän katsoi niiden edustavan ottomaaneja ja sivistymätöntä islamismia. Atatürk tunnetaan muun muassa Turkin maallistajana. Nykyturkissa fetsiä pidetäänkin takapajuisena asusteena.

Iltalehden haastattelema Valion brändi- ja vastuullisuusjohtaja Hanna Hiekkamies kertoi lehdelle, että Valio arvioi parasta aikaa pakkauksiaan uudelleen. Turkkilaishahmon poistaminen jukurttipurkin kyljestä ei liity torstaina Twitterissä käytyyn sananvaihtoon.

"Viimeisen vuoden olemme tehneet ihmisoikeustyötä ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia. Siinä syrjintä ja häirintä yksinä isoina asioina. Olemme tehneet päätöksen pakkausten muuttamisesta jo aiemmin, mutta tämän turkkilaisen jugurtin osalta emme ole olleet riittävän nopeita," Heikkamies sanoi Iltalehdelle.

Uusia pakkauksia on Iltalehden mukaan syytä odottaa syksyn aikana. Jukurtin suuren tuotantovolyymin vuoksi pakkauksia on varastossa, eikä Valio tahdo aiheuttaa niiden osalta turhaa hävikkiä.

Lue lisää

Valion tuotteet palaavat Lidliin vuosien tauon jälkeen

Aleksei Navalnyi huomenna jälleen oikeuden eteen – nyt syyte tuli veteraanin häpäisemisestä

Presidentin vaihtuessa

Iltalehti: Lunta kipataan Helsingissä yhä Itämereen – Miksi?