Iltavirkut liikkuvat vähemmän kuin muut – ihmisten sisäinen vuorokausirytmi vaikuttaa liikkumisen ja istumisen määrään - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Iltavirkut liikkuvat vähemmän kuin muut – ihmisten sisäinen vuorokausirytmi vaikuttaa liikkumisen ja istumisen määrään

Ihmiset voidaan jakaa sisäisen vuorokausirytminsä perusteella aamu-, päivä- ja iltatyyppeihin.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Tutkijat ovatkin sitä mieltä, että ihmisten oma vuorokausirytmi pitäisi ottaa huomioon liikunnanohjauksessa nykyistä paremmin.

Keski-ikäiset iltavirkut liikkuvat aamuvirkkuja vähemmän. Tämä käy ilmi tuoreesta Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tutkimuksesta. Tutkimuksen perusteella huomattiin, että päivittäinen liikunnan ero iltavirkun ja aamuvirkun välillä vastasi miehillä yli puolen tunnin ja naisilla parinkymmenen minuutin kävelyä päivittäin.

Lisäksi iltavirkut miehet istuvat enemmän kuin aamuvirkut miehet.

Ihmiset voidaan jakaa sisäisen vuorokausirytminsä perusteella aamu-, päivä- ja iltatyyppeihin. Suorituskyvyn ja vireystilan huippu osuu aamuihmisillä aamuun, iltaihmisillä iltaan ja muille sille välille.

Tutkijat ovatkin sitä mieltä, että ihmisten oma vuorokausirytmi pitäisi ottaa huomioon liikunnanohjauksessa nykyistä paremmin.

Tutkimukseen osallistuneiden 46-vuotiaiden naisten ja miesten aktiivisuutta ja istumisen määrää mitattiin ranteessa olleella aktiivisuusmittarilla. Tutkimukseen osallistui kaikkiaan noin 5 000 ihmistä.

Jo aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että iltavirkuilla on muita enemmän sairauksia ja erilaisia oireita. Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen laaja väestötutkimus, jossa on käytetty aktiivisuusmittaria liikkumisen seuraamiseen ja jossa miehet ja naiset erotettiin omiksi ryhmikseen.

Lue lisää

Kun perheessä on aamuvirkku lapsi

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Pohjoissuomen- ja itäsuomenkarjaa laitumella — Video: Katso ja kuuntele, kuinka kovaa ääntä karja piti, kun tilan isäntä meni laitumelle

Maanviljelijä ja karjankasvattaja Asko Männistön mukaan lihan maku tulee suoraan luonnosta — "Liha on kuin viinit ja samppanjat. Maku riippuu siitä, missä päin ja millaisella ravinnolla eläin on kasvanut"