Ihmiset & kulttuuri

Entisestä Valmetin diplomi-insinööristä kehkeytyi Suomen tunnetuin Elvis-tulkki – nyt hän tekee uuden aluevaltauksen suomenkieliseen iskelmään

"Olen Elviksen musiikin tulkitsija, en Elviksen imitoija", Juha Leppänen korostaa.
Rami Marjamäki
Juha Leppänen alias Aron tekee tänä vuonna uuden aluevaltauksen, suomenkielisellä iskelmä-albumilla. Sen ensimmäinen single on edesmenneen Kari Kuuvan käsialaa.

Juha Leppänen alias Aron lienee Suomen tunnetuin Elvis Presleyn musiikin tulkitsija. Ylöjärveläinen tekee tänä vuonna uuden aluevaltauksen rock-henkisen iskelmän maailmaan.

Hän julkaisee loppuvuonna ilmestyvän suomenkielisen levyn omalla Juha Leppänen -nimellään erottaakseen sen Aron-taiteilijanimellä tehtävistä Elvis-keikoista.

”Odotan, että uuden iskelmärock-levyn kautta tulisi lisää keikkaa ja radiosoittoa. En ole silti lopettamassa Elviksen musiikin esittämistä. Suomessa on kyllä bändivetoisia Elvis-laulajia, mutta käsittääkseni kukaan ei tee tätä näin päätoimisesti kuin minä."

Kesäkuussa julkaistu Leikkipaikat Nuoruuden on ensimmäinen singlelohkaisu tulevalta albumilta. Kappale on iskelmämusiikin järkäleen Kari Kuuvan käsialaa.

Kuuva kuoli keuhkosyöpään marraskuussa 2018. Ennen kuolemaansa hän ehti lähettää Juha Leppäselle jo 1980-luvulla tekemänsä Elvis-henkisen balladin. Kuuvan mielestä pöytälaatikkoon jäänyt demo sopi hyvin Leppäsen tyyliin.

Kappaleella kuullaan Juhan tulkinnan lisäksi myös Kuuvan aitoa lauluääntä.

"Leikkipaikat Nuoruuden on kunnianosoitukseni suurelle iskelmätaiteilijalle Kari Kuuvalle. Hän teki pitkällä urallaan hyvin monipuolista musiikkia kantrista gospeliin. Kuuvalla oli hyvin tunnistettava persoonallinen lauluääni."

Kuuvan tunnetuin kappale on vuonna 1964 levytetty parodiaksi tarkoitettu Tango Pelargonia. Kuuva myös sanoitti ja sävelsi Sammy Babitzin ikivihreän Daa-da daa-da -kappaleen ja Frederikin Jos jotain yrittää (Harva meistä on rautaa).

"Kari Kuuva oli myös suuri Elvis-fani, ja hän nimesi koiransakin Elviksen mukaan.”

Koronavirus tyhjensi keväällä myös Aronin keikkakalenterin. Oli keksittävä uusia tulonlähteitä.

Huhtikuussa Leppänen kävi esimerkiksi tekemässä ulkoilmakeikan kehitysvammaisten palvelukodissa. Äitienpäivänä hän soitti onnittelupuheluita ja esitti myös yhdelle äidille laulun ulko-oven edessä.

Leppänen on toiminut päätoimisena artisti-yrittäjänä jo yli kymmenen vuotta. Aikaisemmin hän työskenteli Valmetilla, Metso Paperilla ja Vaahdolla.

Työpaikka diplomi-insinöörinä joutui vaakalaudalle finanssikriisin vuoksi ja Juha päätti heittäytyä kokonaan viihdealalle vuonna 2009.

Ensimmäisen bändin säestämän keikan hän teki 1995 silloisen työnantajansa Valmetin pikkujouluissa. Leppänen sai työkavereiltaan rohkaisevaa palautetta, mikä innosti kehittämään Elvis Show’ta.

Talvella 1996–1997 Leppänen oli Yhdysvalloissa projektipäällikkönä Birminghamissa, Alabamassa. Hän osallistui siellä televisioituun Elvis-kilpailuun ja sijoittui hienosti kolmanneksi.

"Olen Elviksen musiikin tulkitsija, en Elviksen imitoija. Laulan kappaleet omalla äänelläni. Jotkut biisit kuulostavat Elvikseltä enemmän ja toiset vähemmän."

Yksityisyrittäjänä Leppänen tekee kaiken itse: sopii esiintymiset, hankkii sponsorit ja suunnittelee keikkajulisteet. Aronin vahvuus on siinä, että hän pystyy esiintymään isolla haarukalla olohuonekeikoista konserttisaleihin.

Rami Marjamäki
Juha Leppänen omistaa vuoden 1959 Cadillac Coupen. Auto on tuotu Suomeen Yhdysvalloista. Elvis oli myös Cadillac-keräilijä.

Leppäsestä tuli vannoutunut Elvis-fani jo 11-vuotiaana, kun hän sai itselleen Elviksen c-kasetin. Laulaminen astui kuvaan vasta aikuisiällä, koska lapsuus meni urheilun parissa.

Leppänen oli lahjakas hiihtäjä ja yleisurheilija. Juniorisarjassa hän voitti Työväen Urheiluliiton (TUL) mestaruuden hiihdossa, 100 metrin juoksussa ja pituushypyssä.

Leppästä kiehtoo Elviksen (1935–1977) musiikissa hänen tuotantonsa monipuolisuus. 1900-luvun populaarikulttuurin tunnetuin hahmo lauloi rock and rollia, kantria, bluesia, gospelia ja oopperaa muistuttavia mahtiballadeita.

"Elviksen ääni ja soundi on niin ainutlaatuinen. Minua kiehtovat myös hänen liikkeet, eleet ja ilmeet, sillä Elvis ei seissyt lavalla kuin joku puujumala. Köyhistä oloista lähteneessä miehessä oli myös tietynlaista nöyryyttä."

Rami Marjamäki
Juha Leppäsestä tuli vannoutunut Elvis-fani 11-vuotiaana, kun hän sai itselleen kuninkaan c-kasetin. Laulaminen astui kuvaan vasta aikuisiällä, koska lapsuus meni urheilun parissa.

Juha Leppänen pääsi kättelemään Helsingin jäähallissa järjestetyssä Elvis-konsertissa 2018 itse Priscilla Presleyta. Avovaimo Tanja osti konserttiliput miehelleen syntymäpäivälahjaksi ja järjesti tapaamisen Elviksen lesken kanssa.

"Se oli hieno hetki. Priscilla oli pieni ja hento nainen. Minulle jäi hänestä todella lämminhenkinen ja vaatimaton vaikutelma."

Salaliittoteoriat Elviksen ympärillä ovat eläneet vilkkaasti Yhdysvalloissa aina laulajan kuolemasta lähtien. Uskooko Juha Leppänen, että Elvis elää vielä?

"Musiikissa Elvis elää ikuisesti. Taitaa se kuolema fakta olla, mutta eihän sitä koskaan tiedä", Leppänen hymähtää.

Rami Marjamäki
Juha Leppänen on toiminut päätoimisena artisti-yrittäjänä jo yli kymmenen vuotta. Työpaikka diplomi-insinöörinä joutui vaakalaudalle finanssikriisin vuoksi ja Juha päätti heittäytyä kokonaan viihdealalle vuonna 2009.

Lue lisää

Video: Harvinainen yhteishaastattelu: 20-vuotias Elonkerjuu juhlii "elämän pisintä ihmissuhdetta", vaikka lopettaminenkin on ollut lähellä

Suomen parhaaksi festivaaliksi valittu John Smith ei halua kasvaa

Ajatuspajat takovat puheenaiheita, mutta kuka on niiden takana?

Uusi kirja paljastaa "Suomen Rolling Stonesin" salat – Raaka-Arska päätyi maanviljelijäksi