Ihmiset & kulttuuri

Koronakevät laittoi parisuhteet testiin: osa sai aikaa yhdessäoloon, toisten vuorovaikutuksesta tuli myrkyllistä – asiantuntija varoittaa pitkäaikaisesta pettymyksen tunteesta

Kun stressitasot nousevat riittävän korkeiksi, vuorovaikutus voi kääntyä kielteiseksi.
Terhi Pape-Mustonen
"Tunne siitä, että on kriittisellä hetkellä jäänyt vaille kumppanin tukea, voi jäädä haavana kalvamaan suhdetta", sanoo pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan vastaava psykologi Lotta Heiskanen Terveystalosta.

Kuormittava kevät jätti jälkensä myös moniin parisuhteisiin, huomauttaa Terveystalo tiedotteessaan.

Joillekin kevät tarjosi mahdollisuuden pysähtyä ja olla toiselle enemmän läsnä, kertoo pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan vastaava psykologi Lotta Heiskanen Terveystalosta.

"Parhaimmillaan parisuhde on tärkeä tuki koronakriisin kaltaisessa kuormitustilassa: kumppanilta saa tukea, hän kuulee murheet ja tsemppaa eteenpäin. Sellainen tukee selviytymistä."

Kolikolla on kuitenkin myös toinen puoli, tiedotteessa lisätään. Monissa kodeissa poikkeuskevät näyttäytyi lisääntyneenä työkuormana ja tiiviinä neljän seinän sisällä elämisenä.

Kun stressitasot nousevat riittävän korkeiksi, vuorovaikutus voi kääntyä kielteiseksi, ja tilanteet kärjistyvät helpommin. Aivojen on vaikeaa pysyä myötätuntoisina, sillä kyky ymmärtää omaa ja toisen mieltä häiriintyy herkästi stressissä.

"Stressaava tilanne voi viedä pareja helpommin erilleen, jos vuorovaikutus ajautuu negatiiviseksi, ymmärtämättömäksi ja ohittavaksi. Tällöin kumppaneiden voi olla vaikea tukea toisiaan. Kriisi voi tuoda kumppanissa esiin parhaat, mutta myös pahimmat puolet", Heiskanen sanoo.

Terveystalon tiedotteessa lisätään, että seuraukset ovat monelle tuttuja: sanotaan asioita, joita ei tarkoiteta ja fraasit kuten ”sinä aina” ja ”sinä et koskaan” alkavat uida keskusteluihin.

Lue lisää:

Jos parisuhteen raamit alkavat rakoilla, niin apua on tarjolla

Parisuhdekurssien opit nyt erityisen tarpeen: Toista ei voi pitää itsestään selvyytenä ja riitelemään voi oppia

Jos globaalin kriisitilanteen aikana saa omalta kumppanilta kaipaamaansa tukea ja lohtua, se tukee selviytymistä ja voi vahvistaa suhdetta. Jos sen sijaan jumiudutaan riitelemiseen, tekee se isosta kuvasta vielä raskaamman.

"Tunne siitä, että on kriittisellä hetkellä jäänyt vaille kumppanin tukea, voi jäädä haavana kalvamaan suhdetta. Vaikka suhteessa olisi ollut haasteita aiemminkin, niiden kärjistyminen näin stressaavana ajankohtana voi jäädä elämään pitkäaikaisena pettymyksenä", Heiskanen sanoo.

Poikkeuksellisten kuukausien jälkeen ei Heiskasen mukaan myöskään tarvitse syyllistyä, jos haluaa ympärilleen tilaa hengittää.

"Nyt, kun rajoituksia on kevennetty, omaa aikaa ja tilaa saa ottaa, jos sitä kaipaa. Keväällä moni joutui luopumaan omista menoista. Ei ole väärin, jos niitä ikävöi. Nyt on aika ja mahdollisuus palautua ja ottaa kaikki irti tästä kesästä."

Lue lisää:

Luottamus ja rehellisyys ovat viljelijän parisuhteen peruskivet – työpaikka omassa kotipihassa luo omat haasteensa

"Poikaystäväni haukahti muutaman kerran ja murisi reviirin merkiksi" – MT:n lukijat paljastavat romanttisimmat juhannusmuistonsa

Jaana Kankaanpää
Poikkeuksellisten kuukausien jälkeen ei asiantuntijan mukaan tarvitse syyllistyä, jos haluaa ympärilleen tilaa hengittää.
Lue lisää

THL: Suomessa raportoitu 316 uutta koronavirustartuntaa ja neljä kuolemaa

Koronavirus leviää nyt Suomen suurissa kaupungeissa – katso oman kuntasi tartunnat luettelosta

Belgian ulkoministeri tehohoidossa koronan takia – BBC: Espanjassa on todettu nyt yli miljoona koronatartuntaa

Lue uusin koronakatsaus: Suomen epidemiatilanteessa näkyy pientä positiivista valoa