Maatalousrakennusten tarve on erilainen kuin vuosikymmeniä sitten, mutta mielikuvat istuvat tiukassa – "Toivottavasti myös ymmärretään, että minkään korjaaminen ei ole ilmaista" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Maatalousrakennusten tarve on erilainen kuin vuosikymmeniä sitten, mutta mielikuvat istuvat tiukassa – "Toivottavasti myös ymmärretään, että minkään korjaaminen ei ole ilmaista"

Monella kaupunkilaisella yhteys maaseutuun on katkennut, jos useampi sukupolvi on jo ehtinyt asua kaupungissa.
Erkki Voutilainen
Kun heinää on säilöttiin ladoissa, ladot toimivat samalla kiinnekohtina ja maamerkkeinä maisemassa. Rakennusten tarve kuitenkin muuttui AIV-liuoksen keksimisen jälkeen.

Suuren yleisön mielikuvissa menneiden vuosikymmenten maatalousrakennukset ovat yhä käytössä tai ainakin paremmassa kunnossa kuin nykyään, huomauttaa maisemantutkimuksen yliopisto-opettaja Eeva Raike Turun yliopistosta.

"Se, mitä yleensä ajatellaan maaseuduksi, sisältää maatalouteen liittyviä kiinnekohtia maisemassa. Ajatellaan maatilan päärakennusta, navettaa, ulkorakennuksia ja vaikka riihtä jossain kauempana. Tosiasiassahan ne mielikuvien navetat ovat nykyään liian pieniä, eikä piharakennuksille ole välttämättä enää sitä käyttöä, mitä varten ne on aikanaan rakennettu."

Monella kaupunkilaisella yhteys maaseutuun on katkennut, jos useampi sukupolvi on jo ehtinyt asua kaupungissa, huomauttaa Raike. Tällöin ihmisten myös käsitys maaseudusta muuttuu.

Hän antaa esimerkin: kun heinää on säilöttiin ladoissa, ladot toimivat samalla kiinnekohtina ja maamerkkeinä maisemassa. Rakennusten tarve kuitenkin muuttui AIV-liuoksen keksimisen jälkeen.

Kaupunkilaisnuorten käsitys maaseudusta on sisältää usein "niitä dinosauruksenmunia", eli säilörehupaaleja, Raike kertoo. Paalit ovat erilaisia maamerkkejä kuin vuosikymmenten takaiset rakennukset, jotka pysyvät maisemassa paikallaan.

"Vaikka vanhoja rakennuksia pidettäisiin kuinka idyllisinä, toivottavasti myös ymmärretään, että minkään korjaaminen ei ole ilmaista", Raike huomauttaa.

Lue lisää

Liekit veivät Ilmajoen maatalousrakennuspalossa omaisuutta puolen miljoonan euron edestä

Maaseudulla on lumovoimaa

Mistä ero veroissa?

Luontoillan isä Veikko Neuvonen suree aina nähdessään hylätyn maalaistalon