Lätkäjätkästä kehittyi kova lekamies – "Aaron on hyvin rauhallinen ja hiljaisen määrätietoinen urheilija. Hän ei kohkaa itsestään juuri lainkaan" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Lätkäjätkästä kehittyi kova lekamies – "Aaron on hyvin rauhallinen ja hiljaisen määrätietoinen urheilija. Hän ei kohkaa itsestään juuri lainkaan"

Yleisurheilukesä on alkanut suomalaisittain todella terävästi. Yksi kesän kiinnostavimmista tähdistä on kankaanpääläinen moukarinheittäjä Aaron Kangas.
Rami Marjamäki
Aaron Kangas lennätti kesäkuussa moukarinsa lukemiin 77,09. 77 metrisellä ottaa nykyään arvokisoissa vahvan pistesijan, eikä mitalikaan ole kaukana.

Moni yleisurheiluniilo hieraisi silmiänsä, kun Aaron Kangas lennätti kesäkuussa moukarinsa lukemiin 77,09. 23 vuotta äsken täyttänyt Kankaanpään Seudun Leiskun voimapesä paransi ennätystänsä kahdella ja puolella metrillä.

Ennätysheitollaan Kangas nousi Suomen kaikkien aikojen moukaritilastossa jo kuudenneksi. Edellä ovat Olli-Pekka Karjalainen (83,30), Juha Tiainen (81,52), David Söderberg (78,83), Harri Huhtala (78,74) ja Marko Wahlman (78,70).

Kankaan tasaisen hyvä tulostaso on jatkunut kesän edetessä. Jyväskylän GB:ssä viime keskiviikkona hän kiskaisi myös yli 75 metrin kaaren.

"Olen tosi tyytyväinen alkukauteen. Viime kausikin meni hyvin, mutta ennätykseen jäi vähän varastoon, koska kesällä ei tullut yhtään nappiheittoa, Kangas kertoo.

Huipputuloksien takana on ilman terveyshuolia sujunut onnistunut harjoituskausi. Punttisalilla rauta tottelee miestä, sillä ennätykset ovat paukkuneet sekä rinnallevedossa että etukyykyssä.

"Kun punttitulokset ja muut ominaisuudet kehittyvät, se tuo myös tehoa moukarinheiton tekniikkaan. Treenit antavat olettaa, että minulla on vielä parantamisen varaa tuosta 77:sta. Lähden joka kisaan heittämään ennätystä", Kangas sanoo.

Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola on seurannut mielenkiinnolla Kankaan edesottamuksia. Valmennuskuvio ja osaaminen ovat kohdillaan, mikä mahdollistaa kehittymisen jatkossakin.

"Aaron on hyvin rauhallinen ja hiljaisen määrätietoinen urheilija. Hän ei kohkaa itsestään juuri lainkaan. Valmennuksessa on pyritty rauhoittamaan tila ja aika perusasioille", Niemi-Nikkola sanoo.

Maailmalla moukarinheiton tulostaso on laskenut viime vuosina, kun dopingvalvonta on kiristynyt. Vuonna 2019 vain kaksi miestä ylitti 80 metriä, kun esimerkiksi 2005 haamurajan saavutti yhdeksän moukarinheittäjää.

Puolalaiset Pavel Fajdek ja Wojciech Nowicki ovat hallinneet moukarihäkkiä viime vuosina. Kahden heittäjän jälkeen tulee tasainen nippu 77–78 metrin miehiä.

Kolmissa viimeisissä arvokisoissa pronssimitaliin on riittänyt tulokset 78,03, 77,36 ja 77,69. Tätä taustaa vasten Kankaan tulevaisuuden näkymät ovat kutkuttavat.

Kangas uskoo, että hän pystyy nousemaan maailman terävimpään kärkeen muutaman vuoden sisällä, kunhan pysyy terveenä ja saa alle onnistuneita treenikausia.

"Mennään eteenpäin vuosi kerrallaan ja joka kausi pyritään parantamaan tulostasoa. 2024 olympialaisissa minun pitäisi olla jo aika kovassa iskussa."

Niemi-Nikkolan mukaan moukarinheiton tulostaso on laskenut 2000-luvun ensimmäisestä vuosikymmenestä kahdesta kolmeen metriä.

"Tämän vuoksi Aaronin tilannetta on vähän epäoikeudenmukaista verrata esimerkiksi Olli-Pekka Karjalaisen aikakauteen. OP heitti parhaimmillaan yli 83 metriä, mutta silti ei voinut olla varma, että hän tulee mitali kaulassa kotiin", Niemi-Nikkola muistuttaa.

Kun Tokion olympialaiset siirtyivät ensi vuodelle ja Pariisin EM-kisat peruttiin, Turun Kalevan Kisat elokuussa ovat Kankaalle kesän ykköstapahtuma. Suomen mestaruus ei tule helpolla, sillä Aleksi Jaakkola, Henri Liipola ja kumppanit tarjoavat tiukan vastuksen.

"On kiva kisailla, kun moukarinheitossa on näin kova taso Suomessa. Se vie selvästi eteenpäin meitä kaikkia."

Alkukesän tiiviin kisatahdin jälkeen Aaron aikoo pitää parin viikon harjoittelujakson. Heinäkuun lopulla hän aikoo vielä kilpailla muutaman kerran ennen Kalevan kisoja.

Kankaan kesäkuussa heittämä ennätys jää Tokion olympialaisten tulosrajasta vain 41 senttiä. Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) päätöksellä aikavälillä 6.4.2020–30.11.2020 tehdyt tulokset eivät kelpaa 2021 kilpailtaviin olympialaisiin.

Kangasta ei sureta, että hän ei saa varmistettua olympiapaikkaa tämän kesän heitolla.

"Olympialaiset ovat ensi vuonna ja silloin pitää olla hyvässä kunnossa."

Isä Jarmo Kangas valmentaa Aaronia, joka asuu lapsuudenkodissaan Kankaanpäässä. Koronakeväänä järjestelystä oli hyötyä, sillä epidemia ei vaikuttanut heikentävästi Kankaan harjoitusolosuhteisiin.

Kangas ajaa talvisin autolla 45 minuutin päähän Porin Karhuhalliin, jossa hän heittää moukaria pressuun tavallisesti toukokuun alkuun asti.

Tänä keväänä etelän leiri jäi välistä, mutta Aaron aloitti Kankaanpään ulkokentällä moukarin viskomisen jo maaliskuun lopulla. Kankaanpään uudelle kentälle on rakennettu lämmitettävä heittorinki.

"Meillä on kotona autotallissa punttisali, missä pystyy tekemään hyvin voimaharjoitukset."

Koronakeväänä Kankaanpään kotisalilla rautaa kolisteli myös Aaronin isoveli Arttu Kangas, 20 metrin kerhoon kuuluva kuulantyöntäjä.

"Arttu on minua neljä vuotta vanhempi. Nuorena pystyin katsomaan hänestä mallia, millä tasolla ominaisuuksien pitää olla, jos haluaa huipulle. Nyt on mukava tehdä punttia yhdessä ja kisailla vähän, siitä saa lisävirtaa."

Kangas on taustaltaan jääkiekkoilija. Hän pelasi yhdeksän vuoden ajan jääkiekkoa Kankaanpäässä Jääkarhut KJK:ssa. Kangas on heittänyt moukarin lisäksi juniorina kiekkoa, keihästä ja kuulaa.

"En olisi välttämättä nyt näin hyvä, jos olisin harrastanut pelkästään yleisurheilua. Nuoruuden monipuolinen liikuntatausta edesauttaa sitä, että olen välttynyt isommilta loukkaantumisilta."

15-vuotiaana jääkiekko sai jäädä ja Aaron päätti keskittyä moukarinheittoon, jossa hän kehittyi nopealla tahdilla.

"Ehkä ruumiinrakenteeni sopii parhaiten moukarinheittoon."

Viime syksynä Kangas valittiin SUL:n supertalenttiryhmään, joka koostuu kymmenestä lahjakkaasta nuoresta yleisurheilijasta. Joukossa ovat esimerkiksi seitsenottelija Maria Huntington ja keihäänheittäjä Oliver Helander.

Liiton ja olympiakomitean tuen ansiosta Kangas voi keskittyä täysipainoisesti urheilemiseen.

Kangas aikoo hakeutua opiskelemaan Tampereen suunnalle, jonne Pirkkahalliin on keskitetty kuulan, kiekon ja moukarin maajoukkuekeskus.

"Isä jatkaa silti edelleen valmentajani. Ei ole mitään syytä vaihtaa."

Ehtiikö lekamörssäri tehdä kesällä muuta kuin urheilla?

"Vietän paljon aikaa mökillä, siellä pääsen irti moukarinheitosta ja rentoudun. Frisbeegolf on myös mukavaa puuhaa kesällä."

Lue lisää

Suomi–Ruotsi-maaottelun kohtalo yhä auki

Yle etsii urheilua näytettäväksi – Urheiluruutu pitenee pian noin kymmeneen minuuttiin, mutta normaalista pituudesta ollaan vielä kaukana

Helleraja rikki ensi kertaa tänä vuonna: Kankaanpäässä 25,1 astetta

Loppuuko happi koronan tyrskyissä? – Monessa Euroopan maassa happipullot loppuivat pandemiassa, kankaanpääläiselle Lasergasille vihdoin väläys vihreää valoa