Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

"Kaikki halusivat tulla ulos kotikaapeistaan" – korona sai luovuuden loistamaan ja tuloksia voi ihailla Ikaalisissa

Maailman ehkä ensimmäinen korona-aiheinen taidenäyttely järjestettiin muutamassa viikossa nollabudjetilla.
Rami Marjamäki
Antti Sorri, Vuokko-Liisa Nuottajärvi, Jaana Viilo, Outi Alho, Seija Gauffin ja Juhana Tuomola olivat mukana Rahkolan korona-aiheisen näyttelyn tekemisessä.

Näyttelyn kokoajien ajatuksena oli kerätä töitä 19 taiteilijalta. Se olisi osuva määrä korona-aiheiselle näyttelylle.

Kun tieto mahdollisesti maailman ensimmäisestä covid-näyttelystä alkoi levitä, tavoite ylittyi selvästi. Ikaalisiin Rahkolan näyttelytilaan koottuun Covid kuvina -näyttelyyn kerättiin muutamassa viikossa mukaan yli 80 näytteilleasettajaa Suomesta ja ulkomailta. Tarve osallistua oli valtava.

"Kaikki halusivat tulla ulos kotikaapeistaan. Ovet auki ja äkkiä ulos", kertoo näyttelyn toinen kuraattori ja taiteilija Andres Soone.

Koronanäyttelyn taustalla on ikaalilainen Ryhmä ToinenAalto, johon kuuluvat Vuokko-Liisa Nuottajärvi, Antti Sorri, Jaana Viilo ja Juhana Tuomola. Näyttelyä olivat heidän lisäkseen tekemässä kuraattorit Outi Alho ja Soone.

Rami Marjamäki
Ilman Jaana Viilon keväistä Saksan matkaa ja sitä seurannutta karanteenia, koko näyttelyä ei ehkä olisi.

Jaana Viilo sai ajatuksen näyttelystä jouduttuaan keväisen Saksan-matkan jälkeen karanteeniin. Eristyksissä vietettyjen viikkojen aikana syntyi ajatus korona-aiheisesta näyttelystä.

Viilo otti yhteyttä muihin. Yhdessä he ryhtyivät kokoamaan näyttelyä pikavauhtia kesän koronarajoitusten lieventyessä.

Kaikki mukaan kutsutut taiteilijat ottivat innolla osaa. Suuri osa heistä pyysi mukaan muitakin. Kansainvälisiä taiteilijoita haali Europe Direct Pohjois-Satakunnan kansainvälinen koordinaattori Krista Antila.

Teoksia lähetettiin useista Euroopan maista, esimerkiksi Saksasta, Ranskasta ja Italiasta. Näyttelyä on pyydetty nähtäväksi myös Ranskaan ja Saksaan. Saksalaisten osallistuminen oli tosin hilkulla, sillä he halusivat lähettää työt postissa. Ne saapuivat viimeisenä iltana ennen näyttelyn avautumista.

Toisin kuin näyttelyissä usein, Covid kuvina ei ole varsinaisesti tiukkaa yhteistä teemaa. Mukana on veistoksia, maalauksia, lasitaidetta ja valokuvia. Teoksia yhdistää kuitenkin vaatimus, että niiden on oltava korona-ajan tuotteita.

Esimerkiksi Markku Wegeliuksen näyttelyyn tuomat työt ovat täysin oman kodin tarpeista koottuja. Taiteilija otti tosissaan hallituksen ohjeen eristäytymisestä. Hänen työnsä syntyi esimerkiksi vanhoista peitoista ja muusta kotoa löytyneestä.

Rami Marjamäki
Markku Wegelius teki taidetta siitä, mitä käsillä oli. Hän ei poistunut kotoaan koko keväänä.

Monissa näyttelyn teoksissa on aiheena luonto. Koronan aikaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin paettiin metsiin, ainakin siellä, missä se oli mahdollista. Osa näyttelytöistä on tehty kaupungeissa, joissa noudatettiin erittäin tiukkoja ulkonaliikkumisrajoitteita.

Luontoa kohtaan tunnettu arvostus ja sinne pakeneminen ovat olleet yksi korona-ajan silmiinpistäviä ilmiöitä. Ikaalisten kaltaisessa maaseutukaupungissa onkin siksi ollut näyttelyn tekijöiden mukaan hyvä olla.

Ryhmä ToinenAalto huomauttaa, että vaikka taiteilijat hakevat monesti innoitusta luonnosta, näyttelyt ja kokoontumiset ovat tärkeä puoli muuten yksinäisessä luomisessa. Siksi he ovat tyytyväisiä siitä, että Rahkolan kesänäyttelyperinne ei katkennut edes koronaan.

"Tulevaisuutta ajatellen toivomme kuntatason päättäjien muistavan, kuinka tärkeää taide ja kulttuuri ovat", Juhana Tuomola tuumaa.

"Ne ovat elinvoimaisen maaseutukaupungin primus motor", Ikaalisten Puistofilosofiapäiviä järjestävä Antti Sorri lisää.

Rami Marjamäki
Saksalaisten lähettämissä teoksissa välittyy korona-ajan aiheuttama ahdistus.

Rahkolan Korona-näyttely päättyy kuluvan viikon sunnuntaina. Kolmostietä ajavien on siis vielä tilaisuus katsoa, miltä korona-aika näyttää suomalaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden silmin.

Tulevana lauantaina Ikaalisissa järjestetään myös tiivistetty versio Puistofilosofiapäivistä, jotka pidetään Rahkolan pihapiirissä pop up -piknikkinä.

Näyttelyn loppuessa Ryhmä ToisellaAallolla on kuitenkin jo seuraavat virstanpylväät mielessä. Tampere ja Pirkanmaa tavoittelevat vuodelle 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä. Sitä silmälläpitäen Ikaalisiin halutaan oma museo.

"Taidemuseo 2026", Vuokko-Liisa Nuottajärvi sanoo innoissaan.

"Ei ei, vaan museo, jossa on muutakin. Esimerkiksi pesäpallohuone", Juhana Tuomola väittää vastaan.

Pesäpallo on Ikaalisissa nosteessa. Muutama vuosi sitten kaupungin pesäpallokenttäkin sai uuden tekonurmen.

Rami Marjamäki
Outi Alho on näyttelyn toinen kuraattori. Taustalla näkyy hänen maalauksensa Laulu appelsiinitarhoille.

Lue lisää

Ravintoloiden rajoitukset kevenemässä Uudellamaalla – valtioneuvosto pitää ylimääräisen istunnon tänään

Koronatartuntoja raportoidaan tänään 93 – epidemiatilanne parantunut kaikissa ikäryhmissä, ulkomailta tuodut tartunnat kaksinkertaistuneet

Korona kuormitti varsinkin näiden kuntatyöntekijöiden terveyttä – Kela maksoi 14,5 miljoonalta päivältä sairauspäivärahaa vuonna 2020

THL: Suomessa 113 uutta koronatartuntaa