Ihmiset & kulttuuri

Perheihminen Antti Lindtman kuvailee miten homma sujuu päiväkodilla: "Ensin letkulla huuhdotaan pahimmat kurat jo oven ulkopuolella"

Demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja kannustaa kansanedustajia toimimaan uudistusten mukaisesti.
Rami Marjamäki
Antti Lindtman lupaa, että tytär saa valita elämänsä ihan itse. Oli sitten kyse opiskeluista tai jalkapallosta.

Perhe on kansanedustaja Antti Lindtmanille (sd.) sydämen ykkösasia. Mies puhuu lämpimästi puolisostaan Kaija Stormbomista ja silminnähden innostuu päästessään kertomaan 2,5-vuotiaasta tyttärestään Sofiesta.

"Meillä lapsi oli pitkäaikainen haave. Moni tietää, kuinka toivottu Sofie meille oli. Kun odotus paljastui eduskunnassa, minua onniteltiin läpi puoluerajojen. Etenkin miehet kertoivat lapsen muuttavan arvomaailmaa ja tuovan syvyyttä elämään. Allekirjoitan täysin."

Eduskunnan isäväki muistutteli nuorelle isälle, että aika lapsen kanssa on korvaamatonta.

"Kukaan ei ole sanonut, että olisi jotain muuta tärkeämpää kuin yhteinen aika lapsen kanssa. Niitä hetkiä ei voi siirtää myöhempään."

Lindtman käytti Sofien syntymän jälkeen kaikki isille korvamerkityt perhevapaat hyväkseen.

"Politiikassa on tapahtunut suuri muutos viimeisten kymmenen vuoden aikana. Nyt kukaan ei epäröi jäädä perhevapaalle. Se heijastelee myös laajempaa yhteiskunnallista muutosta."

Kansanedustajat ovat voineet pitää perhevapaita joustavasti. Perhevapaauudistuksen eteneminen on Lindtmanille tärkeää.

"Jos haluamme muutoksen etenevän yhteiskunnassa, kansanedustajien pitää itse toimia sen mukaisesti omassa elämässään."

Nykyään on mahdollista myös ministerin tehtävässä ottaa perhe huomioon. Esimerkiksi Lindtman nostaa kokoomuksen Antti Häkkäsen, jonka kohdalla mietittiin ensimmäisen kerran ministerin mahdollisuutta pitää isyyslomaa.

"Siinä meillä on vielä tehtävää, että valtioneuvostokin saadaan tunnistamaan perhevapaan käsite. Eikä vain naisten kohdalla. Seuraavana se on edessä Antti Kaikkosella. Myös hänelle pitää olla mahdollista nauttia ihmeellisistä hetkistä vastasyntyneen kanssa."

Lindtmanin omassa perheessä arkea jaetaan puolisoiden kesken tasa-arvoisesti. Antti Lindman itse on isän kasvattama, joten aktiivisesti osallistuva isän malli on lähellä.

"Oma isäni oli aikanaan enemmän poikkeus."

Sofien isä solahtaa nykyään sujuvasti päiväkodin eteisessä lapsia kuriksista kuorivien isien joukkoon.

"Ensin letkulla huuhdotaan pahimmat kurat jo oven ulkopuolella, jotta kaikki hiekka ei tule sisään. Vuoroa pitää välillä odottaa. Siinä tulee tutustuttua muihinkin ja kuulumisia vaihdettua. Meitä on usein neljä isää siinä samaan aikaan tuulikaapissa."

Tyttärelleen mies toivoo tulevaisuudessa mahdollisimman suurta valinnanvapautta. Hän haluaa kannustaa Sofieta löytämään oman suuntansa ja taata mahdollisuudet unelmien toteuttamiseen.

"Tottakai olen hommannut jalkapallon hänelle", tunnustaa isä.

"Mutta saa hän valita itse!"

Sofien kautta isä myös näkee tulevaisuuden tulevan lähelle.

"Ne asiat, joita nyt viemme eteenpäin, näkyvät lastemme elämässä jo viidentoista vuoden päästä. Ei ole samantekevää, kuinka nyt siis elämme ja millaisia valintoja teemme. Meidän tehtävämme on onnistua tekemään sellaisia valintoja, että lapsillamme on mahdollisimman hyvä tulevaisuus."

Lue lisää

Tukahduttavatko aikuiset lapsen luovuutta? Estottomien leikkien pelätään johtavan riehaantumiseen ja haihatteluun, vaikka joustava mieli auttaa elämän umpikujissa

Jos yötaivaalta ei osaa katsoa tähtiä tai revontulia ja pimeys pelottaa, kannattaa pysyä katuvalojen lähellä

Syntyvyyden alamäki katkesi – Annika Saarikko haluaa katkaista nuorten aikuisten epävarmuuden: "Suomi tarvitsee vauvoja, se pitää sanoa ääneen"

Bidenillä on onnistumisen avaimet