Aivot tuottavat vaikutelman värikylläisyydestä – todellisuus voi olla jotain ihan muuta - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Aivot tuottavat vaikutelman värikylläisyydestä – todellisuus voi olla jotain ihan muuta

Silmämme tuottavat terävää kuvaa vain kapealta näkökentän alueelta, ja sama näyttää koskevan myös värien näkemistä, kirjoittaa lääketieteen tohtori Matti Viljanen lääkärin palstalla.
Heta-Linnea Kovanen
Koko näkökentän peittävä värikylläinen näkymä on aivojen valtavan kuvankäsittelykapasiteetin tietoisuuteemme saattama vaikutelma.

Kun tarkastelemme ympäristöämme, värit näyttävät täyttävän tasaisesti koko näkökenttämme. Amerikkalainen tutkijaryhmä hyödynsi virtuaalitodellisuuslaseja, joiden näyttämästä kuvasta värejä voitiin poistaa asteittain.

Yli 80 prosenttia tutkittavista ei huomannut muutosta, jos värilliseksi jätetty alue oli vähintään 32 astetta, ja 30 prosenttia tutkittavista ei huomannut muutosta silloinkaan, kun värillinen alue oli enää 10 astetta.

Tämä vastaa halkaisijaltaan kymmensenttistä kiekkoa kädenmitan päästä tarkasteltuna. Silmämme tuottavat terävää kuvaa vain kapealta näkökentän alueelta, ja sama näyttää koskevan myös värien näkemistä.

Koko näkökentän peittävä värikylläinen näkymä on aivojen valtavan kuvankäsittelykapasiteetin tietoisuuteemme saattama vaikutelma. Aivot toimivat näin myös muiden aistien suhteen. Käsitys ympäristöstämme on aivojen toiminnan tuote, joka toisinaan voi olla todellisuudesta poikkeavakin.

Lähde: www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1922294117

Lue lisää

Unen eri vaiheet tehostavat oppimista – yöunessa vaihtelevat perusunijaksot ja vilkeunijaksot, joille on ominaista nopeat silmien liikkeet ja unien näkeminen

Kansainvälinen tutkimus paljastaa: Runsas alkoholin käyttö ja ilmansaasteet lisäävät dementian riskiä

Karhu selviää talviunesta erityisen ominaisuuden turvin –ihmiselle lyhyempikin makaaminen turmiollista

Onko musisointi turvallista korona-aikana?