Kokoontumiset sallittiin taas elokuun alusta – Tänään Kivennavan metsäiltamiin saattaa virrata tuhatmäärin vieraita - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Kokoontumiset sallittiin taas elokuun alusta – Tänään Kivennavan metsäiltamiin saattaa virrata tuhatmäärin vieraita

Iltamissa pestään käsiä, kuullaan puheita ja poltetaan viimevuotinen juhannuskokko.
Erika Suominen
Kivennavan iltamiin saattaa tulla edellisten vuosien tapaan ­tänään perjantaina 1 500–2 000 osallistujaa.

Koronaviruksesta johtuvia kokoontumisrajoituksia purettiin elokuun alusta, ja vaikka tauti ei ole laantunut, yleisötapahtumia on alettu järjestää. Ehtona yli 500 henkilön tilaisuuksissa on turvaohjeiden noudattaminen.

Yksi perinteikäs tapahtuma on Kivennavan matkailutilan metsä- ja maaseutuiltamat Muuruvedellä Pohjois-Savossa. Ne pidetään tänään perjantaina jo 21. kerran. Isäntäväki arvioi, että yleisöä voi tulla tänäkin vuonna 1 500–2 000.

”Hirmu vaikea sanoa paljonko tullee, kun ei ole ennakko­ilmoittautumista. Mutta näytteilleasettajia on samaan malliin kuin aiempina vuosina”, emäntä Kaija Kähönen kertoo.

Esittelijöitä on 22, ja muussa ohjelmassa puhetta, musiikkia, nurkkatanssit, lettuja, makkaraa ja kokko. Puhujina ovat kirjailija Antti Heikkinen, europarlamentaarikko Elsi Katainen, Metsäliiton puheenjohtaja Jussi Linnaranta ja kansanedustaja Markku Eestilä.

”Kokko on vuoden takaisesta juhannuksesta, kun silloin ei saanut polttaa eikä metsä­iltamissa eikä tänä juhannuksenakaan.”

Eikö teitä hirvitä, että iltamista kehkeytyy koronalinko?

”Ei. Meillä on paljon käsienpesupaikkoja ja käsidesit, järkkärit vahtivat turvavälejä ja kun meillä on iso ala, ei tarvitse ihan kaverin kyljessä olla. Näistä kerrotaan julkisesti kovaan ääneen ja sitä toistetaan”, Kähönen kertoo.

”Ja minä olen henkilökohtaisesti käynyt koronatestissä, että ainakin henkilökunta on satavarmasti tervettä!”

Pääjuhlassa penkkejä on harvennettu. Tapahtumalla on tilaa ulkona 1,5 hehtaaria.

”Tilaisuus alkaa neljältä, ihmisiä tulee verkkaisesti ja kiertelee ja kaartelee ja lähtee pois. Kaikki eivät jää puheita kuuntelemaan.”

Lue lisää

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

Maski suojaa myös maalla

Koronaepidemia kiihdyttää vauhtiaan – kansalaiset laistavat suosituksia maskien käyttämisestä

THL: Jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen, maskia suositellaan lukioissa ja ammattikouluissa