Ihmiset & kulttuuri

Nikkariharrastelija testasi maalaisjärkeään rakentamalla puumajan, joka tarjoaa nukkujalle parhaat unet ikinä

Pekka Hämäläiselle puumajan rakentaminen oli haastava hanke, mutta majasta on ollut paljon iloa ja hyötyä.
Pekka Hämäläinen
Pekka Hämäläisen puumaja kutsuu viihtymään, nauttimaan maisemasta ja tuulen kuiskinnasta.

MT:ssä julkaistiin heinäkuun lopussa juttu Klasilan perheen puumajasta. Samalla pyydettiin lukijoita kertomaan omista majoistaan.

Pekka Hämäläinen kertoo rakentaneensa oman puumajansa vuonna 2016.

"En ole ammattirakentaja, vaan eräänlainen nikkariharrastelija. Tykkään vapaa-ajallani ja nimenomaan mökillä Saimaan rannalla puuhastella käsilläni kaikenlaista. Ammatikseni olen toiminut työyhteisöjen vuorovaikutuskouluttajana ja perheterapeuttina."

Puumajan rakentaminen oli Hämäläiselle todella iso haaste.

"Jouduinkin panemaan kaiken energiani ja runsaasti aikaa sen suunnitteluun ja toteutukseen. Minulle koko projekti oli lähinnä itseni voittamisen kokemus, koska en halunnut tehdä mitään ihan ”tavallista” mökkiä."

"En halunnut käyttää myöskään ammattiapua, vaan ratkaista eteen tulevat ongelmat ihan omalla maalaisjärjellä ja omin pikku kätösin."

Tavoitteena oli persoonallinen, käytännöllinen ja kaunis maja. Se on palvellut kesäasuntona Hämäläiselle ja tämän puolisolle, kun iso perhe ja kesävieraat kansoittavat kodin.

"Nukkumapaikkoja ei koskaan ole liikaa. Haaveilin puumajasta myös paikkaa, johon saattoi vetäytyä omaan rauhaan kun muu porukka alkaa ottaa voimille."

Idea omaan puumajaan syntyi Puumalan Niinipuussa vuosi ennen rakentamishanketta. Vieraspaikan isäntäpari esitteli oman puumajansa, joka oli taidolla tehty pieni punainen mökki.

"Kun astuin puumajaan sisälle, minulle tuli kummallinen tunne: 'Tällaista olen aina halunnut itselleni'", Hämäläinen muistelee.

"En syttynyt puumajasta sinänsä, vaan fiiliksestä, jonka se herätti. Olin siellä heti 'kotonani'."

"Veneemme kippari totesi katsoessaan minua paluumatkalla: 'Pekka aikoo rakentaa puumajan.' Hän osui aivan oikeaan."

Siitä illasta puumaja alkoi rakentua sisälläni, Hämäläinen kuvailee.

Suunnitelma ei jättänyt rauhaan ennen kuin maja oli valmis. Tupaantuliaiset pidettiin juhannuksena perheen ja sukulaisten voimin.

"Sen jälkeen olemme rakkaan vaimoni kanssa nukkuneet useimmat kesäyöt puumajan keinuttavassa sylissä, joka on kuin kohtu puiden heiluessa tuulten mukana. Puumajassa saa parhaat unet ikinä."

Lue lisää:

Unelmien puumaja syntyi kierrätysmateriaaleista – nyt majan katolla aterioivat oravat ja seinien suojissa nukkuu koko kaveriporukka

Pekka Hämäläinen
Pekka Hämäläinen suunnitteli ja rakensi puumajan itse.
Lue lisää

Unelmien puumaja syntyi kierrätysmateriaaleista – nyt majan katolla aterioivat oravat ja seinien suojissa nukkuu koko kaveriporukka

Vorot vierailleet jo tuhannella mökillä tänä vuonna

Unelmien puumajasta voi tulla totta – majakisan voittaja rakentuu elokuussa tiedekeskus Heurekaan

Majakisan voittaja valittiin Heurekassa liki sadan työn joukosta: Huonekasvista inspiroituneen Emma Vallitun pyöreä rakennus vei voiton