Iisalmen Sanomat luopuu kyläkoulu-termin käytöstä, koska se on "asenteellinen ja harhaanjohtava": "Viittaa pienen piirin sisäilmaongelmaiseen tuppukyläkouluun" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Iisalmen Sanomat luopuu kyläkoulu-termin käytöstä, koska se on "asenteellinen ja harhaanjohtava": "Viittaa pienen piirin sisäilmaongelmaiseen tuppukyläkouluun"

Lehti linjaa termistä pääkirjoituksessaan.
Petteri Kivimäki
"Maaseutukoulu" tai "taajamakoulu" kuvaavat Iisalmen Sanomien mukaan maaseudun kouluja paremmin kuin "kyläkoulu".

Iisalmen Sanomat linjaa pääkirjoituksessaan, ettei lehti enää käytä termiä "kyläkoulu". Lehden mukaan "halventavat ja vähättelevät sanat johtavat helposti niin sanottuun rakenteelliseen syrjintään".

"Sana kyläkoulu on hyvin arvolatautunut. Iisalmen Sanomien viikonloppuna haastattelema avin ylitarkastaja Kari Lehtola nosti esille, kuinka vähättelevä termi se on."

Haastattelun mukaan Lehtolan mielestä kyläkouluja ei ole enää olemassa. Iisalmen Sanomat aikoo käyttää termejä "maaseutukoulu" tai "taajamakoulu", koska ne kuvaavat paremmin koulujen asemaa laajojen alueiden maaseutukouluina.

Lehti kuvailee, että "kärjistetysti todettuna kyläkoulu viittaa pienen piirin sisäilmaongelmaiseen tuppukyläkouluun, siksi se on asenteellinen ja harhaanjohtaja. Kyläkoulun lakkauttaminen on helppo perustella."

"Teemme tämän linjauksen, koska Iisalmen Sanomat haluaa olla syrjäseutujen ja maaseudun puolella Ylä-Savon elinvoimaa tukemassa sekä mahdollisimman objektiivinen."

Iisalmen Sanomien pääkirjoitus: Iisalmen Sanomat ei jatkossa käytä enää sanaa "kyläkoulu" – se on asenteellinen, poliittinen ja harhaanjohtava

Lue lisää

Kokoomuslainen viljelijä hämmästeli Petteri Orpon sanavalintoja puoluekokouksessa: "Kyllähän se särähti omaan korvaan"

"Menekki yllätti täysin ja jouduimme valmistamaan uusia kermakarkkeja öisin" – sukutilan maito jalostuu herkuiksi Viitasaarella

Elämää on kehä kolmosen tälläkin puolen

Tiedon on kuljettava