Katso video: Mikko Tiirolan savusauna paloi maan tasalle: "Nyt on osa joulusta poissa" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Katso video: Mikko Tiirolan savusauna paloi maan tasalle: "Nyt on osa joulusta poissa"

"Se kolahtaa yllättävän paljon, sauna oli kuin rakas ystävä ja mieliharrastus", Tiirola sanoo savuavien raunioiden äärellä.
Mikko Tiirola
Vanha savusauna paloi torstaina. Rakennus oli alunperin pyykkitupa 1800-luvulta.

"Nyt on osa joulusta poissa", parahtivat Mikko Tiirolan lapset ensimmäisenä, kun kuulivat perhettä kohdanneesta onnettomuudesta.

Joulusavusauna oli erityinen MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtajan perheelle. Perheen savusauna kuitenkin paloi yllättäen torstaina alkuillasta.

"20 vuotta se palveli ja satoja kertoja lämpeni kotipihan savusauna. Tunsin mielestäni sen tavat, mutta eilen se silti toisella pesällä päätti täysin odottamatta leimahtaa ja rajusti", Tiirola kirjoitti Facebook-sivuillaan.

MT:lle hän kertoo, että lämmitteli saunaa kaikessa rauhassa puoli viiden aikaan ja lähti käymään navetassa toisen pesän laittamisen jälkeen.

"Kun menin vartin päässä siihen, liekit olivat jo näkyvissä. Palo oli räjähdysmäinen."

Palokunta tuli paikalle, mutta paljoa ei ollut tehtävissä. Jälkisammutus jäi Tiiroloille, ja se olikin tarpeen, sillä tulipalo leimahti uudelleen jälkivartiossa, mutta se saatiin sammumaan omin voimin.

Savusauna tarjosi viimeiset löylyt viime lauantaina, kun Tiirolan seurana saunoi kymmenkunta petäjävetistä kaveria.

Vanha hirsirakennus oli pärjännyt tulen kanssa jo pitkään, sillä se oli palvellut ensin pyykkitupana ja sittemmin aittana aina 1800-luvulta asti. Tiirolan mukaan oli viisautta rakentaa tuliherkkä rakennus alunperinkin muista rakennuksista erilleen.

Savusaunan Tiirola nikkaroi siitä 20 vuotta sitten. Kesällä hän uusi saunaan peltikaton, ja miettiikin nyt, onko yläohjassa voinut muodostua liian kuumat oltavat.

"Mutta kipinän se on kuitenkin tarvinnut, vaikka onkin rutikuiva vanha savusauna. Olen mielestäni kokenut saunanlämmittäjä, ja yleensä omistajan on syytäkin sytyttää ja lämmittää oma savusaunansa, kun tuntee sen metkut."

Palo otti koville.

"Se kolahtaa yllättävän paljon, sauna oli kuin rakas ystävä ja mieliharrastus. Siihen liittyy niin paljon, mutta eivät muistot mihinkään tietenkään häviä."

Tiirolalla oli saunaansa täysarvovakuutus, ja vastaavanlainen pitäisi nyt saada tilalle, ehkä jo jouluksi. Hän miettiikin nyt sopivaa puulajia, sillä hänen ymmärryksensä mukaan uudet savusaunat palavat herkemmin kuin vanhat.

"Havupuiden pihka kaasuuntuu. Tässä vanhassa en jaksa uskoa, että kaasuuntuminen olisi ollut palon syynä. Uusi pitänee veistää haavasta, ja katsotaan nyt, voiko kiuasta tai kiukaan runkoa käyttää vielä."

Lue lisää

Lähes 300 nautaa ehti turvaan liekkejä pidättelevän seinän taakse – Yle: Iso navetta syttyi palamaan aamulla Sipoossa

Koneviesti: Näin pienennät viljakuivurin tulipaloriskiä – huolellisesti tehty nuohous ja siivous varmistavat häiriöttömän kuivausprosessin

Hevoskuntoutuskeskus paloi Kruunupyyssä, hevoset pelastettiin

Omaisuudensuoja unohtuu lainsäädännön valmistelussa, MTK arvostelee – "Nyt voisi olla aika koota voimia omistusoikeuden professuuria varten"