Kotieläimet ja lemmikit eivät nykykäsityksen mukaan levitä koronavirusta ihmisiin – minkki on kuitenkin poikkeus - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Kotieläimet ja lemmikit eivät nykykäsityksen mukaan levitä koronavirusta ihmisiin – minkki on kuitenkin poikkeus

Hollantilaiset ja amerikkalaiset viranomaiset ovat raportoineet useita tapauksia, joissa viruksen epäillään siirtyneen minkeistä ihmisiin.
Jukka Pasonen
Minkkejä on kuollut tarhoilla koronaviruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen.

Maailmanlaajuisen pandemian aiheuttanutta koronavirusta löytyy kotieläimistä ja lemmikeistä, joissa se ei yleensä aiheuta merkittäviä oireita. Nykyisen käsityksen mukaan eläimet ovat saaneet viruksen ihmisiltä eivätkä ne levitä virusta eteenpäin.

Tässä suhteessa minkki näyttää olevan poikkeus. Kuluneen kuukauden aikana useiden eurooppalaisten ja amerikkalaisten minkkifarmien eläimiä on kuollut massoittain koronaviruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen.

Hollantilaiset ja amerikkalaiset viranomaiset ovat raportoineet useita tapauksia, joissa viruksen epäillään siirtyneen minkeistä ihmisiin.

Ei kuitenkaan vielä varmuudella tiedetä, tartuttavatko ihmiset koronan minkkeihin vai päinvastoin. Minkki kuuluu suureen näätäeläinten heimoon. Koronan löytyminen minkeistä kohdistaa tutkimuksellisen mielenkiinnon villien näätäeläinten merkitykseen pandemian kannalta yleensä ja erityisesti viruksen siirtymisessä lepakoista ihmisiin.

Hollannissa koronavirus antoi minkkien turkistarhaukselle lopullisen kuoliniskun. Maa lopettaa tarhauksen kokonaan vuoden 2021 alkuun mennessä.

Lue lisää:

Hollanti tyhjentää minkkitarhansa jo ensi vuonna – Animalia vaatii tarkastuksia myös Suomen minkkitiloille

Koronatilanne eurooppalaisilla turkistarhoilla kärjistyy – jo yli miljoona minkkiä jouduttu lopettamaan, Alankomaissa varauduttu jopa maan kaikkien minkkien teurastukseen

Alankomaissa koronatartuntoja kahdella uudella minkkitarhalla viikon sisään

Lähde: Plants & Animals doi:10.1126/science.abe3870

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lue lisää

Suomessa 66 uutta koronatartuntaa – viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja todettiin 330 enemmän kuin edeltävällä jaksolla

Korona siirtää uuden auton hankintapäätöksiä – käytettyjen kauppa käy silti hyvin

Naapurilla menee vielä huonommin

Korona peruutti halloween-juhlat – viljelijällä käsissään 30 000 myymätöntä kurpitsaa