"Vexi Salmi antoi kansalle äänen: Kun Irwin oli kansantaiteilija, niin Vexi oli kansansanoittaja", Ilkka Vainio muistelee ystäväänsä - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

"Vexi Salmi antoi kansalle äänen: Kun Irwin oli kansantaiteilija, niin Vexi oli kansansanoittaja", Ilkka Vainio muistelee ystäväänsä

Vexi Salmi ja oma isä Juha Vainio ovat Ilkka Vainion suurimmat esikuvat sanoittajina.
Kuvat: Jani Kautto, Hanna Linnove
Ilkka Vainio luonnehtii Vexi Salmea jätkäsanoittajaksi, joka oli aina pienen ja sorretun ihmisen puolella.

"Vexi on yksi kaikkien aikojen parhaimmista sanoittajista, mitä Suomessa on ollut. Hän antoi kansalle äänen. Kun Irwin oli kansantaiteilija, niin Vexi oli kansansanoittaja", sanoittaja ja taiteilija Ilkka Vainio kuvaa MT:lle tänään menehtynyttä ystäväänsä.

Iskelmäsanoittaja Veikko "Vexi" Salmi kuoli tiistaina 77-vuotiaana helsinkiläisessä hoitokodissa. Hän menehtyi nopeasti edenneeseen vaikeaan sairauteen.

Vainio on tuntenut Vexi Salmen jo pikkupojasta asti. Ilkan isä Juha Vainio ja Vexi Salmi toimivat molemmat Finnlevyn sanoittajina, levy-yhtiön tuotantopäällikkö oli Toivo Kärki.

"Vexi vei minut lentokoneella Joensuun Kalevan kisoihin, kun olin 11-vuotias. Juhalla oli joku este. Myöhemmin levy-yhtiön tuottajana olen julkaissut muutama sata Vexin tekstiä. Hän oli minulle sanoittajana suuri esikuva ja myöhemmin työtoveri."

Vexi Salmi tunnetaan erityisesti yhteistyöstään Hämeenlinnan lapsuudenystävänsä Antti Hammarbergin eli Irwin Goodmanin kanssa. Ilkka Vainio luonnehtii Vexi Salmea jätkäsanoittajaksi, joka oli aina pienen ja sorretun ihmisen puolella.

"Hän laittoi monissa lauluissa herrat järjestykseen, kuten Haistakaa paska koko valtiovalta. Vexi oli tekstintekijänä esipunkkari. Arvostan sanoittajista eniten Vexi Salmea ja Juha Vainiota, joissa molemmissa oli särmää."

Ilkka Vainion mukaan Vexi Salmi oli suora, rehellinen, peloton ja rohkea kaveri.

"Vexin kanssa oli kiva olla selvin päin ja välillä ottaakin."

Vainio kuvaa Salmea myös ystävälliseksi ja äärimmäisen ahkeraksi persoonaksi. Sanoittajamestarin levytystuotanto on mittaamattoman laaja ja arvokas. Vexi Salmi kirjoitti niin reippaita ralleja, herkkiä lauluja kuin ikivihreitä joululauluja.

Salmen tunnetuimpia sanoituksia ovat esimerkiksi: Surun pyyhit silmistäni pois, Sydämeeni joulun teen, Katson sineen taivaan, Ei tippa tapa, Ryysyranta ja Rentun ruusu.

Ilkka Vainio on kiitollinen, että hän sai tuntea niin hienon miehen kuin Vexi Salmen.

"Osanottoni omaisille ja koko Suomen kansalle. Jos jonkun laulut jäävät elämään, niin Vexin. Hän teki vuosikymmeniä klassikkotekstejä klassikoiden perään, jotka ilahduttivat ja herkistivät suomalaisia.

Lue lisää: Suomalaisten tuntojen sanoittaja Veikko "Vexi" Salmi on kuollut

Mikä lauluista tulee, se tauluihin menee

Lue lisää

Video: Jussi Mikkolan soololevy sai alkunsa isän äkillisestä kuolemasta – "Se oli sokki, sillä samana päivänä olin vielä korjannut hänen kanssaan traktoria"

Juhamatti löysi hitti-iskelmänsä alkuperäisversion sattumalta radiosta – parhaimmillaan Fanny Fannya vaadittiin keikalla kolmekin kertaa

70 vuotta täyttävä Markku Aro: "Tuntuu niin hyvältä, kun yleisö ottaa vanhan äijän avosylin vastaan"

Vuoden tangonuori Henri Jokinen kulkee keikkamatkat Valtralla: "Musavehkeille on tehty traktorin kauhaan pehmustettu paikka"