Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

Miksi koira vetää hihnassa tai rähisee vastaantulijoille? Näin ongelmia voi yrittää ratkaista

"Rento koira harvoin rähisee tai kiskoo jatkuvasti."
Lari Lievonen
Kuinka koiran saa kulkemaan mukavasti hihnassa? Kaikki lähtee rentoudesta, eläinkouluttajat kertovat.

Kun koira vetää hihnassa tai rähisee vastaantulijoille, vika ei ole pelkästään "hihnan toisessa päässä" eli omistajan käytöksessä tai teknisissä koulutustaidoissa.

Usein hihnakäytöksen ongelmat liittyvät laajemmin koiran mielentilaan lenkillä, Suomen eläinkouluttajat kertoo.

Koira voi esimerkiksi pelätä vieraita koiria, ihmisiä ja autoja, se voi olla jännittynyt tai ylikiihtynyt lenkkiympäristössään, se voi olla huolissaan taluttavan ihmisen toiminnasta tai sillä voi olla fyysisesti epämukava olo. Myös muut ongelmat koiran arjessa, kuten yksinolon ongelmat, puutteellinen liikunta tai vaikeudet rauhoittua, säteilevät helposti hihnakäytökseen.

"Rento koira harvoin rähisee tai kiskoo jatkuvasti", Suomen eläintenkouluttajat ry:n puheenjohtaja Sofia Haapanen sanoo.

Mielentilan ongelmia ei ratkaista kieltämällä tai aiheuttamalla lisää epämukavuutta. Päinvastoin taluttajan kiihtynyt käytös tai esimerkiksi hihnasta nykiminen yleensä kiihdyttävät koiraa lisää.

Myös omistajan häpeily siitä, mitä vastaantulijat ajattelevat, saattaa vaikeuttaa asioita.

Hihnakäytöksen ongelmien ratkaisu lähtee rentoutta hakemalla, eläinkouluttajat neuvovat.

Koiran kivuttomuus, mukavat varusteet, ystävällinen kohtelu, turvallisen tuntuiset lenkkeilyajat ja -paikat ja pelkojen hoitaminen ovat tärkein pohja.

Suomen eläintenkouluttajat ry viettää viikolla 39 Taluta taitavasti -hihnakäytöskampanjaa. Viikon aikana yhdistyksen Facebookissa ja Instagramissa jaetaan monenlaista tietoa eri eläinlajien taluttamiseen liittyvistä asioista.

Lue lisää

Englannin maaseudulla kyllästyttiin karjaa jahtaaviin koiriin: Omistajille halutaan sääntöjen rikkomisesta 500 dollarin sakko

Sylvi nuoli naamaa, jotta omistaja ei nukahtaisi – haukku ohjasi avun sairaskohtauksen saaneen luo

Onko lemmikkisi sirutettu? Se ei yksin riitä tunnistamiseen, muistuttaa eläinsuojeluyhdistys – Suomessa on paljon eläimiä, joiden tietoja ei löydy mistään

Lemmikkibuumia varjostaa pula eläinlääkäreistä: Päivystyksessä odotusajat paikoin venyneet, alan vaativuus vaikeuttaa rekrytointeja – "Jos olosuhteissa on vikaa, ei lisäkouluttaminen auta"