Ihmiset & kulttuuri

Tasa-arvo ei vielä toteudu teattereissa: ohjaajista ja käsikirjoittajista selkeästi suurin osa miehiä

Erityisesti ero näkyy suurilla näyttämöillä esitetyissä teoksissa, joista ohjaajana on ollut mies 59 prosentissa tapauksista.
Carolina Husu
Teatteri-, tanssi- sirkus- ja oopperaesitykset keräsivät viime vuonna Suomessa neljä miljoonaa katsojaa.

Sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu teattereissa. Valtionosuuden piiriin kuuluvissa teattereissa ja Suomen Kansallisteatterissa johtajista 58 prosenttia eli suurin osa on miehiä.

Myös ohjaajista selvästi suurempi osa on miehiä kuin naisia. Erityisesti ero näkyy suurilla näyttämöillä esitetyissä teoksissa, joista ohjaajana on ollut mies 59, nainen 33 ja työryhmä 8 prosentissa tapauksista.

Ohjelmistossa olleen teoksen on myös todennäköisimmin kirjoittanut mies. Kaikista esityksistä 48 prosenttia on miesten, 27 naisten ja 25 prosenttia työryhmien kirjoittamia.

Sen sijaan ompelijoista, puvustajista ja pukijoista lähes kaikki ovat naisia. Asia selviää Teatterin tiedotuskeskuksen tilastosta.

Teatteri-, tanssi- sirkus- ja oopperaesitykset keräsivät viime vuonna Suomessa neljä miljoonaa katsojaa. Katsojamäärät kasvoivat edellisestä vuodesta 2,5 prosenttia.

Lue lisää

Täydellistä sotea on mahdoton tehdä

Teatteriarvio: Cabaret-musikaali on riemastuttavan rietas, mutta punainen tylli paljastaa myös raadollista pohdintaa nykyajasta

"Patriarkaalisten normien vuoksi tyttöjen harteilla on valtaosa palkattomasta kotityöstä" – korona uhkaa naisten koulutusta, mielenterveyttä ja kehorauhaa

Teatteriarvio: Jekyll & Hyde on aikamatka 1800-luvun Lontooseen, mutta tulkinta ei aivan tavoita musikaalin piinaavimpia kerroksia