Ihmiset & kulttuuri

Tiistaina 60 vuotta täyttävä diskokuningatar Eini kiittelee maalaisjuuriaan ja puhuu vaihdevuosista ja mustasukkaisuudesta: "Lavalla olen kaikkien omaisuutta"

Pellosta lähtenyt maalaistyttö maalaa kyntensä hopealla eikä voisi vieläkään asua kaupungissa.
Jarkko Sirkiä
"Suhtaudun luontevasti ikääntymiseen ja olen tosi onnellinen tästä matkasta, jota olen saanut ja saan vielä tehdä. Ei ole mitenkään itsestäänselvää, että nuoret innokkaat ammattilaiset tekevät vielä tämänikäiselle uutta musiikkia," sanoo lauantaina uuden levyn julkaissut ja tiistaina 60 vuotta täyttävä Eini.

Kauniille terassille on katettu kunnon kahvikutsut, joukossa leipäjuustoa ja lakkoja.

"Lapin marjoja", emäntä Eini Pajumäki hymyilee.

Lakat kuuluvat asiaan, sillä nyt jutellaan juurista ja elämästä. Eini täyttää tiistaina 60 vuotta, ja tunnetun laulajattaren juuret vievät Pelloon. Hän varttui viljelijäperheessä kahdeksasta lapsesta toiseksi nuorimpana.

"Viisi poikaa ja kolme tyttöä. Meillä on edelleen hyvät suhteet keskenämme."

Vanhempien kuoltua velipoika lunasti kotitilan itselleen, Eini pellot ja metsät.

"Siellä havumetsän keskellä virtaa puro, josta voi vaikka juoda. Paikka on niin kaunis, että haimme sen suojeltavaksi heti."

Koti Espoon laitamiltakin valittiin luonnon vuoksi.

"Kivikylän asujaa minusta ei tulisi koskaan, kerrostalokin on ajatuksena vaikea. Ehkä sitten joskus vanhempana, kun ei enää jaksa hoitaa pihaa."

Eini on ylpeä juuristaan.

"Rakastan juuriani ja olen onnellinen, että olen saanut lähtökohdat sieltä pohjoisesta ja että olen maatalon tyttö", Eini sanoo. Puheeseenkin livahtaa välillä meänkieltä.

"Vein karjaa laitumelle jo seitsemänvuotiaana ja yhdeksänvuotiaana vinttasin vettä, pesin pyykkiä ja nostelin lakanoita kepillä kuumasta vedestä. Tottahan sitä lapsena kapinoi, kun näki muiden menevän uimaan, eikä itselleni olisi tullut mieleenkään laittaa omia lapsiani tekemään sellaista."

"Minusta tuli työtä pelkäämätön, osaan pitää elämäni kunnossa ja kotini siistinä, ja lapseni osaavat myös."

Laulu-ura aukesi 14-vuotiaana pikkuveljen bändissä.

"Ne halusivat minut, koska lauloin niin hyvin Eviva Espanjaa – tuolin takana. Olin ihan sairaalloisen ujo, enkä haaveillut tähteydestä, ennemminkin hoitoalasta."

Pian Toivo Kärjen tuttava kehotti 16-vuotiasta Einiä lähettämään laulunäytteen Kärjelle. Eini äänitti paikallisradiosta omaa lauluaan, ja lähetti C-kasetin Finnlevyyn.

"Kun sitten eräänä päivänä palasin väsyneenä koulubussilta kotiin, veli juoksi vastaan ja huusi, että Eini, Eini, Toivo Kärki soitti ja pyytää sinua Helsinkiin! Sanoin, että älä aina valehtele ja pukkasin hänet syvälle lumihankeen. Äiti kertoi sisällä, että totta se oli."

Pian Eini lensikin ensi kertaa lentokoneella raadin eteen Helsinkiin, levytti ja sai pyynnön muuttaa sinne kokonaan.

"Äiti ei uskonut viihdealaan, vaan sanoi, että työpaikka pitää olla. Menin Kärjen miniälle hammashoitajaharjoittelijaksi, olin mukana ien- ja kitalakileikkauksissa ja imuroittin verta. Hammaslääkäri sanoi, että moni ammattilainenkin pyörtyisi. Mutta ei Lapin tyttö!"

Eini pääsi hammashoitajakouluunkin, mutta uusi hitti siirsi aina aloittamista.

Eini hurahti jo nuorena diskomusiikkiin. Läpimurtohitti Yes Sir, alkaa polttaa syntyi, kun Ruotsissa asunut veli hoksasi kappaleen, postitti siskolleen vinyylisinkun ja Eini vei sen Kärjelle.

"Että tämän laulun haluaisin tehdä. Kärki ei kuunnellut sitä puoleenkaan väliin vaan sanoi, ettei Lapin tyttö tämmöistä läähätystä laula. Hän halusi minusta iskelmälaulajan."

Levytys kuitenkin tehtiin, pian monta muutakin. 1980-luvun diskovaihetta seurasi taitekohta.

"Tangokuninkaalliset ja Agentsit, iskelmä ja tanssibuumit vyörysivät. Näin ihan lavalta, ettei minun tyyliselleni musiikille ollut käyttöä."

Eini ottikin ohjelmistoonsa tanssimusiikkia, ja työllisti sillä itsensä koko 1990-luvun.

"1990-luvun lopulla mietin, että jaksanko tätä. Samalla ihmiset alkoivat vaatia takaisin vanhoja hittejäni Yes Siriä ja muita. Ihmettelin, olivatko he tosissaan, mutta keikoilla porukat olivat ihan sekaisin ja taputtivat minua takaisin lavalle!"

Edelleen nuorikin väki tanssii, kun Eini nousee lavalle. Hän rakastaa itsekin perustansseja kuten hidasta valssia.

"Mutta kun esiinnyn, sytyn ihan muusta musiikista. Esitän Suomi-diskoa, johon kuuluu menoa ja meininkiä."

Nuoriakin hän kehottaa etsimään oman juttunsa. Hänelle ne ovat livekeikat.

"Suren kyllä sitä, että minkälaisen ja kuinka toivottoman tulevaisuudenkuvan he saavat. Mutta koronasta ajattelen jotenkin niin, että me tarvittiin jonkinlainen pysähtyminen tähän elämään, kun pitkään on menty aikamoisella vauhdilla."

Kun nainen on 60-vuotias, mitä hän ajattelee naiseudestaan?

"Minulla ei ole ollut koskaan ikäkriisiä. Ihmiset varoittelevat sairauksista tässä iässä ja isommat siskot kuumista aalloista, kun täytin 50. Mutta vieläkään en tiedä niistä, koska minulle ei tullut vaihdevuosia", Eini nauraa.

"Minulle on sanottu monta kertaa, että tuon ikäinen ihminen voisi jo leikata hiukset lyhyiksi ja lopettaa minihameen, mikrosortsien ja korkokenkien käyttämisen. Itsekin alkaa miettiä, että voinko mä vielä?"

"Mutta sitten Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa vieressäni istui Aira Samulin: minihame, raitasukkahousut ja pitkät saappaat. Ajattelin, että `Eini, olet just sellainen, kun sun pitääkin olla!´"

Samulin näyttää, kuinka oma keho ja ikä pitää kantaa.

"Allekirjoitan ajatuksen, että kun ihminen on sisältä nuorekas, kiinnostunut oppimaan ja pysyy elämässä mukana, hän ei vanhene. Tietenkin pitää olla terve. Mutta nelikymppisille olen kyllä aina kateellinen, se ikä on ihana!"

Niinpä myös 40-, 50-, 60- ja 93-vuotiaat voivat pukeutua miniin, pitää pitkät hiuksensa, lakata kyntensä hopeisiksi ja kulkea kimaltavissa diskolenkkareissa.

Moni ihailee Einin nuorekkuutta ja kauneutta, mutta kikkakonsteja hän ei käytä.

"Pidän huolen kunnostani ja ruokavaliostani. Ja nämä hiukset ovat ihmeen hyvässä kunnossa, vaikka pesen ja vedän ne piippiraudalla suoraksi joka päivä. Minullahan on luonnonkiharat, lapsena ihan korkkiruuvit.”

Jokainen nainen löytää kehostaan vikoja, mutta kaikilla on myös hyvää.

”Jokaisen olisi hyvä tiedostaa omat hyvät puolensa, jollakin se on takapuoli ja jollakin etupuoli. Minulla on perimänä esimerkiksi pitkä jalat."

Einille tärkeää on myös nukkuminen ja positiivinen ajattelu. Kun kevään keikat peruuntuivat, hän lepäsi, puuhaili kotona ja levytti kesällä. Levännyt äänikin soi aiempaa kirkkaana.

"Tilanne on hankala, mutta ajattelen, että elämä kantaa."

Kesällä ravintoloiden piti sulkea kymmeneltä, joten nähtiin, että keikat voivat hyvin alkaa keskiyön sijasta jo seitsemältä. "Nuoretkin tulivat ajoissa syömään ja juomaan, ja bileet alkoivat, kun minä aloitin." Käytäntö toimi, vaikka yökerhot kärsivätkin.

Yleisöt eroavat siten, että Lapissa ollaan välittömämpiä, kun taas lupsakka savolaisväki lämpenee hitaammin. "Vaikeana pidetyssä Turussa menen lavalle niin luonnollisena ja hölppönä, että murran sillä muurin."

Monet miehet haluavat nähdä keikoilla diskokuningattaren säihkysääret läheltä. Eikö oma mies ole mustasukkainen?

"Ei, koska hän tietää, että se on työtäni. Minun täytyy flirttailla sekä naisille että miehille, sillä lavalla olen kaikkien omaisuutta. Myös minulle on tärkeää saada yleisön huomiota. Mutta minua ei kosketa tai hiplata, siinä kulkee raja."

Eini Hannele Pajumäki

  • Omaa sukua Orajärvi.
  • Syntynyt 29. syyskuuta 1960 Pellossa Orajärven kylässä.
  • Käynyt keskikoulun.
  • Läpimurtohitti vuonna 1978 Yes sir, alkaa polttaa. Tunnettuja myös: Xanadu, Huone 105, Haloo hela Finland, Olen neitsyt, Sulle tuli faksi, Kesä ja yö, Draamaa ja uusimpina Valitsen sut ja Tilkkutäkki.
  • Ihaili nuorena Donna Summeria, Abbaa, Kool and the Gangia ja Boney M:ää sekä Vicky Rostia, Tapani Kansaa ja Frederikiä, jonka kanssa hän on esiintynyt vielä tänä vuonna samoilla keikoillakin.
  • Kaksi kulta- ja kaksi platinalevyä, Iskelmä-Finlandia -ehdokkuus 2005, Kullervo Linnan palkinto 2019.
  • Puoliso Sony Musicin ohjelmamyyjä Lars Pajumäki.
  • 30-vuotias tytär ja 21-vuotias poika.

Lue lisää

Maatilan poika ylistää ikivihreässä laulussa suomalaista metsäteollisuutta

Video: 60-vuotias sanoittajanikkari Ilkka Vainio listaa uransa ikimuistoisimmat laulut

Sanoittajamestari Ilkka Vainio täyttää 60 vuotta – "Luulin kuolevani, mutta tästä tulikin todellinen juhlavuosi"

Video: Jussi Mikkolan soololevy sai alkunsa isän äkillisestä kuolemasta – "Se oli sokki, sillä samana päivänä olin vielä korjannut hänen kanssaan traktoria"