Ihmiset & kulttuuri

Argentiinalaiset surevat 88-vuotiaana kuollutta rakastetun Mafalda-sarjakuvan isää

Sarjakuvataiteilija Joaquin Salvador Lavado oli Mafaldan tavoin tunnettu vapautta rakastavana ihmisenä. Alusta lähtien hänen työnsä joutui kuitenkin kovan sensuurin alle.
LEHTIKUVA / AFP
Ihmiset jättivät sarjakuvataiteilijan muistoksi kukkia Mafaldaa kuvastavan patsaan luokse.

Mafalda-sarjakuvan luonut argentiinalainen sarjakuvataiteilija Joaquin Salvador Lavado on kuollut 88-vuotiaana. Asiasta ilmoitti hänen kustantajansa keskiviikkona paikallista aikaa.

Lavado loi rakastetun Mafalda-sarjakuvan vuonna 1964. Mies tunnettiin paremmin taiteilijanimellä Quino.

Mafalda-sarjakuva niitti suosiota sanomalehdissä niin Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa kuin isossa osassa Aasiaakin. Sittemmin Quino jatkoi keittoa vihaavan ja maailmanrauhasta haaveilevan toisinajattelijatytön Mafaldan seikkailuja myös kirjoissa.

BBC:n mukaan Quino jatkoi työtään sarjakuvien parissa aina eläköitymiseensä vuonna 2006.

Quinon kuolema aiheutti erityisesti Argentiinassa hyvästelyviestien vyöryn ja Quino-hashtag oli maassa Twitter-trendien kärjessä.

Ihmiset jättivät sarjakuvataiteilijan muistoksi kukkia maan pääkaupungissa Buenos Airesissa San Telmon kaupunginosassa sijaitsevan Mafaldaa ja hänen ystäviään kuvastavan patsaan luokse.

"Minun piti lähteä ulos tehdäkseni vähän paperitöitä ja ajattelin tulla tervehtimään Mafaldaa, Susanitaa ja Manolitoa, koska uskon monien sukupolvien meistä tuntevan olonsa hieman orpoutuneiksi tänään", San Telmossa asuva Damian Lozada kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Lozadan mukaan Quino jättää jälkeensä erikoislaatuisen tuotannon.

"Se on rakkautta ja se on huumoria. Se on hellyyttä ja se on älykkyyttä. Se on terävää havainnointia ja myös viattomuutta", Lozado kuvaili edesmenneen taiteilijan tuotantoa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Quino kuoli Mendozan kaupungissa Argentiinassa, jossa hän myös syntyi.

BBC:n mukaan Quino kirjoitti ja piirsi Mafalda-sarjakuvia vuosien 1964–1973 välillä, mutta sarjakuvia uudelleenjulkaistaan vielä tänäkin päivänä. Ensimmäistä kertaa Mafalda esiintyi argentiinalaisessa Primera Plana -lehdessä.

Quino oli Mafaldan tavoin tunnettu vapautta rakastavana ihmisenä. Alusta lähtien hänen työnsä joutui kuitenkin kovan sensuurin alle.

"Argentiinassa minun piti sensuroida itseäni, koska kun aloin piirtää Buenos Airesissa, he sanoivat minulle selvästi 'ei armeijaa, ei uskontoa, ei seksiä'. Sitten puhuin kaikesta tuosta, mutta eri tavalla", hän kertoi joskus haastattelussaan.

Quino pakeni Argentiinan vuoden 1976 sotilasvallankaappauksen jälkeen Italian Milanoon. Tämän jälkeen hänestä tuli vuonna 1990 Espanjan kansalainen. Hän asui vuoroin Madridissa, Pariisissa, Milanossa ja Argentiinassa.

Quino sai elämänsä aikana useita kansainvälisiä palkintoja.

Mafaldan seikkailuja on julkaistu myös Suomessa.

Lue lisää

Kirja-arvio: Yuval Noah Hararin suosittu Sapiens-teos taipuu viiden tähden sarjakuvaksi, jonka jatko-osaa odottaa mieli kihisten

Tiitu Takalo sai aivoverenvuodon yllättäen alle nelikymppisenä – nyt elämä jakautuu aikaan ennen ja jälkeen sairastumisen

Kirja-arvio: Yllättävä aivoverenvuoto suisti sarjakuvataiteilijan elämän uomastaan – omakohtainen teos kuvaa sykähdyttävästi suurta pelkoa

Kirja-arvio: Sarjakuva antaa uudenlaisen näkökulman Caravaggion taiteilijaelämään