Ihmiset & kulttuuri

Ruotsinsalmen taistelujen kauhut avautuvat merikeskus Vellamossa Kotkassa – tuhansien miesten tuho ei ole lasten katsottavaa

Merimuseon suurnäyttely vie kävijän meritaistelujen melskeeseen. Vastalääkettä Vellamossa tarjoavat hääpuvut ja lasiesineet sekä Merimonsterit-näyttely.
Jaana Kankaanpää
Museokierroksella on nähtävissä St. Nikolai -laivan hylyn osia.

Komea nuorimies, meriupseeri Samuel Marshall, 24, seisoo ylväänä laivansa kannella, kunnes kaatuu. Hän on yksi Ruotsinsalmi -näyttelyn henkilöistä, samoin kuin renki Johan Hansson, 23, joihin Merikeskus Vellamon kävijä tutustuu museokierroksellaan.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely tuo elävästi esille Itämeren suurimmat taistelut, jotka käytiin vuosina 1789–1790 Kotkan edustalla. Ruotsi ja Venäjä taistelivat tuolloin Itämeren herruudesta sadoin aluksin. Taistelussa menehtyi tuhansia miehiä ja Kotkan edustalle upposi noin 60 hylkyä, joista parikymmentä on löydetty.

Vellamossa esillä on St. Nikolai -hylyn esineistöä, muun muassa sen komea keulakuva. Näyttelyssä pääsee myös virtuaaliseinän avulla sukeltamaan laivan hylylle hauen opastuksella. Tehtävä ei ole helppo, sillä Itämeressä näkyvyys on vain puolesta metristä metriin.

Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta on nähtävillä myös varttitunnin mittainen virtuaaliesitys, joka vetää vertoja nykyisille räiskintäpeleille – miestä ja laivaa tuhoutuu siihen tahtiin. Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille.

Näyttelyssä on myös interaktiivinen pienoismalli siitä, miten Kotkansaarelle syntyi linnoitus ja kaupunki 1800-luvun alussa. Kun kaikki on valmista, voi painaa tuhonappia: Englannin laivaston tarkoitus oli tuhota vain linnoitus, mutta tuuli levitti palon, joka tuhosi lähes koko kaupungin Nikolainkirkkoa lukuun ottamatta.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyä valmisteltiin useita vuosia. Näyttely avattiin kesäkuussa, ja se on näillä näkymin avoinna ainakin vuoteen 2027 asti.

Jaana Kankaanpää
St. Nikolain sotilaille kuuluneita esineitä voi ihmetellä Vellamossa.

Merikeskus Vellamo on nähtävyys jo pelkästään upeana rakennuksena. Vellamo kätkee sisäänsä erikoisnäyttelyn lisäksi Suomen merimuseon, Kymenlaakson museon ja merivartiomuseon.

Suomen merimuseossa sukelletaan merenkulkuun ennen ja nyt. Venehallissa voi ihailla vartiomoottorivene Vemmaa, joka palveli rajavartiolaitoksella vuosina 1930–1970. Alus on niin iso, että se piti tuoda rakennukseen sisälle ennen rakennuksen valmistumista.

Vemman lisäksi esillä on lukuisia pienempiä aluksia, muun muassa Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän vene, jolla he kulkivat Pellingin saareen, ja 49er, jolla suomalaiset voittivat olympiakultaa Sydneyssä vuonna 2000. Katosta roikkuu Sääski-lentokone, jolla yritettiin estää salakuljetusta. "Valitettavasti pirtutrokareiden veneet olivat nopeampia kuin Sääski", Vellamon asiakasneuvoja Hanna Arponen tietää kertoa.

Riitta Mustonen
Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän vene on museoitu Vellamoon.

Erityisesti lapsivieraita varten merimuseossa on Leikkimö sekä ainakin ensi kesän loppuun asti avoinna oleva Merimonsterit-näyttely. Merimonsterit pohjautuu 1500-luvulla piirrettyyn Carta Marinaan, johon oli kuvattu merihirviöitä ja muuta merenalaista elämää. Verimerimakkaraa, Kalmari Kaata ja muita monstereita pääsee näyttelyssä koskettelemaan.

Kymenlaakson museon helmi on hääpukunäyttely, missä pääsee jopa sovittamaan erilaisia hääpukuja. Nostalgiaa herättää myös Karhulan lasin näyttely: niin monta kotoa tai mummolasta tuttua lasiesinettä. Karhulan lasi valmisti taide- ja pakkauslasia vuodesta 1889, kunnes vuonna 2009 tuotanto siirtyi ulkomaille.

Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99. Kotka

Museot ja ravintola avoinna ti, to–su 10–17, ke 10 -20. Keskiviikkoisin kello 17–20 näyttelyihin vapaa pääsy. Pääsymaksu 12/6 euroa, alle 18-vuotiaat maksutta.

Jaana Kankaanpää
Merikeskus Vellamossa on näyttelytiloja yli neljä hehtaaria. Rakennus itsessään on jo nähtävyys.

Lue lisää

Höyryjäänmurtaja Tarmoon voi tutustua nyt virtuaalisesti vaikka kotisohvalta käsin

päivän kysymys Miten lastenkutsujavietetään?

Hylkynäyttely jatkuu

Verkosta lyhyesti