Sopivan ja laadukkaan vaatteen korjaamalla voi säästyä paljolta. Vaikka vaatteiden hinnat ovat nykyisin edullisia, ei halvalla yleensä saa hyvää. Lisäksi toimivan vaatteen löytämiseen voi kulua runsaasti aikaa.
Kierrätettävän vaatteen korjaaminen on sekä hyväntekeväisyyttä että ympäristöteko. Arkipäivän aktivismi hoituu mukavasti kotisohvalla ja samalla voi testata uusia keinoja vaatteiden kohentamiseen.
Anni Ignatiuksen ”Korjaa kauniiksi” tarjoaa vaateprojekteihin aivan erinomaisen perusteellisen valikoiman keinoja. Rakkaiden ja arvokkaiden neuleiden korjaamiseen löytyy useita tapoja, samoin lempifarkkujen.
Videolla näemme, miten villasukan pohjan voi korjata ennen kuin se kuluu kokonaan puhki. Lisää korjausvideoita löytyy Ignatiuksen Instagram-tililtä.
Farkuista käsitellään ainakin lahkeiden lyhentäminen kahdella eri tavalla, reikien ja kulumien korjaaminen, napin ja vyölenkkien korjaaminen sekä taskun suiden sekä pussin paikkaaminen.
Jos kaikkien sukkien pohjat jaksaa kirjan ohjeiden mukaan vahvistaa, säästää pelkissä sukissa jo pitkän pennin.
Kirja kertoo myös, miten vaatteita kannattaa muokata, jos istuvuudessa on toivomisen varaa. Sohvaan revähtäneen reiän saa aisoihin kirjan ohjeilla.
Omat lukunsa saavat myös vedenkestävät ja muuten hankalasti korjattavat ulkovaatteet ja nahka. Kirjoittaja pystyy neuvomaan hyvin erilaisten menetelmien ja työkalujen käytössä.
Monet paikkausideoista, esimerkiksi alikeompelu, tuntuvat niin kivoilta, että niillä tekisi mieli uudistaa vaatteita muuten vain. Erityisen kiinnostavat ovat myös japanilaiset sashiko ja boro-tekniikat.
Kirja soveltuu hienosti sekä käsin että koneella ompeleville. On mukavaa, että kirjassa kerrotaan myös korjauskelvottomien vaatteiden hyödyntämisestä ja kierrätyksestä.
Lue lisää:
Onko villasukan kantapää tenkkapoo? Tässä ohje, jolla tumpelokin onnistui
Toimittaja kutoi ensimmäisen villasukkansa – näin se onnistui Katse kantapäähän -kirjan ohjeella