Ihmiset & kulttuuri

"Ongelmaa ei ole, koska otan vain lasillisen viiniä iltaisin" – palkittu dokumentaristi lähti yhteistyöhön hälventääkseen alkoholismiin liittyviä harhaluuloja

Alkoholismisairauden tunnistaminen voi olla vaikeaa itselle ja läheisille. Uusi sivusto näyttää, että riippuvuus voi syntyä kelle vain.
Juho Leskinen
"Toivomme, että tavallisten ihmisten esimerkit ja päihdelääkärin sekä -terapeutin tarjoama tieto sivullamme auttavat ihmisiä tunnistamaan alkoholiongelman ja hakemaan apua ajoissa", sanoo päihdeterapeutti Mika Muukkonen.

Palkittu dokumentaristi Joonas Berghäll on tehnyt yhdessä päijäthämäläisen päihdehoitokeskus Kantamon kanssa lyhytdokumenttisarjan alkoholismista. Alkoholismin tavalliset kasvot -verkkosivustolla joukko raitistuneita suomalaisia kertoo omasta alkoholismistaan. Sivustolta löytyy myös päihdelääkärin ja -terapeutin tarjoamaa tietoa riippuvuussairaudesta.

Berghäll on aiemmin ohjannut muun muassa menestysdokumentti Miesten vuoron.

Verkkosivusto on osa Minnesota-hoitoa järjestävän päihdehoitokeskuksen toimintaa. Verkkosivustosta kertovassa tiedotteessa Kantamon johtava päihdeterapeutti Mika Muukkonen kertoo alkoholismista sairautena.

Hänen mukaansa riippuvuutta voi olla vaikea tunnistaa ja kynnys avun hakemiselle voi olla korkea. Sivusto tarjoaa tietoa alkoholismista sairautena ja pyrkii hälventämään siihen liittyviä harhaluuloja.

Raitistuneiden ihmisten kokemuksista kertovat lyhyet videot näyttävät, että kuka tahansa voi sairastua alkoholismiin. Tiedotteen mukaan Suomessa on arviolta 250 000 päihderiippuvaista, joista suurin osa on työelämässä.

Sivustolta löytyvässä kahdeksanosaisessa videosarjassa Muukkonen puhuu paitsi ammatillisten, myös omien kokemustensa perusteella. Hän on parantunut päihderiippuvuudesta Minnesota-hoidon avulla. Videot ovat tiivistelmä luennosta, joka päihderiippuvaiselle ja hänen läheisilleen pidetään Kantamon hoitokeskuksessa.

"Päihderiippuvainen tuntee usein luennon jälkeen suurta helpotusta. Videosarjan tarkoituksena on antaa ihmisille paremmat edellytykset tunnistaa omaan tai läheisen päihdeongelmaan liittyviä käyttäytymismalleja."

Yli tuhatta päihderiippuvaista hoitanut Muukkonen kertoo, että perustelut omalle päihteidenkäytölle toistuvat riippuvaisilla lähes poikkeuksetta. Pelkkä oman alkoholinkäytön selittely on hänen mukaansa selkeä merkki ongelmasta.

Muukkonen neuvoo kiinnittämään huomiota viiteen selitykseen, joilla alkoholisti pyrkii kieltämään ongelman.

1. "Ongelmaa ei ole, koska pystyn hoitamaan työn sekä arjen askareet."

Tämä on yleisin selitys, johon päihderiippuvainen ja läheinen turvautuvat. Esimerkiksi viikonloppuisin toistuvaa ryyppäämistä selitetään stressillä. Omaa juomista saatetaan myös paikkailla ostamalla läheisille kalliita lahjoja.

2. "Ongelmaa ei ole, koska otan vain lasillisen viiniä iltaisin."

Päihderiippuvaisella voi olla omasta mielestään keski-eurooppalaiset juomatavat. Tämä on yleinen selitys, jossa juotua alkoholimäärää myös vääristellään reilusti alakanttiin.

3. "Otan vain rohkaisuryypyn selvitäkseni sosiaalisesta tilanteesta."

Moni päihderiippuvainen tarvitsee mielestään rohkaisuryyppyä sosiaalisiin tilanteisiin. Silloin on helppo perustella kovatkin humalat.

4. "Pystyn olemaan pitkiä jaksoja juomatta."

Päihderiippuvainen haluaa kieltää ongelman ja todistelee tätä itselleen ja läheisilleen olemalla pitkiä aikoja juomatta. Hänellä on myös korostunut tarve puhua juomattomuudestaan. Juomattomuuden taustalla on huono omatunto alkoholin käytöstä ja kontrollin menettämisestä.

5. "Juon iloon, suruun tai tylsyyteen."

Alkoholisti hakee oikeutuksen juomiselle lähes poikkeuksetta itsensä ulkopuolelta. Juomista perustellaan elämän myötä- ja vastoinkäymisillä. Esimerkiksi avioero tai läheisen kuolema nähdään usein lisääntyneen alkoholinkäytön oikeuttavana tekijänä. Lopulta alkoholisti ei tarvitse iloja tai suruja oikeuttaakseen juomista. Pelkkä tylsistyminen voi riittää tekosyyksi juomiselle.

Pekka Fali
Lue lisää

Ohjaaja Joonas Berghäll tahtoo auttaa miehiä, sillä heidän elämässään moni asia voisi olla paremmin

Alkoholismihoidon saatavuudessa on Suomessa isoja alueellisia eroja – vertaistukiryhmiä löytyy silti lähes kaikkialta maasta

Perheenäiti eli vuosia pillerikoukussa: ”Ulkopuoliset eivät tienneet, koska kulissit olivat kunnossa”

Äiti on äiti avaruudessakin