Ihmiset & kulttuuri

Maa- ja kotitalousnaiset kutsuvat yhteiskävelyille maisemia ihailemaan – katso tästä ajat ja paikat

Ohjattuja maisemakävelyitä järjestetään eri puolilla Suomea 18.–21.10.
Carolina Husu
20.10. vietetään kansainvälistä maisemapäivää.

Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät maisemakävelyitä eri puolilla Suomea 18.–21.10. Ohjatuilla kävelyillä juhlistetaan kansainvälistä maisemapäivää. Ajankohta on valikoitunut sillä perusteella, että 20.10. on eurooppalaisen maisemayleissopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivä.

Neljättä kertaa vietettävällä päivällä kiinnitetään huomiota maisemiin osana kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua.

Maisema-asiantuntijat ohjaavat kävelyitä useilla paikkakunnilla:

Kainuun Paltamossa Matalansuolla kokoonnutaan 18.10. kello 12 Iso-Melasen leirikeskuksessa. Suojellun aapasuon reitti on noin viisi kilometriä.

Ylivieskan Törmäjärvellä kävellään 20.10. 3,5 kilometrin mittainen reitti suojärven maisemissa, joita on kuvattu jopa ”pienois-Koliksi”. Lähtö kello 17 Törmälän leirikeskuksen parkkipaikalta.

20.10. kokoonnutaan Nurmeksen Ikolan museolla kello 12. Maisemien esittelyn ja kahvin jälkeen kävellään kahden kilometrin lenkki.

20.10. Mynämäen Mynälahdella kokoonnutaan Saarentie 230:n pysäköintialueella kello 14. Lintuvesiä sivuavan reitin pituus on kolme kilometriä.

Petäjäveden vanhan kirkon kulttuuriympäristössä ja niityllä kävellään 21.10. Kokoontuminen kello 17 Petäjäveden vanhan kirkon parkkipaikalla.

Maisemakävelyitä järjestetään myös virtuaalisesti. Kävely Hilman kanssa Mikkelin Kaihualla julkaistaan Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten YouTube-kanavalla 20.10.

Pirkanmaan Rapolan maisema-alueella kävellään virtuaalisesti 20.10. kello 13–14. Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Instagramissa.

Pohjois-Pohjanmaan kyliä esitellään 20.10. Maisemakierros alkaa kello 18 ja toteutetaan Teams-ohjelmalla. Ilmoittautuminen kalle.hellstrom@maajakotitalousnaiset.fi.

20.10. Instagramissa järjestetään valokuvakilpailu parhaista maisemapäivän kuvista. Kuvien tunnisteet ovat #arkimaisema ja @arkimaisema.

Lue lisää

Naapureita tulisi kuulla ennen metsähakkuita

Rujon näköinen päätehakkuu panee miettimään maisemaa ja metsän kiertokulkua

Lampaita, lehmiä, kuolleita vasikoita ja lintuja, mädäntyvä kuha – Lapsuus Tyrväällä elää Akseli Gallén-Kallelan maalauksissa

Kävellen pohjoiseen reppureissaava Tero Mäkinen poikkeaa mahdollisimman moneen kyläkauppaan ja lippakioskiin – "Suomesta voisi kehittyä kestävän matkailun mallimaa"