Ihmiset & kulttuuri

Christian Rönnbacka ja Lars Candolin päättivät kokeilla rajojaan Thaimaan viidakon sijaan Suomen sisävesillä: "Aggressiivisuus on ensimmäinen reaktio suomalaisen kohdatessa vieraan ihmisen"

Ystävykset ajoivat moottoriveneellä Tammisaaresta Pietarsaareen. Matkaa kertyi 750 kilometriä, ja riskiretki tehtiin 14 osassa vuosina 2010–2017.
Latojoki Alajärvellä. Rikoskirjailija tunnetun Christian Rönnbackan ja rahoitusalalla työskentelevän lakimiehen Lars Candolinin veneseikkailu on julkaistu nyt myös Bazarin kustantamana Riskiretki-kirjana.

Televisio on täynnä selviytymisohjelmia, joissa seikkaillaan ympäri maailmaa Thaimaan viidakoista Kilimanjaron huipulle. Ystävykset Christian "Rölli" Rönnbacka ja Lars Candolin osoittivat, että omia rajojaan voi kokeilla yhtä hyvin kotimaan veneretkellä.

Kaksikko ajoi moottoriveneellä sisävesiä pitkin Tammisaaresta Pietarsaareen. Reissua ei ollut mahdollista tehdä yhteen menoon, koska perhe ja työt rajoittivat ajankäyttöä.

Candolin ja Rönnbacka ottivat mallia golfista. He veneilivät niin kauan, että jaksaminen loppui tai olot muuttuivat mahdottomiksi. Perillä vene vietiin suojaan. Seuraava pätkä aloitettiin siitä, mistä vene nostettiin.

Tällä taktiikalla matkaa kertyi 750 kilometriä, ja riskiretki tehtiin 14 osassa vuosina 2010–2017. Reitti kulki pitkin järviä, jokia, koskia, puroja ja rämeisiä ojia, joissa kasvillisuus peitti näkyvyyden.

"Tiesimme, että tämä on mielenvikaista touhua, mutta se juuri teki tästä niin hienon reissun", Rönnbacka kiteyttää.

Venettä oli vedettävä välillä käsin kilometrikaupalla kärryllä, koska vettä ei ollut riittävästi. Kerran miehet kiskoivat venettä Etelä-Pohjanmaan pitkällä suoralla, ja laittoivat kaiuttimista soimaan reipasta marssimusiikkia. Tien vieressä olevassa aitauksessa kirmasi kaksi nuorta hevosta.

"Marssimusiikki oli ilmeisesti heidän mieleensä, sillä hevoset hirnuivat ja keinuttivat päätänsä kuin moshaten", Rönnbacka hymähtää.

Rikoskirjailija tunnetun Rönnbackan ja rahoitusalalla lakimiehenä työskentelevän Candolinin veneseikkailu on julkaistu nyt myös Riskiretki-kirjana.

Reitin valinta ei ollut sattumaa, sillä Lars Candolin on innokas historian harrastaja. Kaksikon riskiretki noudatti Hämeeseen saakka Birger-jaarlin ristiretken mahdollista reittiä. Toinen ristiretki tehtiin Eerikinkronikan mukaan vuosina 1249–50.

Kun Hämeenlinna oli valloitettu, kaksikko päätti jatkaa niin pitkälle kuin vettä riittää. Määränpääksi otettiin Pietarsaari. Näin miehet yhdistivät toisen ristiretken reitin ja pohjalaisten vanhan Tervareitin.

"Kukaan ei ole todennäköisesti ajanut koko reittiä aikaisemmin moottoriveneellä", Candolin sanoo.

Reissussa vältyttiin isoilta haavereilta. Karkkilan yläpuolella Rönnbackalta murtui käsi koskessa ja Candolinille iski Ähtärissä hyponatremia, joka tarkoittaa alhaista veren natriumpitoisuutta.

Larsin kunto meni niin alas, että ambulanssin kutsuminen oli lähellä. Rölli teki sekoituksen, johon tulee kaksi ruokalusikallista sokeria ja kaksi teelusikallista suolaa.

"Koiria oksetetaan samalla setillä. Tökötti tehosi ja Lars koki ihmeparantumisen."

Riskiretki-kirjan kuvitusta
Kartassa näkyy Christian Rönnbackan ja Lars Candolinin sisävesiä pitkin moottoriveneellä kulkema reitti. Matkaa riskiretkelle kertyi 750 kilometriä 14. eri pätkässä vuosina 2010–2017. Väliin mahtui myös usean vuoden tauko veneilystä.

Koko tarina sai alkunsa 2008 Tammisaaresta. Kalastamassa ollut Lars Candolin löysi kaislikosta huonokuntoisen lasikuituveneen.

Hän ilmoitti 1974 rakennetusta Särki-merkkisestä veneestä löytötavaratoimistoon. Kun omistajasta ei kuulunut määräajan sisällä, alus siirtyi Candolinille.

Lars laittoi veneeseen parin hevosvoiman Yamaha-perämoottorin ja ajoi sen Tammisaaresta mökilleen Lohjalle Mustijokea pitkin.

Riskiretken toinen alku sijoittui vuoteen 2010, jolloin Candolin ja Rönnbacka työskentelivät samassa työpaikassa Veritas Vahinkovakuutuksessa.

Candolin sai puijattua työkaverinsa "leppoisalle veneretkelle juomaan kaljaa ja grillaamaan makkaraa". Riskiretkestä tuli odotettua rankempi kokemus, ja kaljoittelukin jäi enemmän uhoamiseksi.

Koko reitille ei ollut tarjolla kulkukelpoista vettä. Candolin ratkaisi ongelman rakentamalla maasiirtymisiin pienet puiset kärryt. Etelä-Pohjanmaalla Särki-venettä oli vedettävä useita kilometrejä tietä pitkin. Lars Candolin vetää paattia ja Christian Rönnbacka keskittyy selfien ottamiseen.

Kaverukset ajoivat moottoriveneellä vesireiteillä, jossa ei yleensä liiku ketään.

"Yritimme välttää ihmisten kohtaamisia. Monesti talon valon loistaessa pimeässä, sahasimme kiireesti edessä olevia puita poikki uomassa ja pidimme moottoria tyhjäkäynnillä", Rönnbacka kuvailee.

Esimerkiksi Karkkilassa mieshahmo seurasi retkeläisiä risukossa pitkän tovin, kun he veneilivät jokea pitkin.

"Aggressiivisuus on ensimmäinen reaktio suomalaisen kohdatessa vieraan ihmisen", Candolin sanoo.

Kun veneretki sai mediahuomiota, paikallisten suhtautuminen muuttui. Ähtärin kunnantalolla heille tarjottiin lihakeittoa konjakkinapsuineen ja torvisoittokunta säesti lähtöä rannasta.

Riskiretki oli tarkoitus lopettaa komeasti Pietarsaaren Jaakonpäivien paraatin, mutta vene karahti kiville koskessa viime hetkellä. Reissu päättyi kebabeihin Korv-Göranin grillillä.

"Suomi on sairaan kaunis maa. Se vahvistui, kun olimme vedessä luonnon armoilla tuntikausia. Oivalsimme myös, että talot olivat tällä reitillä ennen kuin Kristoffer Kolumbus purjehti Amerikkaan", kaksikko tuumii.

Kaunis maisemakuva on otettu Halkosaaresta hetken matkaa Evijärvelle päin ajettua. Riskiretken reitti kulki pitkin järviä, jokia, koskia, puroja ja rämeisiä ojia, joissa kasvillisuus peitti näkyvyyden.

Riskiretki haukkasi seitsemän vuoden ajan ison osan miesten vapaa-ajasta.

"Vaimoni Heli oli usein autokuskina ja kotijoukoille täytyy antaa iso hatunnosto. He ajoivat läpi Suomen ja odottivat tuntikausia jonkun joen penkalla, pääsemmekö hengissä perille", Rönnbacka sanoo.

Riskiretki halki Suomen tiivisti Larsin ja Röllin tuttavuuden ystävyydeksi. Kun ollaan jopa 36 tuntia putkeen samassa veneessä, toisen luonteen oppii tuntemaan hyvin.

Välillä sanat loppuivat tuntikausiksi ja välillä paatin täytti poikamainen kettuilu keskisormileikkeineen. Larsista tuli myös samanniminen dekkarihahmo Rönnbackan rikoskirjoihin.

"Kirjan Lars on hitusen juopompi henkilö kuin minä. Odotan aina pelonsekaisin tuntein uutta kirjaa", Candolin naurahtaa.

Christian Rönnbacka ja Lars Candolin, Riskiretki – seikkailu muinaisilla reiteillä, Bazar Kustannus lokakuu 2020, 264 sivua.

Lue lisää

Kirja-arvio: Huumepoliisien työstä kertova uuden sarjan aloitus saa pohtimaan, kuinka helposti rehellinen ihminen lähtisi rikoksen tielle

”Onhan siitä iso apu, kun tietää poliisien asenteen ja kahvihuoneläpän" – Christian Rönnbackan epäillään kertovan dekkareissaan itsestään

Pitkäänkö veneilyn buumi kestää? "Tämä on ollut mökkeily- ja veneilyvuosi"

Saariston satamissa lähes kaikkien veneiden perälipuissa Suomen värit