Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

Jussi Niinistö palaa perussuomalaisten hajoamiseen kesällä 2017: "Katsoin velvollisuudekseni jatkaa puolustusministerinä"

"Halusin varmistaa, että keskeneräiset asiat viedään ainakin sellaiselle janalle, joka ei katkea puolustusministerin vaihdokseen", ex-puolustusministeri Jussi Niinistö kertoo. "Siinä onnistuin. Pidän sitä yhtenä suurimmista saavutuksista elämässäni.”
Päivi Karjalainen
Puolustusmateriaaliteollisuus ei elä ilman vientiä, sanoo vuosien 2015–2019 puolustusministeri Jussi Niinistö. ”Mikäli teollisuus ei pysty viemään, meillä ei ole toimivaa sotilaallista huoltovarmuutta.”

Kesäkuussa 2017 perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahdeksi.

Puoluekokous oli pidetty 10.–11.6. Jyväskylässä. Timo Soini oli luopunut puolueen puheenjohtajuudesta. Kokous valitsi Soinin seuraajaksi Jussi Halla-ahon.

Jussi Niinistö yritti uusia paikkansa ensimmäisenä varapuheenjohtajana, mutta hävisi selvin luvuin Laura Huhtasaarelle.

Puoluekokousta seuranneella viikolla Niinistö liittyi joukkoon, joka päätti erota perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Uuden ryhmän syntyä vauhditti keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän ja kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon ilmoitus, että hallitusyhteistyön jatkaminen Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisen puolueen kanssa on mahdotonta.

Perussuomalaisista irtautunut sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmä halusi jatkaa keskustan ja kokoomuksen kanssa Sipilän johtamassa hallituksessa. Kaikki perussuomalaisten ministerit siirtyivät sinisiin.

Hallitus pysyi pystyssä. Näin ollen myös Niinistö jatkoi puolustusministerinä.

Niinistö kertoo syitä, miksi halusi jatkaa puolustusministerinä.

”Silloin kesällä 2017 oli juuri saatu valmiiksi puolustusselonteko. Ensimmäinen laatuaan. Selonteossa lyötiin lukkoon muun muassa HX-hanke, jossa valitaan seuraaja käytöstä poistuville Hornet-hävittäjille."

Oli monta muutakin askelmerkkiä, jotka piti asetella, Niinistö sanoo. Esimerkiksi Merivoimien Laivue 2020 -hanke oli käynnisteillä.

Niinistö miettii, mitä olisi tapahtunut, jos Sipilän hallitus olisi kaatunut kesällä 2017. Mitkä puolueet olisivat tulleet uuteen hallitukseen ja millaisella puolustuspoliittisella tietotaidolla?

”Oli vaara, että HX-hanke ja Laivue 2020 -hanke olisivat jääneet mopen osalle. Puhumattakaan kansainvälisestä yhteistyöstä, jota olin alkanut rakentaa”, Niinistö sanoo.

Tärkeimpänä hän mainitsee yhteistyön, jota Suomi tekee Ruotsin, Yhdysvaltain ja Norjan kanssa.

Muutakin oli kesken, esimerkiksi sopiminen osallistumisesta Ison-Britannian johtaman Joint Expeditionary Force (JEF) -joukon toimintaan.

”Liikkuvia osia oli paljon. Katsoin velvollisuudekseni jatkaa puolustusministerinä. Halusin varmistaa, että keskeneräiset asiat viedään – jos ei ihan maaliin – niin ainakin sellaiselle janalle, joka ei katkea puolustusministerin vaihdokseen.”

”Siinä onnistuin, ja pidän sitä yhtenä suurimmista saavutuksista elämässäni.”

Jussi Niinistö lausuu kiitoksen sanat Sanna Marinin (sd.) johtamalle hallitukselle.

”Se on erinomaisesti jatkanut puolustuspoliittista linjaa, jonka sain muun Sipilän hallituksen kanssa paaluttaa puolustusselontekoon.”

Linjan jatkumisesta Niinistö kiittää ennen kaikkea keskustaa, mutta myös sosiaalidemokraatteja, vihreitä ja vasemmistoliittoa.

Kolme viimeksi mainittua puoluetta olivat oppositiossa Sipilän hallituskaudella 2015–2019.

”Oppositio esitti hyvinkin kriittisiä kantoja Suomen puolustuspolitiikasta ja esimerkiksi puolustusyhteistyöstä silloin, kun olin ministerinä. Nyt sekä sosiaalidemokraatit, vihreät että vasemmistoliitto jakavat hallituksessa linjan, jota Sipilän hallitus oli luomassa.”

Se on hieno asia, Niinistö sanoo.

Hän korostaa jatkuvuutta: on tärkeää, että "ei tehdä tempoilevaa puolustuspolitiikkaa".

Puolustusmateriaalia on viety Suomesta ulkomaille myös nykyhallituksen aikana, Niinistö sanoo.

”Vaikka edellisellä vaalikaudella moni nykyisistä hallituspuolueista vastusti vientiä.”

Nyt ne Niinistön mukaan ymmärtävät, että puolustusmateriaaliteollisuus ei elä ilman vientiä.

”Mikäli teollisuus ei pysty viemään, meillä ei ole toimivaa sotilaallista huoltovarmuutta.”

Lue lisää:

"Politiikalta sain enemmän kuin uskalsin odottaa" – ex-puolustusministeri Jussi Niinistö johtaa nyt Kannuksen kaupunkia

Ratkaiseeko huoltovarmuus Suomen hävittäjävalinnan? Ex-puolustusministeri kertoo keskeisen pointin, kun päätetään Hornetien korvaajasta

Päivi Karjalainen
”Silloin kesällä 2017 oli juuri saatu valmiiksi puolustusselonteko. Ensimmäinen laatuaan", ex-puolustusministeri Jussi Niinistö kertoo. Nyt Niinistö toimii Kannuksen kaupunginjohtajana. Lestijoki virtaa Kannuksen keskustan halki.
Lue lisää

Perussuomalaisten kansanedustajalle Mauri Peltokankaalle luettiin syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti tavoittelee säästöjä maahanmuutosta ja kehitysavusta

Toive Ruotsiin: Hultqvistin linja jatkukoon

MT-gallup: Lähes 27 prosenttia suomalaisista tahtoisi Sanna Marinin myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, mutta vielä useampi miettii yhä kantaansa