Ihmiset & kulttuuri

Johanna Koivu vaihtoi ammattia Elonkerjuun kiertuevuosien jälkeen – "Tuntuu kuin olisin elänyt silloin jonkun muun ihmisen elämää"

Johanna Koivu oppi muusikkouralla unen ja henkisen hyvinvoinnin merkityksen.
Jarkko Sirkiä
Johanna Koivun elämä on hyvin erilaista kuin Lauri Tähkä & Elonkerjuun menestysvuosina. ”Tuntuu kuin olisin elänyt silloin jonkun muun ihmisen elämää. Mutta muuttuuhan se ihminen väkisinkin, kun tietyt asiat jäävät sivuun ja hän alkaa korostaa uusia asioita.”

Elonkerjuu-yhtyeen ex-viulisti Johanna Koivu jätti muusikon uran taakseen ja hankki uuden ammatin. Hän ei haikaile bändivuosien perään.

”Aurinko laski selkäni takana ja edessäni oli hiljainen moottori­tie. Siinä hetkessä ymmärsin, että nyt yksi ovi meni kiinni lopullisesti.”

Näin Koivu muistelee tunnelmiaan elokuisena iltana vuonna 2016. Hän oli esiintynyt Elonkerjuu-yhtyeen kanssa Seinäjoen Vauhtiajoissa ja oli ajamassa kotiinsa Helsinkiin. Keikka jäi Koivun viimeiseksi Elonkerjuussa. Samalla päättyi hänen 16-vuotinen uransa muusikkona.

Nyt Koivu istuu hyvinvointi­palveluja tarjoavan Oloni-klinikan tiloissa Helsingin Ruoholahdessa. Hän on ammatinharjoittajana klinikan listoilla ja tarjoaa mentaalivalmennusta.

Viuluun Koivu on koskenut viime vuosina teatteriesityksissä sekä satunnaisilla hääkeikoilla.

”Musiikista luopumista helpotti se, että tein sitä ammatikseni aika pitkään. Mutta tuntui silti raskaalta luopua tutusta ja turvallisesta ammatista, koska uutta työtä ei ollut odottamassa”, Koivu sanoo.

Hänen elämänsä on muuttunut täysin. Kalenteri ei enää täyty kiertue- ja studiopäivistä. Työmatkat taittuvat polkupyörällä tai paikallisbussilla, ja töistä hän ehtii aina illaksi kotiin.

Koivu nautti soittamisesta, mutta epäsäännöllinen keikkaelämä ei sopinut hänelle. Hän kärsi lähes jatkuvasta univajeesta.

Raskaan keikkaelämän vastapainoksi Koivu alkoi opiskella tanssi- ja liiketerapiamenetelmien ohjaajaksi. Sitä kautta heräsi kiinnostus hyvinvointivalmentamisesta ja syntyi myös hyvinvointimedia Koivu-TV.

Koivun lähtökohta mentaalivalmentajana on, että keho ja mieli eivät ole eri asioita.

”Elämänkokemuksemme varastoituvat meihin, ja henkinen pahoinvointi saattaa tulla esille fyysisinä oireina. Jos omaa kehoyhteyttä vahvistetaan ja annetaan asioiden tulla läpi, sillä on usein positiivinen vaikutus.”

Hän peräänkuuluttaa myös armollisuutta: elämä ei voi olla aina täydellistä ja pelkkää onnistumista.

”Monelle ihmiselle tulee tarve olla putkessa ja laittaa kaikki energia siihen, että arjen saa pyörimään aamusta iltaan. Mutta olisiko jotain keinoa, jolla omaa arkeansa voisi helpottaa?”

Kulunut vuosi on ollut Koivulle haasteellinen. Hän sairastui keväällä koronaan ja sai pitkittyneen sairastelun seurauksena välilevyn pullistuman.

”Korona jätti jälkeensä kiitollisuuden omaa terveyttä kohtaan. Tein samalla omaa sisäistä työtäni. Jos jatkossa kohtaan vaikean asian, syöksyn suoraan syvään päähän ja selvitän sen.”

Teuvalta lähtöisin oleva Koivu on asunut viime vuodet Helsingissä. Vaikka hän viihtyy pääkaupungissa, kaipuu koti­lakeuksille on kova.

”Luontoyhteys maalaistyttönä on vahva. Kävimme perheemme kanssa ahkerasti marjastamassa ja lenkkeilemässä metsissä. Onneksi koskematonta luontoa löytyy paljon myös täältä pääkaupunkiseudulta.”

Koivu kertoo eläneensä hyvän ja turvallisen lapsuuden.

”Kuljin pyörällä kavereiden luona ja harrastuksissa. Vanhemmat antoivat minun kulkea vapaasti, koska tulin aina sovittuna aikana kotiin ja tein läksyni tunnollisesti.”

Viulunsoitto tupsahti Koivuin elämään seitsemänvuotiaana, kun isä löysi sattumalta edesmenneen papan viulun.

”Isä laittoi viulun kuntoon. Se oli lapselle vähän liian iso, mutta sain opeteltua sillä soiton alkeet. Teuvalainen kansanmusiikin pioneeri Mauno Rinta-Säntti sanoi vanhemmilleni, että tyttärenne on niin musikaalinen, että hänet kannattaa viedä soittotunneille Kauhajoen Panula-opistoon. Näin tapahtuikin.”

Viulunsoitto oli kuitenkin harrastus muiden joukossa, eikä Koivu haaveillut, että siitä tulisi ammatti.

”Show-tanssi kiinnosti minua vielä enemmän, mutta koska sitä ei voinut harrastaa Teuvalla, minun oli tyydyttävä kansantanhuihin.”

Lukion jälkeen Koivu alkoi kaivata suurempiin ympyröihin. Halu mennä ja nähdä uutta oli valtava.

19-vuotiaana hän karisti Teuvan pölyt jaloistaan ja lähti au pairiksi Ranskaan. Sen jälkeen asuinpaikat vaihtuivat Helsingin ja Hampurin kautta Lontooseen, jonne Koivu asettui ja jossa hän valmistui teatteritaiteen maisteriksi.

”Se oli seikkailun ja itsensä etsimisen aikaa. Hyppäsin täysillä teatterin ja taiteen maailmaan.”

Suurkaupungin teatterialalla oli kova kilpailu mutta myös paljon mahdollisuuksia. Koivulla oli oma agentti, joka etsi hänelle sopivia rooleja.

Vuosituhannen vaihteessa Koivu liittyi Teuvan ajoilta tuttujen Lauri Tähkän ja Simo Rallin perustaman Lauri Tähkä & Elonkerjuun viulistiksi.

Hän sukkuloi pitkään kahden maan välillä. Lopulta hänen piti valita orastavista uraputkista toinen.

Koivu halusi katsoa Elonkerjuu-kortin. Hän palasi Etelä-­Pohjanmaalle. Samalla hän sai työpaikan Etelä-Pohjanmaan Opistosta tanssi- ja teatteri-­ilmaisun opettajana.

Muuttaminen ja maiseman vaihto on ollut hänelle usein kriisin paikka. ”Ensimmäinen kriisini koin muuttaessani pois Suomesta ja toisen, kun palasin Lontoosta eikä Suomi ollutkaan sama paikka kuin lähtiessä. Ihmiset ja paikat olivat muuttuneet, mutta oma mieleni oli jäänyt nollatilaan.”

Lauri Tähkä & Elonkerjuu nousi pieneltä kylältä Suomen suosituimpien bändien joukkoon. Levyt myivät platinaa ja keikkapaikat myytiin loppuun. Julkisuuskin tuli mukaan elämään.

Haikeutta Koivu ei muusikon uraa kohtaan tunne, vaikka toisinaan hän kaipaa isoilla festivaalilavoilla esiintymisen tuomaa tunnetta.

Hän muistelee erityisen hyvällä aikaa, jolloin yhtyeessä vallitsi innokas yhdessä tekemisen meininki.

”Kasvoimme ja teimme asioita yhdessä. Opimme musiikin lainalaisuuksia ja löysimme itsellemme parhaat yhteistyökumppanit. Se kannatteli meitä.”

Koivu on aloittanut useita kertoja nollasta ja hypännyt tuntemattomaan. Kiinnostus ja intohimo uusia asioita kohtaan ajavat häntä eteenpäin.

”Kääntöpuolena on se, että tällainen elämä on epävarmempaa. Olisi varmasti ollut helpompaa kulkea yhtä urapolkua pitkin”, hän pohtii.

Koivun mukaan hyvinvointiala vaatii jatkuvaa opiskelua, jotta pysyy ajassa kiinni. Uuden etsiminen siis jatkuu.

”Meille sanottiin Lontoon teatterikoulussa, että älkää ajatelko itseänne liian kapeasti. Opetelkaa näyttelemään muutakin kuin pelkkää Shakespearea. Taisin käsittää asian hieman laajemmin.”

Johanna Koivu

  • Valmistui taiteiden maisteriksi Lontoossa. Draaman opettaja ja esiintyvä taiteilija.
  • Toimii esiintymiskouluttajana perustamansa Karisma Coach -konseptin kautta sekä mentaalivalmentajana ja tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaajana.
  • Tuottaa videosisältöjä sosiaaliseen mediaan sekä käsikirjoittaa ja tuottaa omaa KoivuTV-hyvinvointimediaa.
  • Viulisti ja sovittaja Elonkerjuu-yhtyessä vuosina 1999–2016.
  • Syntynyt Teuvalla, asuu ­Helsingissä.
  • Harrastaa pilatesta, tanssia, teatteria ja elokuvia.

Lue lisää

Video: Harvinainen yhteishaastattelu: 20-vuotias Elonkerjuu juhlii "elämän pisintä ihmissuhdetta", vaikka lopettaminenkin on ollut lähellä

Katri Liimatainen jätti toimistotyön taakseen ja perusti kotieläinpihan – ”On ihan erilainen fiilis mennä illalla nukkumaan"

Lauri Tähkä rimpuilee irti pohjalaisuudesta: "Se, että ollaan hyviä miehiä, kun tapellaan, huudetaan ja möykätään, on minulle väärä tapa ja ahdistavaa”

Elonkerjuun uusi laulaja jätti levyalan ja palasi kotikonnuille: "Arjen laatu on parempaa landella"