Ihmiset & kulttuuri

"Viime keväänä havahduin ajatukseen, että haluan kertoa enemmän, kuinka olen kaiken sydämessäni tuntenut" – Sinivalkoisen äänen kauan odotettu elämäkerta on työn alla

Teos ilmestyy keväällä 2023, kun Katri Helenan ensimmäisestä levytyksestä tulee kuluneeksi 60 vuotta.
Kari Salonen
"Haluan kertoa, kuinka elämänkokemukset ovat vaikuttaneet ajatteluuni ja elämänymmärrykseeni ja sen, miten olen kaiken sydämessäni tuntenut”, Katri Helena kertoo taustaksi päätökselleen julkaista elämäkerta.

Levytyksiä seitsemällä vuosikymmenellä, lähes kaksi miljoonaa myytyä levyä ja miltei loputtomasti tunnettuja kappaleita, joiden kautta suomalaiset ovat käsitelleet ilojaan ja surujaan. Katri Helena Kalaojan (s. 1945) ura suomalaisen musiikin eturivissä on ollut poikkeuksellinen.

Sinivalkoisen äänen takana on rikkaan elämän elänyt ihminen, joka on välittänyt musiikillaan paljon, mutta puhunut itsestään ja elämästään harkitusti. Elämäkertaa kirjoittava Elina Hirvonen sanoo tunteneensa aina sympatiaa Katri Helenan henkilöä kohtaan, vaikka ei tunne laulajaa entuudestaan henkilökohtaisesti.

”Katri Helena on koskettanut musiikillaan lähes jokaista suomalaista, mutta on samaan aikaan yksityinen henkilö. Hän on tehnyt elämässään omanlaisiaan ratkaisuja. Hän on kiehtova ihminen, jonka elämässä ja ajatuksissa on ainekset monitasoiseen teokseen”, Elina Hirvonen pohtii kustantajan tiedotteessa.

Katri Helena kokee ajan olevan oikea hänen oman tarinansa kertomiselle. Lukijoilleen hän tahtoo välittää sen, mitä elämän kipeät ja kauniit asiat ovat opettaneet hänelle itselleen.

”Ajattelin kaikki nämä vuosikymmenet, että minun elämäntarinani on kerrottu lehtijutuissa pieninä palasina, ja se riittää. Viime keväänä havahduin ajatukseen, että haluan kertoa enemmän. Kuinka elämänkokemukset ovat vaikuttaneet ajatteluuni ja elämänymmärrykseeni ja sen, miten olen kaiken sydämessäni tuntenut”, Katri Helena kertoo tiedotteessa.

Elina Hirvonen (s. 1975) on kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvien tekijä. Häneltä on julkaistu yhteensä neljä romaania. Hirvosen esikoisromaani Että hän muistaisi saman oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Hänen teoksiaan on käännetty yli kymmenelle kielelle.

Elämäkerran julkaisee Johnny Kniga. Johnny Kniga on osa Werner Söderström Osakeyhtiötä.

Lue lisää:

Antaa palaa, kun siltä tuntuu, kannustaa Katri Helena

Katri Helena ei pääse esiintymään Tangomarkkinoille: "Lääkitys on aloitettu, mutta ottaa oman aikansa ennen kuin arvot kohentuvat"

Lue lisää

Keskustan ja kokoomuksen yhdistyminen olisi Simon Elon mielestä ratkaisu porvarien hajaannukseen: "Kaupunkien ja maaseudun keskustaoikeistolaiset voisivat viimein lyödä kättä päälle ja yhdistää voimansa"

Joel Hallikaisen lapsuus oli niin rikkinäinen, että hän kuvaa itseään vahingoksi: "Toinen vahinko on Kuurankukka"

Kirja-arvio: New Yorkista maaseudulle muuttanut taiteilija kohtasi pikkukaupungin vainon – vahva usko omaan tekemiseen ja pettämätön kauneuden taju on vienyt vaikeuksienkin yli

Kirja-arvio: Claes Andersson menestyi alalla kuin alalla, mutta rakkauselämän lepattavuus leimasi perhesuhteita