Ihmiset & kulttuuri

18-vuotispäivä tarkoitti Vuoden nuorelle lintuharrastajalle lupaa lähteä rengastamaan lintuja – "Kun lintuharrastuksessa pääsi alkuun, se oli menoa sitten"

Posiolainen lukiolainen Akseli Myllyneva tähtää opiskelemaan biologiaa.
Jyrki Mäkelä
Lintuharrastuksessa Akseli Myllynevaa kiinnostaa erityisesti harrastuksen tieteellinen puoli, ei tiettyjen lajien bongaaminen.

BirdLife Suomi on valinnut 18-vuotiaan Akseli Myllynevan Vuoden nuoreksi lintuharrastajaksi.

Lapin Posiolla asuva lukiolainen kertoo olleensa innokas luonnossa liikkuja jo lapsena. Lintuharrastus tuli mukaan vuonna 2017.

"Kun lintuharrastuksessa pääsi alkuun, se oli menoa sitten, eikä ole käynyt mielessäkään, että lopettaisin", Myllyneva kertoo.

Myllyneva kerää lintuhavainnoistaan toisinaan pinnoja, mutta ei tee sitä tavoitteellisesti.

"Bongariksi en itseäni miellä", hän lisää.

Bongarilla tarkoitetaan lintuharrastajien keskuudessa sitä, että mennään katsomaan jotain tiettyä lintuyksilöä, jonka tiedetään olevan jossain tietyssä paikassa.

Lintuharrastuksessa Myllynevalle on tärkeää erityisesti harrastuksen tieteellinen puoli. Linnustonseurannoissa hän on osallistunut esimerkiksi talvilintulaskentoihin ja pesimälinnuston linjalaskentoihin.

Myllyneva suoritti lintujen rengastamiseen vaadittavan kokeen jo viime vuonna, mutta koska rengastajalta vaaditaan 18 vuoden ikää, hänen piti odottaa tämän vuoden elokuuhun, jotta vaadittava ikä tuli mittariin. Syksyn aikana hän on ehtinyt rengastaa yli 30 helmipöllöä ja muitakin pöllöjä.

Täysi-ikäisyys toi Myllynevalle myös ajokortin, mutta lintuharrastaja liikkuu edelleen valtaosin pyörällä 30 kilometrin säteellä kotoaan. Ajokortti on kuitenkin mahdollistanut esimerkiksi sen, että Myllyneva pystyi lupautumaan mukaan kotkanpesien etsintään.

Myllynevan on tarkoitus saada valkolakki ensi keväänä, ja lukion jälkeen vuorossa on varusmiespalvelus. Nuorella miehellä on myös muita tulevaisuudensuunnitelmia, eikä lintuharrastuksesta ole siinä ainakaan haittaa.

"Biologiaa olisi tarkoitus hakea opiskelemaan."

Lue lisää:

Lintubongari ikuisti ryhmäkuvaan harvinaiset vieraat: Mehiläissyöjät hämmästyttävät lokakuisessa Vaasassa

Veikka, 8, lähtee linturetkelle vaikka ennen koulupäivää – kilpailuhenkinen lintuharrastaja on havainnut tänä vuonna jo 178 lintulajia (MT Plus)

Poikkeuskevät pitää lintuharrastajat lähiluonnossa – Suomenojan lintualtaalla oli viikonloppuna ryysis

Lue lisää

Maanomistajat jäivät ilman suoraa tietoa maidensa kuulumisesta maakunnallisesti tärkeisiin lintualueisiin – lintuyhdistykset kokosivat tiedot vapaaehtoisvoimin

Katse kohti taivasta! Kymmenet tuhannet lintuharrastajat kirjaavat viikonloppuna lajihavaintoja

Video: Mikä uskomaton määrä kottaraisia! Parven bongannut lintuharrastaja ei ole aikaisemmin törmännyt vastaavaan

Julma näytelmä käynnissä: Merikotkilla pitopöydässä merimetsosaaren poikaset – katso suoraa lähetystä linkistä