Ihmiset & kulttuuri

Ansioristillä palkittu MT:n Eija Mansikkamäki: "Toimittajan työ on ihan unelmahomma"

Maaseudun Tulevaisuuden toimittajalle Eija Mansikkamäelle luovutettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristi.
Jaana Kankaanpää
Monessa mukana. Kirjojen tekeminen ja tanssiohjaajan opinnot ovat tuoneet lisää sisältöä toimittaja Eija Mansikkamäen vapaa-aikaan.

Politiikan toimittaja Eija Mansikkamäki on toimittajan urallaan tuonut päätöksenteon ja politiikan ilmiöt lähelle ihmisiä ja yleisöä. Henkilöhaastatteluissa Mansikkamäki haluaa ymmärtää, mikä ihmisiä vie elämässään ja valinnoissaan eteenpäin.

"Olemme kaikki haparoivia, tapahtumat ja sattumat ohjaavat ihmistä. Nämä asiat kiinnostavat minua."

Eija Mansikkamäki, 50, on työskennellyt koko 25 vuoden uransa toimittajana Maaseudun Tulevaisuudessa.

"Puolet elämästäni", Mansikkamäki laskee.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta myönsi Eija Mansikkamäelle itsenäisyyspäivän huomionosoituksena ritarikunnan ansioristin.

Elintarviketieteiden maisteriksi valmistunut Mansikkamäki tuli kesätoimittajaksi Maaseudun Tulevaisuuteen jo vuonna 1993. Tehtävät ja haastateltavat ovat vuosien aikana vaihtuneet: ruokatoimittaja, uutistoimittaja, Brysselin kirjeenvaihtaja, eduskuntatoimittaja, politiikan toimittaja.

Työnantaja, Maaseudun Tulevaisuutta kustantava Viestilehdet Oy, on pysynyt. Toimittajan työnkuva on muuttunut internetin ja tekniikan myötä, mutta toimittajan tehtävistä Mansikkamäki ei vaihtaisi toiseen:

"Toimittajan työ on ihan unelmahomma!"

Haastateltavat ovat olleet politiikoista tangokuninkaallisiin ja kaikkea siltä väliltä.

Raskainta? Jatkuva kiire työssä.

Keravalla asuva Mansikkamäki on toiminut kunnallispolitiikassa Keravalla kokoomuksen edustajana vuosina 2012–2017.

Työpaikkansa työsuojeluvaltuutettuna toimiva Mansikkamäki on opiskellut myös lähihoitajaksi. Koulutuksesta on ollut hyötyä niin kuntapäättäjänä kuin sote-asioista kirjoittavana toimittajanakin.

Lavatanssia harrastava Mansikkamäki ei nyt korona-aikana ole uskaltautunut tanssilavoille, mutta tanssiohjaajan kurssi on tuonut lisää sisältöä vapaa-aikaan ja kehittyminen veneilijänäkin kiinnostaa.

Kirjoittaminen jatkuu vapaa-ajalla: hän sai juuri valmiiksi sukuselvityksen tekemiseen rohkaisevan uuden Sukuni tarina -kirjansa. Viime syksynä Otava julkaisi hänen "Kun minua ei enää ole" -kirjansa.

Itsenäisyyspäivää Mansikkamäki aikoo viettää kotonaan Keravalla perheen parissa.

"Kakkukahvit mitalin ja itsenäisyyspäivän kunniaksi voin keittää ja sytytän perinteiden mukaisesti ikkunalle kynttilät. Ansiomerkin saaminen on minulle suuri kunnia ja ajattelin, että nyt jos koskaan on hyvä hetki miettiä, kuinka pidämme huolta kansakunnan yhteishengestä ja toisistamme", Mansikkamäki miettii.

Työnantaja Viestilehdet on tavallisesti jakanut huomionosoituksena ritarikunnilta haetut ansiomerkit MTK:n ja Viestilehtien henkilökunnan vuosijuhlassa tammikuussa. Koronan ja sen tuomien rajoitusten vuoksi perinteinen loppiaislounas jää nyt tammikuussa väliin.

Lue myös:

Paula Risikko sai onnitteluviestin kannattajaltaan: "Komentajamerkki sopii pohjalaiselle naiselle!"

"Suuri tunnustus", sanoo MTK:n ll puheenjohtaja Mauno Ylinen ritarimerkistään

Katso tästä, ketkä kaikki saavat itsenäisyyspäivänä myönnettävät kunniamerkit

Lue lisää

Video: Mitä MT:n politiikantoimittajat toivovat pääministerille joululahjaksi? Entä kuka sopisi Helsingin pormestariksi?

Paula Risikko sai onnitteluviestin kannattajaltaan: "Komentajamerkki sopii pohjalaiselle naiselle!"

Video: MT ilmestyy tänäänkin verkossa ja näköislehtenä – perjantain pääuutisina terästehtaan päästöt, kannabiksen kannatus ja selvitys siitä, kuinka S-ryhmästä tuli niin iso

MT:n toimittaja halusi varautua omaan kuolemaansa – Eija Mansikkamäki teki kirjan kaikille kuolevaisille, koska sellainen puuttui