Ihmiset & kulttuuri

Näin voit vähentää joulun ympäristövaikutuksia, stressiä ja rahankulua MT:n ympäristötoimittajan vinkeillä

Katja Lamminen käärii lahjat sanomalehden sivuun tai kirppikseltä löytyneeseen pitsiliinaan ja solmii ympärille paperinarun.
Sanne Katainen
Katja Lammisen mielestä ekologisen joulun viettäminen ei ole mistään luopumista, vaan laadukkaampien vaihtoehtojen valitsemista.

Maaseudun Tulevaisuuden ympäristötoimittaja Katja Lamminen neuloi miesystävälleen joululahjaksi villasukat ja kääri ne paketiksi sanomalehdestä repäistyyn sivuun.

"En yleensä anna tavaralahjoja, mutta jos annan, niin näin saa kivoja paketteja. Ostaa lisäksi askartelukaupasta paperista pakettinarua eikä mitään muovista."

Lammisella on tallessa myös vanhoja lahjapapereita ja -pussukoita, jotka hän käyttää uudestaan.

Lamminen asuu yksin Helsingin keskustassa ja viettää joulua miesystävänsä luona tämän talossa Helsingissä. Kummallakaan ei ole lapsia, mutta Lammisella on kummilapsia.

"Heille olen ostanut leluja kirppikseltä, sillä ei pieni lapsi näe eroa, onko tavara käytetty vai ei. Muuten suosin hyötylahjoja – teen esimerkiksi ruokakoreja tai ostan lahjakortin vaikka johonkin palveluun."

Lammisesta on vapauttavaa, kun ei joulun alla tarvitse juosta krääsäkaupoissa tai ostoskeskuksissa, vaan voi ostaa palvelut verkosta ja tilata tuotteita maatilojen suoramyynnistä.

"Jos ylikulutuksen välttäminen ei motivoi ekojoulun viettämiseen, niin voi ajatella ajan ja vaivan säästöä. Siinä karistaa turhan stressin ja samalla palvelee ympäristöä."

Lamminen sanoo olevansa umpikaupunkilainen, joka kiinnostui ympäristöasioista lapsena partiossa. "Partio oli luonteva väylä päästä luontoon ja pohtia ympäristökysymyksiä."

Kun ovi ei auennut ympäristötieteiden opintoihin, Lamminen opiskeli metsänhoitajaksi ympäristötieteet sivuaineenaan. "Se oli hyvä tutkinto ja valmensi työelämään."

Ympäristötietoisuus näkyy Lammisen arjessa esimerkiksi siinä, että hän vierastaa kaikenlaista omistamista.

"Asunnon omistan, mutta kaikkea muuta mieluummin vuokraan. En muista, milloin olisin ostanut vaatteita muualta kuin kirppiksiltä, enkä osta kotiin juurikaan lihaa. Ennen korona-aikaa tuli matkusteltua jonkun verran, mutta sitäkin mietin nyt kriittisemmin."

Lammisen äiti asuu Espanjassa, missä Katja on käynyt häntä tapaamassa säännöllisesti, viimeksi tämän vuoden alussa.

"Nyt lennähdykset viikonlopuksi ulkomaille tuntuvat aika tunkkaiselta ajatukselta, vaikkei olisi koronaakaan. Onneksi junallakin pääsee, kun varaa vain enemmän aikaa."

Sanne Katainen
Lahjapaperiksi käy hyvin sanomalehden sivu, joka solmitaan paketiksi paperinarulla.

Aikuisen pariskunnan joulupöytään ei hankita kinkkua, vaan suunnitelmissa on tilata joko hanhi tai ankka kotimaiselta tuottajalta. Laatikoita Lamminen ei rupea värkkäämään itse, vaan ostaa ne Kallion Reko-ringistä.

Joulukuusta Lammisella ei ole aikuisiällä ollut. Joskus kuusen virkaa ovat toimittaneet kaadetuista männyistä irronneet oksat.

Kotiinsa Lamminen ripustaa jouluvalot, jotka ovat peräisin "jostain 70-luvulta". Tallessa on myös lapsena tehtyjä koristeita. Yhtään joulukoristetta Lamminen ei muista itse ostaneensa.

"Olemme kumpikin aika askarteluhenkisiä. Mies on sulattanut kynttilänjämiä munakennoon takansytykkeiksi ja tehnyt ulkotulia vanhoista steariineista. Jämien hyödyntäminen on semmoista kivaa pipertämistä, jossa voi käyttää kekseliäisyyttä."

Kun Lammiselta kysyy omaa joululahjatoivetta, hän pysähtyy miettimään.

"Ei ainakaan mitään tavaraa! Ilahtuisin esimerkiksi jostain ravintolalahjakortista tai siitä, että nimissäni on lahjoitettu vaikkapa vuohi kehitysmaahan."

Sanne Katainen
Vain mielikuvitus on rajana joululahjatalkoissa. Kaunis pakkaus syntyy vaikkapa vanhasta pitsiliinan palasta ja somisteena voi käyttää joulukuusen koristeita. Kääreeksi on päätynyt myös vanha vappuilmapallo.

Sanne Katainen

Lue lisää

Uudenlainen jäteauto hillitsee rekkarallia, kun jätteiden lajittelua tehostetaan pääkaupunkiseudun pienissä taloyhtiöissä

EU-parlamentti hyväksyi kiertotalousohjelman, jossa myös puun käyttö mainittu – Elsi Katainen: "Parlamentti antaa tuen metsäpohjaisille biotuotteille"

Etäisyyden pitäminen jouluna on välittämistä

Missä maassa purraan jouluhalkoa, entä missä rakennettiin ensimmäiset piparkakkutalot? Testaa visalla tietosi eri maiden jouluperinteistä