Ihmiset & kulttuuri

Kuuntele tai lue MT:n joulusatu: Konsultti Kouhonen järkeistää joulun

Korvatunturin paja on luottanut vuosisatojen hiomiin perinteisiin. Olisiko nyt kuitenkin aika tuulettaa koko tuotantokoneisto 2020-luvulle?
Jukka Pasonen

Voit myös kuunnella joulusadun Aura Pilkaman ja Kaijaleena Runstenin lukemina. Äänityksen on hoitanut Jarno Mela.

– Sopiihan, että videoimme tämän miitingin, toimitusjohtaja Pukki?

– Mikään toimitusjohtaja, ihan vain joulupuk…

– Wotevö, videolta voimme tarkistaa sovitut päätökset. Jos siis vaikka jostain syystä tulisi kiistaa sovituista seikoista. Mikä tietysti on meidän kanssa asioidessanne ihan olematon mahdollisuus.

– Niin, mistäh…

– Kustannukset alas, tuotanto ylös, se on meidän mottomme. Allokointi, fokusointi, optimointi, priorisointi ja indikointi ovat yksinkertaiset ydinkohtamme.

– Kuulostaa vähän vieraalta kielel…

– Jos aloitetaan vaikka tästä yrityksenne ympärivuotisesta lasten käyttäytymisen valvontavelvollisuudestanne.

– Niinkään yritys, Korvatunt…

– Nykyiselläänhän toimintanne perustuu vanhakantaiseen, kustannustehottomaan, tonttuvoimavaltaiseen tarkkailuun. Se todellakin kaipaa kipeästi pikaista explisiittistä suoristamista.

– Mutta vuosisatojen perint…

– Ipana-anturimme on ehdottoman luotettava ja huomaamattomasti lasten vaatteisiin kiinnitettävä viimeisintä teknologiaa hyödyntävä mittausmokkula. Sen internetin välityksellä reaaliajassa kertomat kiihtyvyys- ja meluarvot takaavat tasapuolisen kiltteyspisteytyksen.

– Olisiko vähän liiankin tarkkaa valvont…

– Bluetoothin kautta keskustelevan lahja-appimme kanssa se mahdollistaa toiveiden päivityksen ja priorisoinnin viime hetkellä, jopa vielä aattonakin ennen kello kahtatoista. Yhdistettynä pettämättömään logistiikkaketjuumme se synnyttää täydellisen joulun kokemuksen.

– Eihän nyt pelkät lahjat…

– Ja Korvatunturi-yrityksenne lahjojen valmistuksen voimme tehostaa viisinkertaiseksi automaatio-robotisaatio-ratkaisuillamme. Samalla syntyy huomattavia säästöjä muori- ja tonttukustannuksissa. Tuotannon käynnistyttyä tarvitaan vain muutama silmäpari valvomoon. Puuron ja patjaolkien kulutus voidaan supistaa murto-osaan nykyisestä.

– Täytyyhän muorin ja tonttujenkin jollakin elä…

– Niin että eiköhän laiteta saman tien kokonaisvaltainen koeprojekti pystyyn!

Päälle päätteeksi konsultti Kouhonen pomppasi ylös, kahmaisi joulupukin käden kouraansa ja ravisteli sitä hyvän tovin sovitun kaupan merkiksi.

Tunnin kuluttua Korvatunturille kiisi viisi rekkaa täynnä ruuveja, rattaita ja namiskoita. Perään saapui toiset viisi rekkaa täynnä robotteja, jotka alkoivat kiivaasti kasata lahjantuotantolinjoja ensiksi tulleiden rekkojen tuomista vempaimista.

Samalla Kouhosen vikkelät vakoojarobotit kävivät salaa kiinnittämässä lasten vaatteisiin ipana-antureita ja etäasensivat kaikkiin Suomen puhelimiin ja tabletteihin lahjojenhallinta-apin.

Jo samana iltana alkoi Korvatunturin uuteen virtuaaliseen tietojärjestelmään tippua lahjatoiveita. Eeli halusi uuden rattiohjaimen, ei kun sittenkin koripallon, ei kun paloaseman, ei kun sähköjunan…

Väsymätön robotti paiskoi lahjatoivetta kasaan reaaliajassa huippuvauhtia. Ennen kuin Eeli viimein nukahti, pakkauslinjalle oli mennyt leluja puolen tonnin verran.

Pakkausautomaatti kääräisi sen kustannussäästöjen vuoksi yhteen valtavaan pakettiin, jota siirtäjäbotti yritti saada nostetuksi kuljetusvaunuun. Liikuttajalaite ähelsi aikansa, kunnes siltä kärähtivät käämit.

Mitäpä muuta olisi voinut odottaa, koska sen suurin sallittu kuorma oli vain 73 kilogrammaa. Näin tuotantolinja numero yksi tukkiutui lähes alkuunsa.

Samaan aikaan toisella tuotantolinjalla valmistui Venlan vaatimaton toive: pieni nukke. Robotti ei ymmärtänyt näin yksinkertaista ja yksilöimättä toivetta. Sen näytöllä vilkkui: pieni ok! nukke ok! laulava? tanssiva? pissaava? itkevä? kammattava? kylvetettävä? puettava???

Sekunnin viiveen jälkeen robotin raajat alkoivat viuhtoa hurjasti. Kun ne lopulta pysähtyivät, liukuhihnalla makasi jotain nuken tapaista – tai no olisi maannut, jos olisi pystynyt.

Seitsemän jalkaa, kahdeksan kättä ja kolme päätä puettuna 11 vaatekertaan sai nuken näyttämään epämääräiseltä möykyltä, joka jäi vaappumaan vaarallisen lähelle liukuhihnan laitaa.

Kolmannella linjalla oli valmistumassa Oliverin sähköauto. Paitsi, että kokoojarobotti vuoroin kokosi ja vuoroin purki autoa. Oliverin ipana-appi nimittäin ilmoitti, että kiltteyspisteet eivät riitä hienoon autoon. Tai sittenkin riittävät. Eivät riitä. Riittävät. Eivät riitä...

Robotti ei kestänyt pakittamista, vaan kuumeni niin, että sen oli pakko mennä takaperin ulos jäähylle. Sitä sen ei olisi pitänyt tehdä, sillä ulkona oli 25 astetta pakkasta, eikä sitä ollut rakennettu toimimaan kylmässä. Se ei jaksanut takaisin lämpimään, vaan juuttui takapuolestaan hankeen.

Oliver ei tiennyt aiheuttamastaan hyytymisestä mitään. Hänellä vain oli vuoroin väsymyksestä johtuva iltakiukku, vuoroin rauhoittava halihetki iltasadun lomassa.

Robotit oli ohjelmoitu niin, että yhden vioittuessa ehjien robottien ensisijainen tehtävä oli jättää mikä tahansa muu tehtävä ja rientää korjaamaan rikki mennyt lajitoveri kuntoon.

Pian joulupukin pajan edessä oli kasa pakkasen kangistamia peltiheikkejä. Pukki ja muori eivät jääneet neuvottomiksi. He kutsuivat tonttulan väen ja porot raivaamaan robotit takaisin rekkoihin. Samalla vauhdilla tyhjennettiin pajarakennus toimimattomista tuotantolinjoista.

Yhteisvoimin saatiin Eelin puolen tonnin lahjamöykkykin tungetuksi yhden perävaunun luukkujen taakse.

Juuri kun tonttulan väki ehti vetää henkeä urakan päätteeksi, taivaalta alkoi kuulua helikopterin säksätys. Kouhonen oli saanut puhelimeensa etähälytyksen häiriöstä ja saapui katastrofia katsastamaan: ”Ette voi tehdä noin, työmme on vielä kesken. Sopimuksemme mukaiset porojakelun korvaavat suurtehodroonit ovat vielä testaamatta!”

Kun kukaan Korvatunturin väestä ei näyttänyt ottavan Kouhosen sanoja vakavasti, esille kaivettiin video sopimuksen synnystä. Konsultti klikkasi käynnistyspainiketta, mutta ruudulla näkyi vain mustaa.

”Olisiko jäänyt linssisuojus kameran objektiivin eteen”, nauroi tekniikkatonttu Taituri.

Onneksi Korvatunturin automaatio-operaatio loppui liki yhtä nopeasti kuin alkoikin. Tonttulan väki pääsi jatkamaan joululahjojen valmistustaan ja porot tankkaamaan jäkälää ennen pitkälle matkalle lähtöään.

Tänäkin vuonna joulurauha tuli täpärästi pelastetuksi. Myös konsultti Kouhoselle.

Hauskaa Joulua!

Lue lisää

Poliisi selvitti jouluna pahoinpitelyitä, tuhopoltosta Muumimaailmassa kaivataan vihjeitä

Tiesitkö, että joulupuusta voi ottaa hyödyn irti myös joulun jälkeen? Aarre: Kuusi alkaa kasvattaa ruuanlaittoon kelpaavia kerkkiä, jos se saa riittävästi vettä ja lämpöä

Joulukonserttikiertue jouduttiin suureksi osaksi perumaan, mutta Antti Railion joulurauhaa se ei häiritse – perheen paras paketti tuli jo pari kuukautta ennen joulua

Video: "Rauha on joulun ytimessä" – emerituspiispa Eero Huovinen ja MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen toivottavat lukijoille hyvää joulua