Ihmiset & kulttuuri

Korona tarttuu henkilöautossakin – autoon tulee suhtautua tarttumisriskin suhteen samoin kuin muihinkin kulkuneuvoihin

Kaikkien ikkunoiden avaaminen on paras keino ehkäistä virusten leviämistä autossa, mutta Suomen talvessa tutkimustulos ei toimi.
Sanne Katainen
Korona tarttuu henkilöautossa samoin kuin muissakin liikennevälineissä.

Amerikkalainen tutkijaryhmä teki tietokonemallinnuksia hiukkasten ja aerosolien kulkeutumisesta ilman mukana henkilöautossa ajon aikana. Eniten hiukkasten siirtymistä kuljettajalta takana oikealla istuvalle matkustajalle ja päinvastoin tapahtui silloin, kun ikkunat olivat kiinni ja ilmanvaihto perustui auton omaan järjestelmään, jossa ilma tulee edestä ja poistuu takaa.

Paras tilanne saatiin avaamalla kaikki ikkunat. Etuikkunoista ilma virtaa ulos ohivirtauksen aiheuttaman alipaineen vuoksi. Takaikkunoiden kohdalla alipainetta ei ole ja ilma tulee sisään. Tällöin sisäilma vaihtuu hyvin nopeasti. Myös vasemman takaikkunan ja oikean etuikkunan avaaminen katkaisi virtauksen kuljettajan ja matkustajan välillä.

Suomen oloissa on turvauduttava auton omaan ilmanvaihtoon jo lämmityksenkin vuoksi. Henkilöautoon tulee suhtautua koronan tarttumisriskin suhteen samoin kuin muihinkin kulkuneuvoihin.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Lue lisää

Katso kuinka moni kunnassasi on saanut rokotteen – nopeinta rokotustahti on maaseudun pienillä paikkakunnilla

Kansanedustajat tyrmäsivät yhtenä rintamana Ano Turtiaisen koronapuheet

Miten muuttuvat ruokailutavat yli 20 vuodessa? "Hyviä uutisia ja myös vähemmän hyviä"

THL: Suomessa 620 uutta koronavirustartuntaa, kahden viikon tartuntaluvut pompanneet lähes 2 300 tartunnalla