Ihmiset & kulttuuri

Lukijalta: Villavaatetta on vaikea löytää kauppojen ruttuisista keinokuituvaatetangoista – tarvitsemme muutoksen kerskakulutukseen

Tuula Väyrynen ottaa kantaa vaatteisiin mielipidekirjoituksessaan.
Kari Salonen
Alennusmyynnit ovat alkaneet.

Löysin komeron kätköistä villapuseron. Se oli kuin uusi, vaikka tytär oli käyttänyt sitä aikansa lapsena. Hän halusi pukea sen vuorostaan lapsensa ylle. Se hengittäisi ja lämmittäisi eikä nukkaantuisi pesussa.

Villavaatetta on vaikea löytää kauppojen ruttuisista keinokuituvaatetangoista. Puuvilla, pellava, silkki, villa ja turkikset ovat luonnonmukaisia materiaaleja, mutta jääneet sivuosaan kerskakulutuksen markkinoilla.

Tarvitsemme kuluttamiseen rakennetason muutoksia, siis vähentämistä ja parempaa kierrätystä. Miksi hankitaan keinonahkaturkkeja halpatuontimaista, mutta halveksitaan aitoja turkiksia, jotka kestävät monta sukupolvea ja jotka eivät päästä hävityksessä muovisälää ympäristöön? Olisiko minkkitarhojen lopettaminen oikeastaan lainkaan kunnon ympäristöteko?

Nykyään toitotetaan ilmastonmuutoksesta, mutta ympäristökeskustelussa on tärkeää ottaa huomioon kokonaisuus: ilma, vedet ja maa. Pahin saastuttaja on kaupunkilainen elämäntapamme.

Valmistetaan nopeasti käyttökelvottomiksi meneviä vaatteita ja kenkiä. Paljonko muovihiutaleita valuu vesiin turhista kertakäyttötavaroista? Jätelaitoksilta valuu moskaa vesiin, jotka rehevöityvät. Kalojen ja muiden eliöiden elämä on elintapamme vuoksi vaarassa. Luonnon monimuotoisuus järkkyy.

Jos panostaisimme laatuun, olisimme valmiit maksamaan kestävistä vaatteista moninkertaisia hintoja. Rahaa kuluisi jatkossa vähemmän, kun voisimme käyttää asusteita pitempään. Säästäisimme samalla ympäristöä. Voisimme satsata enemmän kotimaiseen tuotantoon: raaka-aineina pellava, kuituhamppu, villa, turkikset ja erilaiset puusta saadut materiaalit.

Mikä siis kääntäisi asenteet luonnollisempaan suuntaan?

Katsokaa, miten luonto hoitaa kierrätyksen, sanoi luonnontutkija katsoessaan syksyllä maassa maatuvia lehtiä. Samaan kiertoon kuuluvat eläimet lihoineen, luineen, nahkoineen ja karvoineen.

Minkkiturkki, äidin perintö, on aina yhtä uusi ja ihanan lämmin hartioilla. Entäpä kunnon villasukat, bambualusvaatteet ja silkkinen yöasu?

Tuula Väyrynen

Kempele

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Maailman pisimmän villan ennätys kasvoi sentillä – pakomatkalla ennätysvillan kasvattanut lammas ei päädy makkaraksi

Tunnettu design-yritys innostui suomalaisesta villasta – ensimmäiset tuotteet kotimaisesta raaka-aineesta markkinoille tänä vuonna

Päivähoitoa kyllä, mutta hyvää vai huonoa?

Lisää aitoja luonnonkuituja ja kierrätystä