Ihmiset & kulttuuri

Pauke pelottaa niin lemmikkejä kuin luonnoneläimiäkin – näillä konsteilla pelokkaan eläimen oloa voi helpottaa vuodenvaihteessa

Säikyn eläimen oloa voi kotioloissa helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä sisällä päällä valoja, Hesy kehottaa.
Markku Vuorikari
Ilotulitteet herättävät vuosittain keskustelua, koska monet eläimet pelkäävät niitä. Kuvituskuva.

Vuodenvaihteen ilotulitukset aiheuttavat joka vuosi stressiä lukuisille eläimille ympäri maata, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys (Hesy) tiedotteessaan.

Monet eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, ujelluksen ja valonvälähdykset uhkaaviksi elementeiksi, jotka voivat ahdistaa niitä useita päiviä, Hesy kertoo ja kehottaa lemmikinomistajia varautumaan huolella vuodenvaihteeseen.

Tärkeintä on, että kotiväki suhtautuu tyynesti paukutteluun ja osoittaa siten kaiken olevan normaalisti.

"Peloissaan olevan ja levottomasti käyttäytyvän kissan tai koiran ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta. Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta", sanoo Hesyn puheenjohtaja Nina Immonen.

Uudenvuodenaattona koirat kannattaa ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää sisätiloissa ilotulituksen ajan, Hesy kehottaa. Koiraa ei pidä koskaan ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta, sillä se voi riistäytyä paniikissa taluttimesta ja karata. Karanneesta eläimestä on aina tehtävä katoamisilmoitus paikalliselle löytöeläintalolle.

Paukkuarkaa eläintä ei pidä jättää yksin kotiin. Säikyn eläimen oloa voi kotioloissa helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä asunnossa päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia. Myös musiikin soittaminen vaimentaa pauketta ja voi rauhoittaa eläintä. Eläimelle on lisäksi annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten sängyn tai hyllyn alle.

Ilotulitteet stressaavat erityisen paljon saaliseläimiin lukeutuvia hevosia, Hesy muistuttaa. Ratsastustalleilla ilotulitus voi aiheuttaa ongelmia, sillä hevonen on laumaeläin ja yhden hevosen pelkotila voi tarttua muihin hevosiin.

"Tallissa on suositeltavaa päivystää ilotulituksen ajan. Joskus hevoset saattavat säpsähdellä vielä vuodenvaihdetta seuraavanakin päivänä. Ilotulitus muodostaa siis riskin myös hevosten kanssa toimiville ihmisille", Immonen jatkaa.

Ilotulitteet voivat stressata yhtä lailla tuotantoeläimiä, joiden pitäjien tulee varmistaa, etteivät eläimet vahingoita itseään pitopaikan rakenteisiin tai pääse karkuun laitumelta. Myös monet luonnoneläimet kärsivät ilotulitteista, joiden pauke ajaa ne yleensä liikkeelle. Ajoteille ajautuneet eläimet voivat aiheuttaa kolaririskin.

Ilotulitteiden eläinmaailmalle aiheuttama haitta ei pääty paukuttelun loppumiseen. Maastoon jää joka vuosi ilotulitteiden jäännöksiä, jotka voivat vahingoittaa eläimiä.

Hesyn lisäksi esimerkiksi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on suositellut, että myös yksityiset ihmiset pidättäytyisivät kokonaan rakettien ampumisesta tänä vuonna.

Lue lisää:

Tukesin selvitys: Ilotulitteiden suosio näyttää laskevan – ostoaikeet pudonneet melkein puoleen kolmessa vuodessa

Hollanti kieltää uudenvuoden ilotulitteet koronan vuoksi – ei haluta kuormittaa turhilla potilailla terveydenhuoltoa

Lue lisää

Eläinsuojelulain perustana vaihtoehtoisia totuuksia?

Kerro meille kokemuksesi ilotulituksen aiheuttamista ongelmista maatilalla

Eläinlääkärit avuksi luonnoneläimille

Lääkäripalvelut oravallekin