Ihmiset & kulttuuri

Kaarinan koululaiset pyörittivät lumesta suurlumipalloja – auratraktori ollut liikkeessä aamukolmesta

Etelä-Suomessa sataa edelleen ja lumikoneet ovat täyskäytössä.
Pasi Leino
Valkeavuoren koulukeskuksen 6B -luokka teki jättilumipallon välitunnilla.

Varsinais-Suomessa alkoi tulla tiistain vastaisena yönä lunta reilusti ja lumenauraajille riittää töitä koko päiväksi ja seuraavaksikin. Lunta oli luvassa 30 senttiä, mutta kun ilma on nollassa tai plussan puolella, osa siitä saattaa sulaa pois.

Valkeavuoren koulukeskuksessa Kaarinassa tuprutti tiistaina päivällä lunta reippaasti, kun Jarno Peippo aurasi lunta koulun pihalla Valtralla. Hän oli aloittanut urakan aamulla kolmelta.

Asfaltti Sarvo Oy Raisiosta urakoi osan Kaarinan kiinteistöistä ja yhtiöllä on kunnossapidosta sopimus Kaarinan kaupungin kanssa. "Se on julkinen ja kilpailutettu tuntihintainen sopimus. Hinnat liikkuvat 80–100 euron paikkeilla tunnilta riippumatta vuorokaudenajasta tai päivästä", toimitusjohtaja Juha Karjalainen kertoo.

Tuntihintaiset työt ovat Karjalaisen mukaan sillä tavalla riski yrittäjälle, että töitä ei välttämättä ole paljoakaan eikä tuloa kerry, kuten viime talvena kävi. "Silloin pitää miettiä, paljonko tähän kannattaa investoida."

"Hiekoitustyöt kuitenkin tasoittavat tilannetta, niitä on joka vuosi."

Asfaltti Sarvon päätoimialat ovat asvalttityöt ja maanrakennus. Yhtiö käyttää myös alihankkijoita lumitöissä silloin, kun lunta tulee paljon, niin kuin tiistaina. Emoyhtiö Raision-Naantalin KTK tekee kuljetuksia.

Pasi Leino
Jarno Peippo aurasi tiistaina päivällä lunta Valtralla. Hän oli aloittanut urakan aamulla kello kolme.
Lue lisää

Maanteillä kymmenittäin turmia lumipyryssä – Seinäjoella kuolema nokkakolarissa, Porissa ja Vantaalla suistui linja-autoja tieltä

Auramies Anssi Niemellä oli keskiyöllä 17 tuntia töitä takana ja muutama tunti edessä – lumitöitä painetaan nyt liki vuorokauden ympäri

Lumipyry ja kylmenevä sää vaikeuttavat liikennettä tänään

Talvet tiellä ja kesät suolla – hyvässä kunnossa oleva kotitie on käyntikortti tienhoidon ammattilaiselle