Ihmiset & kulttuuri

Epävarmuus piinaa vanhojentansseihin valmistautuvia lukiolaisia – "Toivottavasti kaikki halukkaat pääsevät tanssimaan"

Suomen Lukiolaisten Liitto toivoo, että päätökset tanssien mahdollisesta siirtämisestä tehdään pian.
Hanna Matikainen / Lehtikuva
Tänä vuonna vanhojentanssien järjestelyissä on yhtä monta tapaa kuin lukiotakin. Osa lukiolaisista tanssii helmikuussa maskit kasvoillaan, osan tanssit on siirretty toukokuulle. Kuva vuodelta 2020.

Tavallisesti helmikuun puolivälissä abiturientit värittävät katukuvaa penkkariajeluillaan, minkä jälkeen liikuntasaleissa ja urheiluhalleissa nähdään pukuloistoa vanhojentansseissa.

Viime vuonna lukiolaisten penkinpainajaisia ja vanhojenpäivää ehdittiin juhlia juuri ennen kuin korona-arki ja rajoitukset alkoivat. Tänä vuonna korona vaikuttaa kaiken muun ohella myös lukiolaisten juhlien järjestämiseen.

Sekä penkkarien että vanhojenpäivän järjestämiseen on yhtä monta ratkaisua kuin lukiotakin, kertoo Suomen Lukiololaisten Liiton (SLL:n) puheenjohtaja Emilia Uljas.

Jos penkkarit järjestetään ajallaan, ne pidetään 11. helmikuuta, ja vanhojentanssit päivää myöhemmin.

Koronatilanne on eri alueilla erilainen, eikä juhlien järjestämistavoista ole yhteenvetoa missään. SLL alkoikin torstaina kartoittaa kyselyllä vanhojentanssien järjestämisen tilannetta eri puolilla maata.

Jo tähän mennessä on selvää, että konstit ovat lukioilla monet.

"Yhdessä paikassa saatetaan järjestää tanssit normaalisti, mutta maskit kasvoilla, ja toisaalla tanssit on siirretty suosiolla toukokuulle", Uljas kertoo.

Tansseja on myös opeteltu monenlaisilla luovilla tavoilla. Osa liikuntasaleista on täyttynyt maskikasvoisista lukiolaisista, kun taas toisaalla tanssiaskeleita harjoitellaan itsekseen videon välityksellä.

SLL toivoo, että penkkareiden ja vanhojentanssien järjestämiseen löytyisi joka puolella Suomea jokin korona-aikaan sopiva ratkaisu.

"Tanssit voidaan esimerkiksi järjestää erityisjärjestelyin tai siirtää keväälle, mutta toivottavasti kaikki halukkaat pääsevät tanssimaan. Nämä ovat kuitenkin sellaisia kerran elämässä -juttuja, joihin valmistaudutaan pitkään ja joita muistellaan lopun ikää", Uljas kertoo.

Liiton korviin on kantautunut huolta erityisesti niiltä lukiolaisilta, joiden opinahjoissa ei ole vieläkään tehty päätöstä helmikuun tapahtumien järjestämisestä. Jos esimerkiksi kampaajalle varattu aika pitää perua viimeistään kahta viikkoa ennen varattua aikaa, aikaraja alkaa tulla vastaan.

"Epävarmuus ahdistaa kaikkia, mutta ei sekään auta, jos päätöksiä venytetään tarpeettoman myöhään", Uljas tiivistää.

Yksi vanhojentansseihin valmistautuvista lukiolaisista on turkulainen Shilan Moulani. Kerttulin lukion opiskelijat siirtyivät etäopiskeluun joulukuun alussa, ja sama koski myös tanssiharjoituksia.

Moulani on harjoitellut yksin tai ystävänsä kanssa, mutta tanssiparinsa kanssa hän ei ole juurikaan päässyt vielä harjoittelemaan, sillä pari asuu kaukana.

"Kyllä siinä oppii, jos katsoo videon tosi monta kertaa. Aikaavievää puuhaa tämä tanssin etäopiskelu kuitenkin on, sillä joka ikisen käännöksen kohdalla on mahdollisuus seota askelissa."

Tanssit on siirretty helmikuulta toukokuulle, mutta Moulanin korviin ei ole toistaiseksi kantautunut muuta tietoa tanssipäivän erityisjärjestelyistä..

Tavallisesti vanhojentansseissa tanssitaan sekä oman parin kanssa että ryhmätansseja, mutta ryhmätanssien harjoittelu siirtyy todennäköisesti aivan viime hetkiin.

Vielä viime vuonna Kerttulin lukion opiskelijat tanssivat aamupäivällä omassa koulussaan ja illemmalla muiden lukioiden opiskelijoiden kanssa Logomossa, mutta tämän vuoden tanssipaikat ovat vielä auki.

Moulanin ei kuitenkaan tarvitse murehtia kampaus- ja meikkausajan mahdollisesta perumisesta, sillä hänen isänsä on kampaamoalalla ja sisarensa meikkaaja.

"Onpa edes yksi stressinaihe vähemmän", hän naurahtaa.

Jutusta korjattu tanssien aikatauluun liittyvä virhe 21.1.2021 klo 8.33: helmikuun sijaan Kerttulin lukion vanhojentanssit järjestetään toukokuussa.

Lue lisää

Kolmen viikon lockdown ei riitä, sanoo emeritusprofessori – vaatii koronan kitkemistä Suomen rajoilla: "Nyt on korkea aika varmistaa, ettei rajan yli pääse testaamattomia tai rokottamattomia ihmisiä"

MaRa: Ravintoloiden sulkeminen raskas toimenpide alan yrittäjille ja työntekijöille – "Valtion tukipaketin tulee olla riittävä ja oikeudenmukainen kaiken kokoisille yrityksille"

Yläasteet ja toinen aste etäopetukseen maaliskuussa, myös ravintoloita ollaan sulkemassa kolmeksi viikoksi – rajoitukset eivät koske Kainuuta, Keski-Pohjanmaata, Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Savoa

Valtiovarainministeri Vanhanen: Ihmisten kohtaamiset pitää saada vähemmäksi kuin viime keväänä